Реклама / Ads
96| 16541 |25.10.2010 ЪNDERGROUND

Секта "анти стрес" зачева нова раса?

.
Скъпа реклама привлича стресирани
 

Гневни попове, атакисти и будни граждани въстанаха преди седмица във Варна срещу учението на номинирания за Нобелова награда индиец Шри Шри Рави Шанкар. От няколко години неговите лечебни практики за прогонване на стреса победоносно шестват из България, представяни от фондацията “Изкуството да живееш”. Морската столица се оказа просто точката на кипене с организирания в началото на октомври безплатен концерт в зала “Младост” под мотото Yoga Jam.

През цялото лято пък последователят на Шанкар - индийският лечител Свами Джотирмая, облъчваше българите в Смолян и София със щедри съвети как можем сами с лекота да променим живота си за броени дни като победим напрежението и стреса от ежедневието.

В най-общи линии лечебните техники се представят като едно обикновено дихателно упражнение - от системата Сударшан на Шри Шри Рави Шанкар, адаптирани за днешения обикновен човек древни Йога техники. И съвсем не е нужно да си йога, за да потънеш в ритъма на дихателните и разтегателни техники и медитацията – достатъчни са няколко дни по 2-3 часа. Така човек успява да чисти токсините и отрицателната енергия на клетъчно ниво, учат последователите на „Изкуство да живееш” у нас. В САЩ пък са пресметнали, че успеваемостта на учениците е по-голяма там, където се водят подобни курсове. В България програмите за деца почват от 6 до 13 години.

Самият Шри Шри Рави Шанкар беше точно преди година тук и препълни зала 1 на НДК с близо 4000 почитатели. Но въпреки благородните намерения на чуждата култура, остават съмненията, че зад учението се крие поредната опасна секта, която купува душите на българите, загубени за православието.


Иисус, Дънов, Шанкар - кой ще спаси българите от стреса


Богословът Десислава Панайотова е сред несъгласните с учението на Шри Шри Рави Шанкар. Пред Frognews.bg, тя бе категорична, че то е сред опасните над 120 религиозни общности.

Мотивите й са, че последователите не са регистрирани като вероизповедание, а съществуват като фондация. Освен това покрай семинарите за йога и анти стрес, и други тематики, които избират, крайната им цел е друга.

„Фокусът на вниманието на участниците в тези семинари е гуруто – това е първата степен. От него вниманието после се пренася върху типично религиозните индуски практики и вярвания. Това, което не е неприемливо за мен е, че на хората не им се казва, че това е врата към индуизма, а всичко им се представя като анти стресова, полезна за концентрация, терапевтична или релаксираща програма. За мен сектите, независимо какви са, остават неприемливи, защото не казват цялата, пълната истина”, обяснява богословката. От разговори с различни хора, които са напуснали подобни сдружения и са карали курсове по йога, тя е получила информация, че първоначално техниките за медитация им се отразявали много добре, след което ги пращали някъде в чужбина, да кажем в Атина и там ги карали да участват в кръвни жертвоприношения, в чест на Шива или на Кришна.

„Реално излиза, че тези анти стрес програми са една прикрита религиозна пропаганда, която освен всичко е свързана и с гуроизъм, култ към гурото” казва Десислава Панйотова. Тя смята още, че националните медии са занижили контрола при отразяването на подобни секти. БНТ пък нямала достатъчно бдителност спрямо увлеченията на журналистката Даниела Кънева, която подхождала субективно.
 
„Това е причината тя да прави свободно репортажи и за други секти. За Крия йога правеше реклама преди години. Всички източни гурута, които идват в България, тя ги рекламира и явно това се допуска от недоглеждане. Доверяват й се без да осъзнават, че в екзотиката има не само чар, но и опасности. Но това реално си е чисто религиозна пропаганда. СЕМ трябва да бъде по-бдителен към подобни репортажи и да се самосезира, когато става въпрос за подобни култове, какъвто е коментираният”, настоява Панайотова.
 
Подобна е позицията и на варненския свещеник Василий Шаган. Той се обявява против скритата религиозна пропаганда, а дихателните техники, които се демонстрирани по време на концерта във Варна, не били изследвани научно и не се знаело докъде може да стигне човек, който ги прилага, мотивира се отецът.

От партия „Атака” пък предупреждават наивните, че няма безплатна хармония и не се знае дали покрай изкуството да живееш не се усвоява изкуството да лъжеш. Националистите са обезспокоени, че организаторите на подобни концерти за анти стрес събирали незаконно лични данни и имейли на хората от публиката, без да има ясни правила как ще бъдат използвани. Въпреки това обаче, прокуратурата бездействала.

„Тези обвинения са пълни глупости. Шири Шири Рави Шанкар е номиниран три поредни години за Нобелова награда за мир. Богослови като Десислава Панайотова сеят непрекъснато вражда между хората, в кое богословие са я научили така да се държи”, пита журналистката Даниела Кънева и отвръща на атаката. Според нея в учението на Шири Шири Рави Шанкар и последователите му няма нищо опасно. Учителят произхожда от течението на Махавиши, който е световно признат, а посланието му е хората да се обичат, а не да се мразят.

Даниела Кънева не е съгласна и с обвинението, че покрай анти стреса се стига до индуизма. Той нямал нищо общо с йога, с тези дихателни практики и упражнения. Медитация се използва в цял свят във всички големи болници, казва още журналистката.

Кънева е категорична, че няма защо СЕМ да бъде по-внимателен към нейните репортажи, защото проповядват добро отношение и хармония между духа и тялото, а регулаторният орган трябва да е нащрек към порнографските материали.

„Да не забравяме, че православието също може да бъде опасно и то не по-малко от исляма, ако реши, че трябва да съществува само то” предупреждава Кънева.

В задочния спор, в който държавата по традиция през последните 20 години отсъства, има място и позицията на последователите на Петър Дънов. В своеобразната класация за най-популярен българин Учителят се нареди на втора позиция, изпреварвайки редица бележити сънародници.

Потомственият дъновист и председател на Общество Бяло Братство Андрей Грива дава нова посока на дебата, настоявайки да търсим максимално близките български практики.

„Самият Петър Дънов казва, че билките, които са в България са за българите. Когато имаш един духовен учител, излъчен от народа, той има конкретния духовен модел за конкретния народ. Така че това, което ние познаваме от Учителя, е модел не само за българите, но и за славянството и за бъдещата епоха, която той нарича Епоха на Водолея. Учителят също има учение за дишането. Затова казвам, че той ни е дал универсален български духовен метод за извисяване, за развитие. Не че не сме толерантни към другите, но аз не отивам да преподавам в Индия, ако имат интерес към нас, нека дойдат тук. Уважаваме всички световни религии, толерантни сме към възприемането на всичко останало, но ние не се унифицираме с тях. Няма модел свише, всеки народ има своя духовен път”, показва автентична българска посока Грива.

Ясна обществена позиция по скандалната тема обаче липсва от Дирекция по вероизповеданията към МС. Преди няколко години и с тяхното бездействие сектата на Сциентолозите проби царския министър Николай Василев и официално водеше курсове в министерството на държавната администрация. Сега пък последователите на Шри Шри Рави Шанкар също открито се хвалят, че вече над 10 хиляди души в училища, социални домове, затвори общински и държавни администрации от страната са минали и усвоили практиките им. Но министерствата на образованието, социалното, на правосъдието и самото правителството нямат позиция за тази инвазия, държат се като стресирани съучастници. Безмълвен по темата е и държавният глава Първанов, който инак много милее за християнството и църквата, но сигурно повече държи да види в новия си политически проект хора, излекувани от стреса.

Пламен Попов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 24010 |18.10.2010 Алексей Петров арестуван в Ница . 8| 21306 |15.10.2010 Ужас! Хиляди българи гинат от анорексия . 6| 9483 |12.10.2010 Кризата удари хероина, замени го с амфети . 22| 44435 |07.10.2010 Eлитът предаде Кюлев и го уби – ІІ част

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads