Реклама / Ads
4| 10995 |29.12.2016 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Държавата не е поискала имотите на осъдения „Килър” Вълев

.
Георги Вълев
Държавата още не е поискала имотите на Георги Вълев от групата за мокри поръчки „Килърите”, въпреки че той е с влязла в сила присъда от 8 г. затвор за лихварство още от миналата година. Това установи Фрог нюз, след допитване до Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин.
 

Очаква се скоро време ВКС да се произнесе и по другото обвинение на Вълев, свързано с убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов. Във връзка с тях на две инстанции той се обзаведе с доживотна присъда без право на замяна. „Макар да има влязла в сила присъда, изчакваме окончателната присъда и по другото обвинение и тогава ще задействаме процедурата”, лаконично обясниха от Комисията.

Сагата с имотите на Килъра са обвити в мистерия по няколко причини. Първо-едномесечен е срокът, в който Комисията има право по закон да стартира процедурата за отнемане на имотите. След като това не е направено, остава загадка как сега, година след произнасяне на ефективната присъда за лихварство, това изобщо ще се случи. Има вратичка, която дава възможност на Комисията да поиска удължаване на този срок от съда. Не е ясно, обаче дали това изобщо е направено.

В средата на годината се случи  нещо още по-скандално. Комисията за отнемане на имущество, вместо да започне законна процедура по отнемане на имуществото на Георги Вълев, тя направи точно обратното. Поиска  съдът да отмени голяма част от наложените му запори. Това е невиждан прецедент, коментираха тогава възмутени юристи.

 

От документи, с които Фрог разполага, стана ясно, че съдия Маруся Кънева от  Окръжния съд във Велико Търново е уважила искането на Комисията на 26 май т. г. Така Вълев си е върнал куп сгради, апартаменти, ателиета, гаражи, коли, фирмени дялове, парцели и т. н. Перла в короната на имотите, с които затворникът може спокойно да разполага е ваканционното селище „Сънрайз вилидж блок А” в община Царево, чиято стойност е 6 млн. лв. Имотът е изключително апетититен, защото граничи директно с Черно море. Видно от определението на съда сградата е купена от фирмата на Вълев „САУТ КОУСТ ИНВЕСТМЪНТ” ООД на 9 септември 2005 г. Странно е как тогава Комисията е приела законния произход на парите, с които е придобито въпросното имение, след като според прокуратурата и съда Георги Вълев е развивал лихварска дейност от 2000 до 20009 г.

 

Не е тайна, че Георги Вълев има силно влияние върху  МВР и прокуратурата във Велико Търново. Твърди се, че хора от  местната администрация също са под негов контрол. Реално служителите на Комисията от Велико Търнова са именно тези, които трябва да движат процедурите по отнемане на имуществото на Георги Вълев. Бездействието им до този момент, обаче буди огромно подозрение, споделиха юристи.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5852 |29.12.2016 Ст. Делийски за Фрог: Бисеров не е индивидуална девиация, много са като него . 2| 6429 |29.12.2016 Само във Фрог: Комисари ще прибират „бонуси” от имоти на мафията . 6| 7957 |29.12.2016 Първо във Фрог: Пеевски купува Стандарт?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads