Сряда, 23 Януари 2019, 01:23
Frognews
1| 8948 |31.08.2016

Само във Фрог: Как имигрантите ”изчезват” в България?

.
”Изчезнали” имигранти в центъра на София
Днес кабинетът ще реши да въведе по-строг режим в бежанските центрове от открит тип, в които се настаняват нелегални имигранти. Мярката обаче е силно закъсняла и въвеждането на вечерен час едва ли ще притесни чужденците. Просто защото те „изчезват” в страната. Това показват месечните справки за миграционната статистика на МВР.
Ето два периода за сравнение. Бумът на мигрантския натиск към България е през септември 2015 г. По данни на МВРтогава са задържани 4 975 нелегални имигранти. От тях заловени във вътрешността на страната, тоест минали нелегално българо-турската граница-1958 чужденци, спипани на браздата-1742 и на изход, всъщност на българо-сръбската граница в посока Западна Европа,1725 мигранти. В последната цифра обаче се допълва, че всичките тези 1725 чужденци са без регистрация в Автоматизиранатадактилоскопна идентификационна система на МВР-AFIS. Тоест минали са през цяла България като невидими.

От заловените през целия септември 4975 мигранти, хуманитарен и бежански статут са получили едва 433-ма души, а 4355 от заловените „бежанци” са избягали от Домовете на държавната агенция за бежанците-ДАБ и са изчезнали в неизвестна посока. Дори да приемем, че 1725 от тях са заловени на границата със Сърбия следите на 2630 чужденци се губят. Вариантите са два-или са минали благополучно в Сърбия, което нашите власти яростно отричат или са останали да живеят в България, което няма как да е истината. Или пък просто са се изпарили.

Тази тенденция с изчезването на мигрантите, които видно от данните дори не регистрираме защото минават през страната като „врата у поле” се повтаря всеки месец. През юли 2016 г са заловени 2307 нелегални мигрантистатутса получили едва 122, а 1294 задържани чужденци са напуснали доброволно домовете на ДАБ и са се „изпарили”. По данните на МВР месечно държавата извежда от страната между 70 и 80 души, хора с т.нар. рисков профил, които са опасни за националната сигурност. А останалите ?

Същата е картината и за периода 18-25 август 2016 г. През тази седмица са заловени 650 нелегални мигранти, от които на сръбската граница -223-ма без регистрация в AFIS, във вътрешността на страната-302-ма, а останалите 125 на вход на държавната граница. От тези хора статут са получила двама души, а 198 са напуснали домовете на ДАБ и са потънали в небитието.

Преди две седмици сръбските власти обявиха, че след намесата на армията на нашата граница само за един месец са задържани и върнати на България над 2200 имигранти. Гранична полиция отрече. 
Какво показва статистиката на МВР за периода 1 януари-25 август 2016 г ?
3206 мигранти са задържани на българо-турската граница и още 395 на браздата с Гърция за почти осем месеца на тази година. На българо-сръбската граница, тоест на изход от страната за същия период са хванати 6594-нелегалнимигранти, 90% от които на зелена граница. Май сърбите имат право. Но това е бройката на задържаните, а това колко в действителност „изчезнали” мигранти са преминали през страната нелегално никой не знае. 
„Безследно изчезналите” имигранти имат просто обяснение. Пред центровете на ДАБ се върти много доходен бизнес оттрафиканти и шофьори на таксита като провозвачи. Шофьорите са предимно роми, които возят само мигранти. От Елхово, Харманли, Любимец и другите центрове чужденците се прекарват нелегално в София, стоварват ги на паркингите на големи супермаркети в покрайнините на столицата, откъдето го поемат други шофьори и ги возят или към Лъвовмост или към станалата напоследък известна дестинация-квартал „Модерно предградие”. Цените са постоянни-800 еврона човек от София до границата със Сърбия.

 Както 
Фрог нюзписа единствен заради засилените мерки в западната ни съседка, бизнесът с нелегалните имигранти във Видинско бе блокиран. И затова каналите се пренасочиха към Драгоман и Трън. Това остава единствената „вратичка” за каналджиите към Западна Европа. Засега. 
„Трафикът на хора в България е всекидневие, но през лятото бизнесът става особено изгоден. Когато времето е хубаво, границата със Сърбия се преминава много по-лесно.

"Работя тук пет месеца, после трябва да се връщам в Италия. Там обработват молбата ми за политическо убежище, тъй че не мога да отсъствам от страната по-дълго". Това е част от разговора на двама италиански журналисти от Дойче веле с 25-годишният афганистанец Асиф, който живее в Милано, но идва всяка година в България да прекарва имигранти от Афганистан, защото знае език. 
Разговорът с него се води в..... градинката пред Централната софийска баня. Още в Турция мигрантите вече имат моя телефонен номер. Обаждат ми се, когато пристигнат тук, и ние организираме транспорта. И чак когато успеят да минат оттатък, семейството им в Афганистан плаща на моите приятели, разказва трафикантът без притеснение. Той твърди, че е изкарвал и по 2500 евро на ден. 
Журналистите Амбра Монтанари и Джовани Пиацезе са разбрали бързо за какво става дума с „изчезналите” мигранти.

„Друг каналджия на име Билал редовно ходи до лагера във„Военна рампа”. Паркира черния си мерцедес пред портала, на 5 метра от полицейски джип, където дреме полицай. Никой не му обръща внимание – освен, разбира се, кандидатите за убежище, които искат да тръгнат на път” ,пишат двамата в репортажа от София.
Тъжно нали?

Стефан Ташев
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Общинарят с 2,63 от матура: България е основана през 687 г. 1| 3787 |31.08.2016 . ”Ориент експрес” отново в България 1| 3732 |30.08.2016 . Проф. Слатински: България е небивала оргия 0| 8982 |30.08.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах