Реклама / Ads
0| 11480 |19.04.2016 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Френските служби първи надушили #КОЙ за контрабандата на цигари в Близкия Изток

.
Кои са митичните контрабандисти, които подло заговорничат срещу кабинета Борисов и се съветват с опозицията как да го свалят ? До този момент от тях няма спомен. Нито един не е хванат и изправен на подсъдимата скамейка.
 

В неделя премиерът съобщи тази новина на работна срещана актива на ГЕРБ в София. Това е поредният „заговор” срещу втория кабинет на Бойко Борисов, разкрит напоследък. Този път на контрабандисти.

Лидерът на ГЕРБ обаче сериозно си противоречи. През януари месец тази година той заяви на заседание на кабинета, че страната ни е извършила чудо като е преборила контрабандата , защото  в хазната има над 900 млн. лв излишък.

„Най-големите скептици в Европа коментират борбата ни с контрабандата като чудо, което правим”, коментира премиерът. Сега обаче се оказва, че има някакви действащи контрабандисти, които искат да свалят кабинета и да прибират милиарди левове.

 

Проверка на Фрог нюз показа, че твърденията за безусловна победа над контрабандата, основно на цигари, горива и наркотици, са силно преувеличени. А митичните заговорници срещу кабинета са илюзия. Нещо повече, една групировка, смятана близка до Делян Пеевски и управляващите всъщност е „монополизирала” бизнеса с контрабандни цигари.

Да, митниците отчитат увеличение на обмитените количества цигари през м.г.. Предишните години те са били някъде около 11,5 млрд. къса, а през 2015 г. скачат на 12,5 млрд. къса. Само че с допълнението, че годишното потребление на цигари в България е около 19-20 млрд. къса.

 

Тоест някъде се губят около 8 млрд. къса. Това са точно контрабандните цигари. По официални данни на МВР, митниците и ДАНС заедно са успели да заловят за година 70 млн. къса нелегални папироси. Или 7 ТИР-а. Това са видимите резултати.

В черния бизнес с цигарената контрабанда има сериозни размествания, твърдят експерти. На 29 март м.г. при мащабна операция на Капитан Андреево на ДАНС, прокуратурата и МВР беше разбит големия контрабанден канал за внос на цигари. Арестувани бяха 22-ма митничари. Оказа се, че според документите от Турция през пункта от южната ни съседка у нас са влезли 200 камиона с цигари, които обаче не са „отчетени” на нашата митница и са се изпарили безследно.

На самият пункт бяха хванати три ТИР-а, други два изчезнаха и бяха намерени празни  София. Каналът бе на известния контрабандист Николай Николов-Паскал и бе разбит по нареждане на конкурента Делян Пеевски, твърдят посветени в схемата. Така пазарът на нелегални цигари е монополизиран от КОЙ.

 

Само, че с уговорката, че те вече не се внасят масово в страната от Гърция и Турция, а се произвеждат в България от няколко фабрики в Централната част на страната. Те пак са „куче марка”, дори носят логото произведено в Китай. Целта е първо сваляне на себестойността на цигарите и второ лишаване на митничарите от приходи, защото вече не се плаща „такса спокойствие” и рушвети за прекарване на цигарите през границата.

Контрабандните цигари от типа Slims влизат от Гърция или по море с контейнери през пристанищата Варна и Бургас. Между другото на двата порта няма заловена нито една контрабандна цигара през м.г. Явно наистина сме се справили с нелегалния внос.

В момента кутия контрабандни цигари се продават на едро за 1,80-2,10 лв. Като пласьорите си прибавят по лев за всяка кутия се получава и цената на дребно на улицата.

 

Скандалът с „Булгартабак” и Пеевски и писанията в турските медии имат почва у нас, въпреки твърденията, че фирмата не извършва контрабанда на цигари, казват запознати.

По информация на Фрог нюз разследването срещу „Булгартабак” за контрабанда на цигари в Турция е част от мащабен доклад на френските спецслужби, които проследяват трафика на цигари, хора и пари от Турция към Европа. Докладът е от 2012 г. и проследява връзките на ИДИЛ и страните от Балканите. Така и „Булгартабак” попада в полезрението с аргумента, че средства от продажби на цигари нелегално отиват в ръцете на ИДИЛ и други ислямистки групировки.

Както и при цигарите и при горивата държавата отчита увеличение на приходите от акциз с 10%. Но това няма нищо общо с правителството, а се дължи на ниската цена на суровия петрол брент на световните борси.

 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9351 |15.04.2016 Само във Фрог: От 300 до 1000 лв. взимат ченгета, за да си затварят очите за дрогата в София . 0| 7806 |14.04.2016 Само във Фрог: ДПС прави сечено на Борисов с протеста на превозвачите . 0| 5632 |05.04.2016 Само във Фрог: Потърпевши от неоснователните арести се жалват в Европа . 0| 10937 |31.03.2016 Само във Фрог: В ДАИ се продават шофьорски книжки на ислямисти, сигналът стигнал до ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads