Реклама / Ads
2| 16360 |28.02.2017 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Арестуваните шефове от МВР- Плевен продавали „полицейски цигари”

.
Арестуваните вчера в Плевен при акция на прокуратурата и Дирекция „Вътрешна сигурност”-МВР трима полицейски началници продавали откраднатите от склад за веществени доказателства контрабандни цигари в града. Това научи Фрог от разследващите.
 
В Плевен това не е било тайна и каналът бил известен като „полицейски цигари”.

Вчера белезници щракнаха на ръцете на Денислав Маринов, бивш шеф на ОДМВР-Плевен от времето на Цветлин Йовчев, Емил Христов, в момента шеф на РПУ-Белене, а преди това директор на „Икономическа полиция” в областната дирекция и Иван Дамянов, бившият зам. –директор Иван Дамянов.

 Причината - кражба на контрабандни цигари от склад за веществени доказателства на МВР  в плевенското село Згалево за близо 6 млн. лв.

Папиросите били иззети при различни полицейски акции и се пазели отговорно като веществени доказателства. По принцип складът се охранявал денонощно от служители на МВР.  В един момент, обаче стоката се изпарила.

Според официалното съобщение на спецзвеното „Антикуропция” на Софийска градска прокуратура става дума за изчезнали 367 218 кутии цигари без бандерол.

Досъдебното производство на РП - Плевен е било образувано срещу неизвестен извършител за това, че през 2009 г. е държал на склад акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, в немаловажни случаи – престъпление по чл. 234 ал.1 от НК. Като веществени доказателства са били иззети 621 475 кутии цигари без бандерол, предимно от марките Viktory, Raquel и МG. Поради неразкриване на извършителя на престъплението делото е спряно, а веществените доказателства се съхранявали в складова база на МВР, находяща се в с. Згалево.

 

На 28.03.2016 г. е била извършена проверка на складовите помещения на МВР в с. Згалево. Установено е, че металната врата към помещението, в което се съхранявали кутиите с цигари била заключена с катинар и верига, имало и поставен печат на служител на ОДМВР - Плевен. Първоначално са установени наредени кашони и чували с цигари от различни марки по начин, който привидно да създаде впечатление, че складът е пълен. При внимателен оглед на помещението било установено, че от него липсват 367 218 кутии цигари без бандерол, съобщават от държавното обвинение.

Според запознати от 2009 до 2016 г. никой  не е правил инвентаризация на склада, преди проверката и това е дало повод полицейските началници да вадят цигари и да ги пласират в Плевен.

Формално са подписвали фалшиви отчитания, че задържаните в склада цигари са си на мястото.


Христов, Маринов и Дамянов са задържани с постановление на прокурор за срок до 72 часа и предстои утре – 01.03.2017 г. да бъде внесено искане в Окръжен съд гр. Плевен за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми.

От събраните до момента доказателства се установява, че деянията са извършвани основно през нощта, като извършителите са влизали в помещенията с помощта на стълба през капандура във вътрешната част на склада, от където са изнасяли кашони с цигари. Цигарите са били разпространявани на територията на област Плевен, допълват от СГП.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 12831 |24.02.2017 Само във Фрог: Икономическа полиция съгласува работата си с хотел ”Берлин” . 2| 7422 |23.02.2017 Само във Фрог: Бащата на убиеца от Борисовата е граничар от Калотина . 2| 5792 |22.02.2017 Само във Фрог: Простреляният таксиджия Бобъра почина в болницата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads