Реклама / Ads
7| 19579 |01.11.2017 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Бившият главсек на МВР Георги Костов е злоупотребил с власт, категоричен е ВАС

.
Георги Костов
Бившият главен секретар на МВР и настоящ шеф на митниците Георги Костов е злоупотребил с власт. Това пише в съдебно определение от 31 октомври 2017 г. съдия Марина Михайлова от Върховния административен съд, с което Фрог разполага.
 

Нещо повече, според документа, Костов е упражнил недопустим натиск за отстраняването на хора от ръководни постове в МВР. „Той е целял неправомерни последици при използване на служебното си положение спрямо подчинените си служители. Такова поведение води до накърняване на престижа на МВР”, пише в определението, с което Фрог нюз разполага.

 

Припомняме ви, че Георги Костов бе махнат от поста главен секретар по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Обиден, той реши да си търси правата в съда, като оспори пред ВАС решението за освобождаването. Двама съдии от тричленния състав са на мнение, че жалбата е недопустима, тъй като махането на главния секретар е станало по предложение на МС, но с окончателен указ на президента. Според съдията-докладчик, изразила особено мнение, жалбата на Костов е допустима, но неоснователна.

 

От материалите по делото става ясно, че Георги Костов е упражнил натиск върху петима полицейски началници да напуснат постовете си с мотива „че не той така е решил, а политическите сили”. Любопитното е, че това е станало преди местните избори в края на 2015 г. Един от притиснатите бил бившият шеф на ловешката полиция Георги Иванов. „Комисар Иванов отказал да подаде заявление за освобождаване от заеманата длъжност , при което главен комисар Георги Костов му казал, че има и други начини. След няколко дни започнала проверка на дейността на Иванов, с цел да бъде принуден да освободи длъжността директор на ОДМВР-Ловеч. Била му дадена незадоволителна оценка”, пише в определението. Идентични сценарии се разиграли и по отношение на тогавашния директор на плевенската полиция Венцислав Катинов, на тази в Монтана-Иван Георгиев, в Перник-Славчо Станиславов и във Видин Константин Джунински.

 

Оказва се, че в хода на делото Георги Костов не сочи нито едно доказателство, което да оспори твърденията за оказан недопустим натиск върху полицейските началници.
Припомняме ви, че след като като Костов си тръгна от МВР, Бойко Борисов го сложи начело на Агенция „Митници”.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11390 |01.11.2017 Доц. д-р Ана Кочева за Фрог: Положението е плачевно, науката е на опашката по заплати . 2| 6555 |01.11.2017 Културолог за Фрог: Думи като „идиоти” и „еничари” ни отдалечават от Председателството . 3| 6057 |31.10.2017 Ст. Делийски за Фрог: Министър д-р Петров го отстраняват по същия начин като проф. Танев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads