Реклама / Ads
27| 16599 |09.01.2012 ЪNDERGROUND

Съдийски гаф потули кой уби Боби Цанков

.
Основната версия за смъртта му е, че навил Иво Илчев да свидетелства срещу Маргините Безпрецедентен гаф на опитна съдийка провали разследването на показния разстрел на известния радиоводещ и измамник Боби Цанков.
 
Близкият приятел и бодигард на Цанков Иво Илчев трябваше да разкрие схемите, по които кръгът около Красимир и Николай Маринови изпират пари от наркотици и друга незаконна дейност. „Евентуално развитие на делото срещу тях щеше да накара и други хора да проговорят и да се стигне до поръчителите на убийците на Боби Цанков”, смятат източници от прокуратурата. Вместо това, докато през март 2010 г. служителите на „Съдебна охрана” водят сложилия маска Илчев в съдебната зала, съдия Лада Паунова от Софийски градски съд обявява помпозно и абсурдно: „Зад паравана да се яви анонимният свидетел Иво Илчев с ЕГН ........................... от Ябланица, женен, с три деца”.

Така всички разбират кой e защитеният от прокуратурата свидетел. Веднага след това се твърди, че започват заплахите срещу него. Месец по-късно отново в съдебната зала Илчев се отказва от показанията и вече твърди, че не си спомня какво е говорил. Така  се затваря и кръгът около Маргините, а опитите на прокуратурата да бъде „осветена” престъпната им дейност остава само като намерение. Обвинението не успя да докаже тезата си, че разстрелът на Боби Цанков е част от престъпната схема на братята. Тогава се завъртяха и други версии – кредитори, на които Боби е дължал пари от години, неизчистени бизнес отношения с простреляния президентски съветник Манол Велев конфликт със сочения за нарокбос Сако. Цанков е убит с 15-ина изстреляни по него куршума в безистен на бул. "Стамболийски" в столицата на 5 януари 2010 г. Патоанатомите откриват в тялото му 5 куршума и един в главата.

Въпреки че е открит контролен изстрел в главата на Боби Цанков, според криминалистите убийството е дело на аматьори заради безразборната стрелба по радиоводещия. Килърите не успели да разпознаят, че двамата мъже, които вървели близо до Цанков в безистена, не са негови бодигардове и само случайност ги спасила от смърт. Освен това единият от убийците чоплел слънчогледови семки близо 2 часа,  докато чакал пристигането на Цанков. Макар разследващите да са взели ДНК, то не съвпада с някого от базата данни на МВР. В момента на разстрела Цанков говорел по телефона точно с Иво Илчев. Илчев му казал в слушалката: „Бобка, как можа да се оставиш без охрана, бе, мойто момче!” Цанков отговорил уверено: “Споко, няма да посмеят да ми посегнат!” Секунда по-късно Боби почти простенал:  “Свърши се!”

 В слушалката прозвучала канонадата от изстрели.  “Някой да дойде и да ми каже къде сте, да пратя полиция и линейка!”, крещял Илчев в слушалката на мобилния телефон на Цанков. Телефонът останал отворен в следващите 20 минути.
Единственото странно нещо е, че Боби Цанков не е бил охраняван в момента на стрелбата. Той е дошъл с блиндиран модел на "Мерцедес" S-класа, който е спрял от другата страна на булеварда. Така Цанков станал лесна мишена, след като пресякъл пътното платно и се насочил към безистена. Смъртта на Цанков оставя сираче  неродената още дъщеря на радиоводещия. Дознателката от 6-то РПУ в София Юлия Милчева, с която Цанков живее, е бременна тогава в петия месец.

В края на април тя ражда, а момиченцето е кръстено Юлия – на майка си и на майката на Боби Цанков – известната радиоводеща в БНР Юлия Цанкова. Така 3 Юлии скърбят за смъртта на Боби Цанков. Дознателката, която разследва икономически престъпления в 6-то РПУ, още не се е появила на работа и е в майчинство, разказаха нейни колеги. От другата страна са поръчителите, които чрез убийството на радиоводещия пресичат опитите да бъде разкрита схемата на изпирането на мръсни пари. Веднага след разстрела Маргините са арестувани, но опитите да бъдат съдени се провалят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 503| 38786 |03.01.2012 Мафията в паника - спасява се с всички средства . 28| 13572 |27.12.2011 Братя Галеви завлякоха Дупница с 20 млн. лв. . 25| 16973 |22.12.2011 Шефовете на кървавата „Индиго” печелят милиони в „Какао бийч” . 12| 11869 |19.12.2011 Лекар на „Октопода“ спасява обвинен за убийство от затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads