Реклама / Ads
20| 6245 |11.03.2010 ЪNDERGROUND

Сърбинът Савич срещу българката Митрова на съд в Македония

.
Спаска Митрова
Съдът в македонския град Гевгели се произнася днес дали да отнеме родителските права на Спаска Митрова.
 

3-годишната й дъщеря Зузана е отнета от майката от момента, в който тя излезе от скопския затвор Идризово, където излежа 3-месечна присъда.

Делото, заведено от бившия й съпруг Воислав Савич, сърбин по народност, се отложи няколко пъти, а на последното заседание на 24 февруари, той поиска писмено решение на съда и допълнителни доказателства. Коментарът на запознати беше, че това се прави, само за да се протака делото.

Междувременно Спаска Митрова беше заплашена с репресии, ако не напусне Македония. Полицаи я предупредиха, че ще отговаря, ако пред съдебната зала в Гевгели се появят български журналисти или коли с българска регистрация. Веднага след това обаче Министерството на вътрешните работи на Македония излезе с изявление, в което отхвърли обвиненията за заплахи от полицейски служители до Спаска Митрова.

Frognews.bg напомня
, че преди два дни Спаска разказа, как тормозът върху нея започнал заради това, че тя е българка. Гевгели е стар град, там има доста българи, но преди сватбата мъжът й Воислав Савич не показвал негативно отношение към този факт, добави още тя. В моето семейство всички сме българи, разказа Спаска и обясни, че мъжът й не искал да чуе за българското й гражданство, искал тя да се откаже от всичко и я тормозел и физически, и психически. Казвал й, че тя ще завърши зле, а той никога нямало да приеме, че е българка. Тормозът започнал още, докато Спаска била бременна. Тогава тя подала молба за развод.

"Ти ще отидеш в затвор, а детето ти ще го гледат социалните", казвала на Спаска Станка Петрова, директор в социалните служби, която била повишена именно заради случая "Митрова". Психологът Виолета Христова била другата жена, която действала срещу нея. Мъжът на Спаска пък употребявал марихуана и не спрял с нея, докато двамата били женени.

"Българска кучко, забрави България!", казвали на бременната Спаска от различни инстанции. Подкрепяли я единствено родителите й. "В Македония е страшно нещо да си българин", обясни тя и каза, че само детето й дава сили. Още преди месеци Спаска Митрова разказа пред Frognews.bg, че изпитва опасения за това, че върху детето се оказва психически тормоз. Впоследствие фактите потвърдиха тези нейни страхове, защото при срещата им преди две седмици, се оказа, че детето не я е познало. Роднините от сръбска страна очевидно са му оказвали натиск, смята Спаска. Бабата и лелята малтретирали детето, когато то задавало въпроси за майка си, разказа Митрова още през ноември миналата година.

Спаска Митрова не е изолиран случай в Македония
, където се води разгърнатата, повсеместна и непрекъсната антибългарска кампания. Там винаги се затяга силен обръч около хората, които се самоопределят като българи. Съдбата им е еднотипна – или брутално са изхвърляни от работа, или са изложени на крайна мизерия, или в най-добрия случай са хулени и подигравани. Някои са подлагани дори и на физическа разправа.

По този повод от асоциацията на българите в Македония РАДКО търсят енергично действие от страна на институциите в Република България по следните точки:
‒ Прекъсване на всички дипломатически отношения с държавата Република Македония, докато не бъде върнато детето на нашия член Спаска Митрова и
‒ Категорична позиция, че държавата Република Македония не може да бъде член нито на НАТО нито на ЕС, ако не се изпълнят политическите искания на асоциацията РАДКО и това
- Българите от Република Македония да представляват градивен елемент в Конституцията на държавата;
- Един от официалните езици на държавата да бъде и Българският книжовен език;
- Забрана от присвояване и фалшифициране на Българската история и култура;
- Възобновяване на необходимите културно-образователни и църковни институции в Република Македония по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Република Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 14220 |08.03.2010 СРС-то от "Дондуков" 2 проговаря . 96| 10902 |05.03.2010 Дянков на позорния стълб, кае се пред Първанов . 15| 11385 |04.03.2010 „Наглите” ужилиха Несебър с 200 бона? . 71| 11541 |03.03.2010 България и Русия винаги ще вървят заедно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads