Реклама / Ads
48| 16300 |17.12.2013 ЪNDERGROUND

В САЩ бесни на България заради ирански шпионин

.
Голям скандал е на път да влоши отношенията ни със САЩ. Причината е ирански шпионин, арестуван у нас на летище София в края на 2012 г. Акцията е осъществена съвместно с американските тайни служби, научи Фрог нюз от дипломатически източници. Американците разкрили, че иранец, живял преди време в САЩ и издирван за незаконен износ на стоки с двойна употреба, се гласи да посети България, но под друго име и с фалшиви документи.
 
Веднага били уведомени българските служби, които организирали акция по задържане на шпионина, която е проведена успешно на аерогарата. Според информацията на американците става дума за много опасен човек, служител на разузнавателните служби на Иран, уличен в шпионска дейност. Случаят дори е описан в доклад на Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Според данните за тази година, „дни след атентата в Бургас, докато разследването на взрива и издирването на съучастници е било в разгара си, българските власти са заловили оперативен служител на иранските сили „Кодс" (спецподразделение на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция).

 

В началото на 2013 г.  Софийски градски съд гледа искането на Вашингтон чужденецът да бъде екстрадиран и постановява неговата екстрадация. На втора инстанция обаче аплативният съд обаче отказва екстрадирането. През това време иранският посланик в София се активизира, провежда срещи с висши служители на МВР, прокуратурата и влиятелни политици. Какво е наклонило везните на апелативния съд - никой не знае, но иранецът е пуснат в края на февруари. Веднага заминава за Техеран, придружен от човек от посолството.

Американците реагират много остро на това решение. Тогава българските власти се опитват да се аргументират с това, че шпионинът щял да бъде разменен с възрастен нашенец, който е арестуван и осъден в Иран за трафик на наркотици. Оказва се, че става дума за договорка от типа "кон за кокошка". Пускаме професионален шпионин, за който има подозрения, че  е подпомагал терористични дейности, за да прибрем обикновено "муле", използвано за пренос на наркотици, при това иранците твърдят, че нашенецът е направил пълни самопризнания.

От София се оправдават и с това, че случаят е станал по време на предишното управление и сегашните шефове в дипломацията и службите нямат вина. Освен това нашата страна се позовава на независимостта на съдебната власт. Американците обаче отвръщат на този аргумент с питането как е възможно едни съдии да решат едно, а други - съвсем обратното по един и същи казус.

Във Вашингтон били много ядосани и учудени от решението на нашите магистрати човек, за който са предоставили данни за шпионска дейност, да бъде пуснат с лека ръка. Те припомнят, че американската правораздавателна система е реагирала безпристрастно по случая с българката Гергана Червенкова и оттегли искането си за екстрадиране на нашенката. Тя бе обвинена в САЩ за участие в група, която се занимавала с незаконно онлайнт търговия с лекарства. Ако беше осъдена, Червенкова можеше да лежи 68 години в щатски затвор.

 

Нашите източници припомят също, че терористи са наблюдавали синагогата в столицата на България в началото на 2012 г. без нашите служби да реагират адекватно на сигналите. В доклад с автор д-р Матю Левит, водещ експерт по „Хизбулла" и антитероризъм, се съобщава за друг случай на присъствие на ирански шпиони в София. Информацията е допълнена с данни от израелското разузнаване.

Източник от България е заявил пред в. „Джерусалем пост", че българските власти, включително висши представители на силите за сигурност, са били запознати със съществуващите заплахи от страна на „Хизбулла" и Иран срещу евреите и израелските граждани в България преди нападението в Бургас. Според източника, няколко информатора „са подавали информация много пъти" на силите за сигурност за планирани нападения на „Хизбулла", но не са били предприети адекватни мерки.

Изданието съобщава, че данните говорят за възможното подготвяне на терористична активност, подобно на активиста на групировката, осъден в Кипър за заговор за убийството на израелски туристи на острова.

От българското Министерство на външните работи през 2012 г. отказват коментар на публикацията, тъй като твърденията в нея се отнасяли за други институции.

При атентата на летището в „Сарафово” на 18 юли 2012 г. загинаха петима израелски граждани и един българин – шофьор на автобуса, който бе взривен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 10596 |08.08.2013 Кой провокира етнически конфликт в България? . 236| 59814 |28.02.2013 Корупционната България. Открито писмо до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров . 65| 24920 |03.11.2012 Скандал в Париж заради битите французи в Плевенско . 47| 27642 |24.04.2012 Кремъл следи 60 руски мафиоти в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads