Реклама / Ads
0| 14350 |10.07.2015 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Сутеньор изпял страшилището на проститутките във Варна

.
Веско Жеков
Бившият полицай Веско Жеков не познава половината от групата, чийто лидер според специализираната прокуратура е той. Жеков познава от близо един, за другия е чувал, а останалите изобщо не ги познава.. Утре в София ще определят постоянните им мерки за неотклонение, коментира пред Фрог адвокатът на Жеков, задържан при зрелищна акция във Варна за рекет и изнудване на проститутки.
 

Тепърва в съдебната зала ще стане ясно, дали тезата на жеков издиша или е вярна. Защитникът изрази недоумение по повод поведението на началника на Пето РПУ – Трайчо Георгиев, който според него трябвало не само да знае какво се случва на управляваната от него територия, но и да предприеме адекватни действия. Странно е, че обвинението визира периода от май до септември м.г. Това означава, че са събрани данни за сравнително дълъг период от време, в което е извършвана престъпната дейност. Не знаем имало ли е други жалби и как полицията е реагирала на тях, коментира адвокатът.

 

Разследването за организирана група за рекет е повдигнато след жалба на Галин Ямболов, който сам се афишира като сводник. През миналото лято той разказва пред жълта медия, че хора на Веско Жеков са го пребили миналото лято. Конфликтът тръгнал от това, че Галин предлагал за простутутка жена си. За да работи необезпокоявано 22-годишната хубавица, трябвало да плащат на Жеков чрез хората му по 100 лв. на месец. Всъщност тарифите са такива, че тази сума не е непосилна. Ценорасписът на платените ласки във Варна към този момент е 20 лв. за секс и 20 лв. за орален секс.

 

Сумата расте, ако има баровец, който наема приститутката за нощ и я води в хотел. По някое време Галин решил, че не му се плащат 100-те лева, като се оправдал, че няма клиенти. Това, според него, предизвикало яростта на наказателната бригада на Жеков. Една вечер бил заклещен в роувъра си. Един счупил с бухалка стъклото, измъкнали го и четирима го налагали зверски. Заради пробитите ченгета на Златни пясъци и внушенията през годините, че цялата полиция във Варна покровителства Жеков, Галин споделил цялото премеждие с журналист. След тиражирането на екшъна някой в София се самосезирал и година по-късно вече е факт реализацията по задържането на ОПГ-то с ръководител Веселин Жеков.

 

Как осъден на 47 г. затвор остава зад решетките 7 г. Ямболов стана известен в края на миналия век. Тогава бе доказано, че само за 3 месеца 27-годишният мъж и групата му са извършили десетки кражби от жилища и вили на баровци. Самият Галин е осъден през 2002 г. за 12 домови кражби. Присъдата, след сумирането за всяко престъпление е 47 г. лишаване от свобода. Междувременно българските законотворци промениха законите и на случаи като Галин оставаше да излежат най-тежкото наказание от всички. Така на рецидивистът му остават общо 7 г. лишаване от свобода и през 2009 г. той вече е извън затвора. Тогава започва по-спокоен, семеен бизнес. Продава жената, с която живее на всеки, който може и иска да плати за ласките й. Редовните заподозрени Във Варна от десетилетия има няколко „дежурни заподозрени”. Каквото и да се случва, полицията все опира до едни и същи имена, които да замеси в престъпления.

 

 Един от тях – Радослав Калчев, известен с прозвището Черния Роди, бе чест гост в кабинета на директора на ОД МВР – Варна. В началото на т.г. той бе обявен от Специализираната прокуратура в тартор на ОПГ, извършвало серия убийства, физически саморазправи и рекет. Сред тях е убийствота на скандалния варненски бизнесмен Борислав Манджуков, извършено в София през есента на м.г. Случайно или не, реализацията по задържането на „Семейната фабрика за убийства”, стана във времето, в което от седмици Черния Роди отмаряше в компанията на видни нотариуси и бизнесмени от Варна далеч от студените зимни дни на България. След тиражирането на новината Роди се опита отдалеч да опровергава и да се изкарва жертва на заговор с участието именно на Веско Жеков. За двамата неофициално се твърди, че имат еднакъв престъпен бизнес и на практика са конкуренция в свития „пазар” на Варна. Към днешна дата Роди продължава да е зад граница. Там, където е, вече не е приятно топло, но той самият отказва да смени жегата със затворническата килия на Специализираната прокуратура.

 

 Още след задържането на част от „Семейната фабрика за убийства” из Варна тръгна мълва, че Роди и хората му ще търсят вендета с Жеков и неговата банда. Жеков вече се размина с арест и присъда по т.нар. мега дознание преди 6 г. във Варна. Тогава бяха осъдени две дузини варненци за наркоразпространение, търговия с плът и всички наказателни действия, свързани с престъпната дейност. Тогава присъда получиха двама общински съветници – Веселин и Христо Данови. Въпрос на време е третият – Иван Славков да получи своята. Жеков тогава мина метър, защото се оказа защитен свидетел и на практика отвя главите на всичките си познати и доскорошни бизнес партньори. Днес ареста на втората група, спрягана за рекет, изнудване и всякакви наказателни действия, е зад решетките.

 

На 8 юли т.г. софийски командоси атакуват няколко адреса и задържат Веселин Жеков, Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов. Пръв с белезници се оказва Жеков. Той е задържан в къщата на бабата на жена си между 19 и 20 ч. Арестът станал пред очите на детето му, което е втори клас. В двора на къщата във варненското селе Близнаци се изсипали дузина полицаи с маски и автомати. След него са задържани и останалите с изключение на небезизвестният във Варна Свилен, известен с прозвището Електрата. За него отдавна се знае, че се занимава с проституция и е сериозно нарко зависим. Разследване във Варна, ръководене от София Образуваното ДП се води във Варна, но се ръководи изцяло от прокурор на Специализираната прокуратура в столицата. Заповеди за задържания, постановления и всички други нареждания за досъдебни действия хвърчат по факсове. Инструкциите се раздават по телефоните. Това води до голямо забавяне и често объркване, оплакаха се близки до разследването. Дали заради това или с някакви други съображения, 48 часа никой институция в България не посмя да оповести официална информация за акцията по задържането и резултата от нея.

 

Още по-смешно е, че вчера след обед, половината от задържаните са били освободени от варненския арест. После се получила заповед от София отново да бъдат задържани и униформените наново хукнали по адресите им. Снощи около 20 ч всички задържани втори път били разпитани и получили направление – Специализирана прокуратура, където утре ще им бъдат определени постоянни мерки за неотклонение.

 

Утре изтичат и 72-часовия удължен от прокуратурата срок на задържане на петимата. Според официална информация от прокуратурата, до момента са разпитани 16 души и са извършени разпознавания. В момента на петимата са повдигнати обвинения. Въпрос на време е да се разбере кои от тях ще сменят статута си на обвиняем със свидетел в зависимост от това, което искат да получат, коментираха хора от разследването. Според тях не е изключено мнозина да кажат каквото се иска, за да си спестят 3-месечния престой зад решетките в София по времето на магистратските ваканции. Тартора за задържането Не познавам половината хора, деже не съм ги чувал. Ако някой е правил нещо, изпозвайки името ми, това не ме прави съпричастен или виновен, категоричен бил Жеков след задържането си. Той така и не повярвал, че съшитата според него с бели конци сага е сериозна, докато не му повдигнали обвинение. През последните години варненски полицаи се надпреварваха да съжаляват Жеков, че бил беден, че всеки си измивал ръцете с него, че не се занимавал с нищо. Същите твърдяха, че черната слава на Жеков е минала и той вече не се занимава с нищо незаконно.

 

Какъвто и да е финала на вече прочутите варненски фабрики за убийства, рекет, изнудване и физическа саморазправа, едно е ясно – във Варна в момента теренът е изчистен и идва ред на новите играчи. Всъщност, разчистването на терена започна при предното правителство на ГЕРБ. Тогава Жеков все размина с арест и присъда по т.нар. мега дознание преди 6 г. във Варна. По него бяха осъдени две дузини варненци за наркоразпространение, търговия с плът и всички наказателни действия, съпътстващи престъпната дейност. Тогава присъда получиха двама общински съветници – Веселин и Христо Данови. Въпрос на време е третият – Иван Славков да получи своята. Жеков тогава мина метър, защото се оказа защитен свидетел и на практика отвя главите на всичките си познати и доскорошни бизнес партньори. Запознати твърдят, че новите босове, които и да са те, със сигурност ще бъдат столични протежета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6908 |08.07.2015 Само във Фрог: МВР закъса с убийството на Георги . 10| 7028 |29.05.2015 Бащата на Вероника пред Фрог: Мъката е по-голяма от живота ми . 4| 9356 |27.05.2015 Само във Фрог: В Перник се купуват най-много шофьорски книжки . 11| 10199 |13.05.2015 Разследващи пред Фрог: Спуснаха депеша "Червеи" да се смачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads