Реклама / Ads
71| 26477 |06.08.2010 ЪNDERGROUND

Съветник на Станишев създаде ”Октопод” в Юридическия факултет на СУ

.
Алма Матер
Великотърновският университет не може да посочи почти половината преподаватели, при които от първи до трети курс е държала изпити по право Даниела - сестра на скандално известния плевенски лобист и приятел на родните магистрати Красьо Черния. Това показва официалната академична справка, която е получена от старата столица в парламентарната комисия по образование през миналата седмица.
 

Скандалът със сестрата на Черния гръмна през началото на юли, след като служители от Алма Матер изнесоха информация, че лично с подписа на декана на юридическия факултет на СУ проф. Тенчо Колев Дундов, Даниела Георгиева е прехвърлена като студентка от ВТУ “Кирил и Методий” в столицата, където е записана направо в четвърти курс, без да има яснота какво е правила през втори и трети курс и как от специалност “финанси” се е озовала в правния факултет.

„За мен и за експертите е необяснимо, че срещу една голяма част от предметите в графата от академичната справка не е записано името на съответният преподавател, тоест оставено е празно място. А това е едно от необходимите условия при прехвърлянията от Великотурновския в Софийския университет - да има симетрия на преподавателите, тоест едни и същи преподаватели, един и същ брой часове.
Документът, който получихме от ВТУ буди недоумение, повече от една трета от предметите бяха без преподавател срещу тях, за да се види дали се изпълняват условията на закона”, разкри пред Frognews.bg Огнян Стоичков, председател на парламентарната комисия по образование.

Той обясни, че тепърва очакват да чуят и аргументите на СУ за скандалното прехвърляне. Вече са изпратили до Ректората официално питане, но ако отговорът не ги удовлетвори, ще викат през септември отговорните лица на изслушване в парламента. Огнян Стоичков призна още, че останал много озадачен и от факта, че в справката от Велико Търново изобщо липсвали обяснения как сестрата на кадровика на ВСС е прехвърлена чак в четвърти курс, не ставало ясно и какво е учила до тогава. Той предупреди, че ще разнищи мистерията до край след лятната почивка на депутатите.

Случаят с криминалното прехвърляне на сестрата на Черния не е изолиран, а е само малка подробност от хаоса и разкритията за

далавери в юридическия факултет на СУ.


Скандалите там текат от няколко месеца, а като движеща фигура в тях се откроява деканът Тенчо Колев. Според източници на Frognes.bg във факултета тайнствени прехвърляния на студенти със съмнителни основания не са рядкост. Проверка се очаква и за начина на прехвърляне на студента Павел Генков, син на друг нашумял юрист – Панайот Генков. Неговата дъщеря бе сред “крайнонуждаещите” се дами, получили имот в Приморско. Младият Генков също е прехвърлен от великотърновския университет в СУ, без две оценки – по Обща теория на държавата и по Обща икономическа теория. При записването му в Алма Матер обаче по първия предмет в главната книга на университета младежът има оценка “Отличен 6”, поставена лично от проф. Колев, а не от титуляра по предмета проф. Лъчезар Дачев. Източници от проблемния факултет твърдят, че по същата схема с диплома за юрист се е сдобил и синът на професора по международно право от СУ Орлин Борисов, а наскоро пак по същата пътека от Търново в София се прехвърлила и Боряна, дъщеря на същия професор, който е близък до декана Колев.

Преподаватели от най-реномирания юридически факултет са категорични, че не става въпрос за единични врътки, а за добре разработена схема за уреждане на наши хора и наши деца с юридически дипломи от престижния СУ, които обаче на приемните изпити не могат да се класират за негови студенти. Така апетитният факултет се превърнал в

машина за производство на измислени юристи,

без необходимите знания и възможности. Според тях не е изключено зад всеки трансфер да стоят корупционни практики и плащане на пари срещу благословия за прехвърляне.

Наша проверка установи, че според решение на правния факултет се разрешава прехвърляне на студенти само в три случая – от хуманитарните специалности в СУ, на студенти учещи право от ВТУ и от чужбина, но при изричното обстоятелство, че това става само след първи курс. С благословията на декана Колев обаче са се уреждали прехвърляния и от други университети – говори се за трансфери от Варненския свободен университет, от Бургаския. Frognews.bg разполага и е готов да предостави на компетентните органи достоверна информация поне за три фантомни незаконни прехвърляния от Благоевград. Знаем факултетните номера на въпросните щастливци, както и доказателства за неправомерно записан студент от Македония, която не е страна от ЕС. Шефът на просветната комисия в парламента Огнян Стоичков потвърди, че подобни сигнали са изпратени и до Народното събрание, но тепърва предстои да се проверяват обстойно.

„Прехвърляне на студенти от Благоевградския университет според правилника на юридическия факултет в София е незаконно и недопустимо”, категоричен е Стоичков.

В юридическия факултет на СУ наскоро станаха достояние и други потресаващи факти. Преподавателят по Международни отношения Пламен Пантев се оказа, че в продължение на две години е водил непрекъснато 9 267 часа лекции, което ако се пресметне по дни, означава по 19 часа дневно, разкри "Труд". Други негови колеги ударници пък се трудели по 16 часа на ден. Срещу този своеобразен рекорд обаче те са получили огромни хонорари в размер на няколко стотин хиляди лева. Във факултета явно се говори, че кухите часове са уреждани с благословията на декана, а магистратските програми са се превърнали в

черна каса за злоупотреби


и източване на средства.

В същото време, в условия на явен конфликт на интереси, преподавателят по Криминалистика проф. Радостин Беленски, за който се знае, че има частна лаборатория по криминалистика, изразходвал 800 хил. лв. за университетска зала по криминалистика, където са накупени освен детектор на лъжата, подслушвателни устройства, скенери, камери и куп други излишни, скъпо струващи пособия. Всички разходни документи са утвърдени от декана Колев, но по-големия абсурд е, че въпросната техника не може да се ползва свободно от студенти и преподаватели, защото е заключена и достъп до нея има само проф. Беленски, който пък е пуснат в 6-месечен неплатен отпуск и е в чужбина. Той отнел дори възможността за работа там на колежката си проф. Евгения Коцева, която е и зам. декан на факултета. Към всички тези далавери се разказват истории и за екзотична, скъпо струваща, безцелна и неоправдана командировка на декана проф. Колев до десет важни града в Китай, както и за ремонтите, поддръжката и използването на базата на юристите в курорта „Св. Влас”.


Проф. Колев шушука с колежка, СНИМКА:razkritia.com

И докато в юридическия факултет скандалите се нижат един след друг, проф. Колев се оказва крупен собственик на луксозни недвижими имоти – апартаменти, къщи, вили, земи край Банско, автомобили, придобити през последните години. Синовете на професора – Николай и Васил, пък през 2008 и 2009 г. стават също собственици на баровски апартаменти в елитните столични квартали „Бояна” и „Княжево” без да имат ресурс за подобни покупки. Колеги на проф. Колев са категорични, че с официалните доходи, получавани като декан и хоноруван преподавател в Благоевград и Велико Търново, едва ли може да си позволи и 10% от стандарта, който поддържа и демонстрира.

И докато групата на декана

Колев действа в стил „Октопод”,


лошият психоклимът в Юридическия факултет души амбициите на млади преподаватели. Те се оплакват от репресии и диктатура на ръководството. Интриги и доноси обезсмислят опитите им за реализация. Някои от тях са подложени на административни наказания и предупреждения за уволнения. В същото време пък студентите разнасят из аудиториите анонимни разкрития за далавери на професорите си и се забавляват с позиви и сатирични стихове по коридорите. Ето и два изблика на студентския фолклор:

„Тенчо Колев, главо проста,
Не разбра ли ти сега?
Че да краднеш можеш доста,
Но да ръководиш – не успя!”

***
„Пламен Пантев „ръководи”,
Мъдро, комсомолски, с устрем див,
Той да прави секс не може,
Но от идиотите чувства се щастлив.”


Въпреки многократните опити Frognews.bg не успя да се свърже с набедения декан проф. Колев, за да чуе и неговата гледна точка за скандалите. Мобилният му телефон дава непрекъснато свободно, но той вероятно отговаря само на познати номера. В същото време се оказа, че въпреки жегата във факултета, Колев си е взел отпуск и не се знае до кога няма да го има на работа.

Циркът се разиграва пред безмълвните погледи на ръководството на университета и Министерството на образованието. За сега няма реакция и от прокуратурата, която е сезирана за беззаконията там. От няколко дни в юридическия факултет е подета и подписка за преждевременно прекратяване мандата на декана Колев.

„Наистина скандалите в този факултет са много. Самият ректор на университета е споделял, че не може да им хване спатиите, че не знае какви договори се подписват, какви ангажименти се поемат, но аз не се отказвам и ще доведа проблема до край”, закани се пред Frognews.bg шефът на просветната комисия в парламента Огнян Стоичков.

Ректорът на Алма Матер пък проф. Иван Илчев признава пред медии: „Сутрин, като идвам в университета, все едно стъпвам в минно поле”. Но вместо да разчисти „Октопода”, ректорът предпочита да се оплаква и да издава заповеди, забраняващи изнасянето на информация за студенти, издадени дипломи, специалности, факултетни номера и т.н. Освен това, неизвестно по какви причини, преди месец ректорът Илчев се е спасил от отговорности и дертове и е упълномощил доц. Мария Шишиньова да изпълнява всички функции на ректор в най-старото висше учебно заведение в България.

Следите на Октопода


в юридическия факултет
водят към предишната власт. Обществена тайна е, че проф. Колев е обвързан с БСП. По време на Тройната коалиция той се хвали, че е съветник на премиера Станишев и е председател на съвета по законодателство към министър-председателя. През 2006 г. Колев е спряган като номинация от квотата на президента Първанов за член на Конституционния съд, но в последствие държавния глава променя решението си. Съпругата на декана – Марияна Дундова, пък е член на скандалния Висш съдебен съвет от квотата на БСП. Вероятно чрез нея е и връзката с Красьо Черния и уреждането на сестра му за студентка в София.

Моралът и действията на родните магистрати са обект на чести атаки от Брюксел, САЩ, а премиерът Борисов и вицепремиерът Цветанов открито говорят, че с такъв съд и Висш съдебен съвет България не може да пребори корупцията и престъпността. И ако тези критики са към действащите магистрати, то страшното за обществото явно престои, защото бъдещите елитни юристи на страната се обучават и възпитават необезпокоявани в условия на явна корупция и беззаконие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 51766 |30.07.2010 Секс с маймуна? Практикуват го отдавна... . 12| 5943 |27.07.2010 Реформата в културата минава през барчета и празни галерии . 28| 12750 |23.07.2010 „Суп из кислого молоко” в „Задунайская губерния” . 8| 8147 |20.07.2010 Гарата на кошмарите гони гостите на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads