Реклама / Ads
3| 14672 |18.05.2017 ЪNDERGROUND

Съмнителна експертиза цъфна по делото „Техномаркет“ срещу „Глориент“

.
Съмнителна експертиза се появи на делото „Техномаркет“ срещу „Глориент“. То се води в окръжния съд в Благоевград. Съдия е Петър Узунов, брат на представляващия ВСС Димитър Узунов.
 

От материалите по делото става ясно, че спорният магазин в Сандански, е принадлежал на „Техномаркет“, след това е  продаден през 2006 г. на „Глориент“ и препродаден през 2015 г. на „Технополис“. От оценката на вещо лице, изслушана в съдебната  сага между веригата на Делян Пеевски „Техномаркет“ и дружеството с международни инвеститори „Глориент“, излиза, че спорният имот е буквално „златен”. Поради тази причина съдът поиска да се направи нова, тройна експертиза. За какво става дума:

 

В този процес, заведен от „Техномаркет“, се иска да се обяви за нищожна продажбата на магазина на „Глориент“ през 2006 г. Веригата на депутата от ДПС настояваше в същото дело, накуп, да се прогласи нищожност и на сделката със сегашния собственик „Технополис“, но съдия Узунов отказа – „Технополис“ не е страна по договора от 2006 г., да се съдят с тях отделно.

 

Всичко това е част от пъзела от еднотипни дела в цялата страна, по които се оспорват продажбите на 18 магазина и една административна сграда в София. От 2006 г. „Техномаркет“ е наемател в тях, но от 2016 г. спира да плаща наем на „Глориент“ и продължава да ползва обектите, твърдейки че те не са преставали да са негови.  Международното дружество, съответно, трупа загуби за милиони. А машината на правосъдието се върти.

 

Нещо повече – не само в Сандански, но и в Бургас, Варна и Божурище веригата на Пеевски съди „Глориент“ за магазини, вече продадени на друг без никакви обструкции от наемателя им. Но времената се менят.

 

На второто поред заседание по казуса „Сандански“ звездата безспорно бе вещото лице Христо Георгиев, строителен инженер, оценявал дали продажбата през 2006 г. е била по пазарни цени („Техномаркет“ твърди нищожност заради нарушение на добрите нрави, позовавайки се и на продажната цена).

 

Самото заключение не бе изчетено в залата, но от зададените въпроси и получените отговори лъснаха сериозни разлики между оценките на вещото лице, Министерския съвет и цените в договора за строителство на магазина в Сандански. Той, както и други обекти, е вдигнат през 2005 г.

 

Така например според експерта пазарната цена на парцела през 2006 г. е била 18 лв. на кв. м, като се позовава на справки в агенции за недвижими имоти в Сандански, че квадратният метър на урегулирани поземлени имоти (УПИ) тогава вървял между 15 и 20 лв. В същото време в решение на Министерския съвет от 2012 г. за отчуждаване на част от терена е определена цена от 4,18 лв. на кв. м.

 

След серия въпроси от адвоката на „Глориент“ Ангел Ганев, включително може ли през 2006 г. квадратният метър да е 18 лв., а през 2012 г. да е „поевтинял“ до 4,18 лв.  експертът Христо Георгиев обяви, че не се е запознавал с въпросното решение на МС, понеже било от друга година. Не може да даде сравнителни данни за 2006 г. за продажбите от ползваните от него агенции за недвижими имоти, защото те не му разрешавали да изнася информация. Не е правил сравнения и с цените по сделки от същата година в Агенцията по вписванията, понеже „обикновено вписванията са по данъчна оценка и се изкривяват“. Не е правил отбив от цената заради „доброто местоположение на имота до Е-79“, нито е намалявал оценката с коефициент на застроеност.

 

Разликите бяха налични и в оценката на сградата, където се намира въпросния магазин. Експертът е дал цена от 765 лв. на кв.м, друга приложена в делото оценка е за 590 лв. на кв. м, а по договора за строителство тя е 450 лв. на кв.м. Договорът бе представен от защитата на „Глориент“ пред съда, но ще се изчаква запознаването на „Техномаркет“ с него. Вещото лице Георгиев също не бил запознат.

 

За това път експертът обяви, че колегата, дал оценка от 590 лв. на квадрат приел, че е било налице „стандартно изпълнение“. А, според него, ставало дума за „изпълнение за подобрен вид сграда“ и използвал средни стойности от списание „Строителен надзор“.

 

Отчел обща амортизация на сградата за една година, но други отбивки за експлоатацията й не е правил. Заключи: „Не смятам, че е трябвало да се ликвидира този актив, той е бил печеливш, но това е друга работа“.

 

Накрая се оказа, че и оценката на наемната цена за обекта е правена по „метод на вещната стойност“, изхождащ от пазарната стойност на имота. Други по-популярни методи са зачертани поради невъзможност да бъдат приложени. Например „приходния метод“ (на базата на преходи за бъдещ момент) бил невъзможен, защото трябвало да има информация за минимум три сходни имота, а експертът не намерил такава.

 

От името на „Глориент“ адвокат Ганев оспори експертизата, поиска тя да не се приема и да се назначи нова тройна експертиза, като навещите лица изрично се укаже да прилагат източниците си за пазарните цени и да се запознаят със строителните документи, включително договора за строителство.

 

Заключението е мотивирано, контрира адвокатът на „Техномаркет“ Гено Андреев. Експертът не може да бъде упрекван, че не се е запознал с документи, представени от „Глориент“ едва сега пред съда,  макар че това е можело да стане и по-рано. А другите цитирани документи били на 6 г. отстояние от изследвания период. Целта е шиканиране на процеса, обвини защитникът.

 

Задачата на вещото лице беше да се произнесе след като направи справка с ищеца и ответника, ние досега не сме разговаряли с него, обори Ганев. И подчерта – договорът за строителните работи би трябвало да е наличен именно при „Техномаркет“, както е и всеизвестно, че цените на УПИ през годините не намаляват, обратното – растат.

 

Съдия Петър Узунов назначи тройна експертиза и отложи делото за края на юни.

А наблюдаващите сагата „Техномаркет“-„Глориент“ си припомниха, че дотук по други дела заключенията са били еднотипни – продажбата през 2006 г. е била на пазарни цени. В това дело, очаквано, като под индиго се повториха и искания по всички предни дела – от съдебни поръчки до прокуратурата в Монца (за иззети от офиси на „Техномаркет“ през 2015 г.  книжа, не за продажбата на магазините) през Сейшелите и Нидерландия (за справки по крайни собственици на дружества) до призоваването като свидетели на главния счетоводител на „Техномаркет“ в оставка Димитър Петрушев и бившият отговорник по продажбите Маргарита Богатинова (в очакване на които се отлагаха други дела).

 

Съдията Узунов, веднъж отхвърлил тези искания, отказа да преразгледа решението си. А дали ще призовава управителя на „Глориент“ Хрусто Кусев, един от бившите собственици на „Техномаркет“ Николай Китов и сестра му ще решава тепърва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6119 |16.05.2017 Поредно заседание по делото срещу Джон Терориста . 0| 5199 |13.05.2017 Преди съдебната ваканция делото ”Хитрино” влиза в съда? . 3| 7224 |12.05.2017 Скандал! Тайно подмениха съдия от ВКС по мегаделото „Килърите “

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads