Реклама / Ads
2| 10401 |01.03.2017 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Одитори и инспектори влязоха в болница „Св. Анна”

.
Одитори и инспектори влязоха в болница „Св. Анна” в края на миналата седмица. Целта е да се установи реалното финансово състояние на клиниката, както и да се прецени доколко законосъобразни са били управленските решения, взети през последните две години от сегашния шеф Славчо Близнаков. Това научи Фрог нюз от вътрешни хора.
 

Министър Илко Семерджиев обяви, че болницата е натрупала дълг от 14, 3 млн. лв. Близнаков публично контрира, че това не е вярно. Похвали се дори, че е на печалба. След това изведнъж разви нова теза, според която той не бил дал точните изчисления за разходи, приходи и печалба.

Според лекарите от „Св. Анна” проверяващите би трябвало да се насочат първо към новопостроеното Спешно отделение. И досега те недоумяват защо е трябвало да се разруши старото Спешно, след като то е отговаряло на всички европейски стандарти и по нищо не е отстъпвало на новото. Нещо повече, разполагало е с модерна апаратура, нужна за изследвания при екстрени ситуации. За да бъдем в крак с времето дори са похарчени стотици хиляди левове за всевъзможни модернизации. Изграден е бил и вътрешен асансьор, който да води болните директно към рентгените и клиничните лаборатории, така че да не се губи време. Отчети сочат, че през въпросното Спешно отделение годишно са минавали между 27-30 хиляди болни, които след това не са били хоспитализирани. И оттук започват много въпроси, като този кому е било нужно да се разруши нещо модерно и работещо, за да се похарчат пари за същото.

 

Целесъобразно ли е е било това? Кой е имал интерес? Според неофициална информация новото Спешно е глътнало над 1 млн. лв., като възможностите му, според медиците, не са по-големи от предишното. Любопитство буди и кой точно е взел това решение-шефът на болницата, Съветът на директорите или принципалът на здравното министерство? Новото Спешно в момента е разположено на мястото на бившата клиника по образна диагностика. Въпросителни има и около това колко възлизат щетите от разрушаването му, тъй като градежът на подобно медицинско звено е изключително специфичен, изисква много време и за него обичайно се влагат много средства. Предполага се, че проверяващите ще дадат отговор на тези въпроси, като след приключване на проверките Фрог ще направи официално запитване към здравното ведомство.

 

Особено възмущение буди закриването на цялата клиника по гинекология, която до идването на Близнаков се е разполагала на 9-ти я етаж в сградата на МБАЛ „Св. Анна”. Медиците разказват пред Фрог, че половината екип е бил освободен, а много малка част от звеното натирено при родилките и новородените на първия етаж в две стаи. Така жени, болни от различни инфекции и с тежки онкологични проблеми, сега споделят обща територия с бебетата. Това само по себе си е медицински прецедент и абсолютно недопустимо по европейските стандарти. Странно е, че здравните власти-РЗИ и медицинският инспекторат, тактично премълчават този факт. Лекарите смятат, че по чудо засега болести не са започнали да „прехвърчат” от болните към стерилната среда на новородените и техните майки. И в този случай въпросите са много. Не е ясно в коя глава се е родила тази идея, нито пък какво се е целяло?

 

Малко известен факт е, че по време на управлението на Близнаков е напуснал екипа на републиканската клиника по лицево-челюстна хирургия. Тя се е използвала и като клинична база на катедрата по лицево-челюстна хирургия към Медицинския университет, където се подготвяли всички студенти, лекари и стоматолози. Именно в нея са се извършвали едни от най-сложните операции. Сега експертите лекуват болните, но в съвсем друго лечебно заведение. И вместо да има клиника, цялата дейност се е поела от трима лекари от „Пирогов”.

Медици разказват, че положението в клиниката по образна диагностика не е никак розово. Преди време в нея имало 2 компютър-томографа от най-висок клас, 6 мощни рентгена, 2 хипермодерни ехографа и мамограф. Клиниката била разположена в двете бази на „Св. Анна”. С изграждането на новото Спешно, едната база била ликвидирана. За лекарите се появили куп питанки като например: Къде са потънали 4-те рентгена и 1 от компютър-томографите от първа база?! Част от персонала се хващат на бас, че са продадени. Други пък са убедени, че може да са отишли за скрап. След промените пациентите от втора база вече са принудени да изминават дълъг път, за да се снимат в първа база.

 

В същото време са похарчени много средства за нов компютър-томограф. Казват, че бил с по-слаби параметри от този, купен преди две години. За зла беда съдбата на новия томограф се оказала нерадостна. Той бил наводнен и за това не можел да работи. Неволите застигнали и специалистите, начело с шефа на клиниката- доц. Недевска. Тя и част от екипа й напуснали. Става дума за лекари със специалност и рентгенови лаборанти. Медиците приемат случващото се като ликвидация на клиниката, с която болницата години наред се е гордяла. Те питат дали ще бъде потърсена отговорност на някой за това. Твърди се, че в момента там има само трима лекари със специалност и няколко специализанта. Чудно за всички е как организират 24-часовото си дежурство, при положение, че са с намалено работно време заради облъчването.

 

Странни неща се случват и в клиниката по неврохирургия. Всеизвестно е, че там са работили доказали се светила в медицината, начело с проф. Бусарски. Базата е разполагала с 2 операционни зали и 25 легла. Сега въпросната клиника е разделена на три отделения с трима началници и три старши сестри. Щатът се е увеличил, но възможностите-не, тъй като броят на леглата и операционните си е същият, признаха лекари от „Св. Анна”. Подобно е положението и в клиниката по ортопедия и травматология. Тя също е разбита на няколко отделения с трима началници и 3 старши сестри. Най-куриозното е, че това се отчита като новооткрити структури.

 

Какво се случва с апаратурата в болница „Св. Анна” четете утре във Фрог нюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 13406 |01.03.2017 Само във Фрог: В секретния щат на ДАНС ли е Светлозар Лазаров? . 1| 7202 |28.02.2017 Адв. Екимджиев за Фрог: За 1 млн. евро всяка година Страсбург осъжда България . 1| 10220 |28.02.2017 Първо във Фрог: Сменят шефа на Гранична полиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads