Реклама / Ads
6| 12784 |15.11.2011 ЪNDERGROUND

Секта уреди 17 години затвор за Рамбо?

.
Низ от полицейски гафове приписа на Ивайло Иванов убийство на приятелката му Прокурорът Бисер Кирилов, стъкмил делото, се отказа като обвинител на „Наглите”
 

Сянката на секта виси над осъдителната присъда от 17 години затвор на софиянеца Ивайло Иванов. Някой дърпа разследването и делото срещу Иванов, така че без доказателства той да влезе в затвора, а МВР да отчете поредното разкрито престъпление, казват магистрати. Този петък Върховният касационен съд започва повторно гледане на делото. Полицаите отказват да разследват други версии за това кой е истинският убиец на Капка Атанасова, макар че има достатъчно улики, които сочат, че тя е просто укрита и не е истинската жертва. Въпреки крещящите противоречия в представените доказателства и укриването на оневиняващите го обстоятелства на 19 декември 2009 г. състав на Софийския градски съд го осъжда на
17 години зад решетките  за убийството на приятелката му Капка Атанасова.

В края на май съдийката от Апелативния съд Мая Цонева го оневинява напълно. Няма нито едно пряко доказателство, отсъжда съдът. Според прокурорите престъплението е извършено в рамките на 3 месеца от декември 2007 г. до средата на март. През това време трупът е стоял в стаята на Ивайло Иванов, прикрит с одеяла и се разлагал. Основната теза на разследващите от СДВР, начело със сегашния шеф на отдел „Грабежи” в столичната полиция Илко Илиев, се гради на намерените „лизирани косми” в апартамента. И досега вещи лица от СДВР и Националния институт по криминалистика и криминология към МВР твърдят, че лизацията е послесмъртен процес и щом е намерен такъв косъм от Капка Атанасова в жилището на Ивайло Иванов, то трупът е бил в стаята след смъртта на жената. Оттук нататък започват абсурдите. В апартамента са намерени общо 3 лизирани косъма, които са на различни хора. Според МВР това означава, че в този апартамент  трябва да има 3 трупа 

Единият от космите е намерен в стаята, вторият е на балкона, а третият е в мазето към апартамента. Водена от тези твърдения, дознателката от СДВР Искра Владова нарежда втори оглед на дома на обвиняемия Ивайло Иванов. На 30 юни тя пише в протокол: „Част от космите със следи от лизация по тях не показват морфологично сходство с тези от трупа на Атанасова. Това обстоятелство дава основание да се направи извод, че в апартамента е съхраняван труп на лице, различно от Атанасова, неустановено до момента“. При втория оглед не е намерено нищо ново. Главният дознател от СДВР Николай Станчев обаче и сега продължава да твърди пред репортер на „Торнадо”, че в апартамента трябва да се търси и трети труп, защото не е изследван косъмът от мазето.

Космите са основното доказателство на обвинението, че Ивайло Иванов е извършил убийството в дома си. Според вещите лица от МВР те са паднали от трупа след смъртта на жената. Експертите Цвятко Веселинов и Цветелин Гатев за разлика от полицейските експерти са от вещите лица, назначавани от съда. Те твърдят категорично, че космите може да са паднали и приживе от Капка Атанасова, особено при откритите нейни венерически болести. Още няколко са драстичните различия, които говорят, че Иванов не е убиецът Те обаче старателно са прикрити от разследващите и прокурорът Бисер Кирилов, който през миналата седмица подаде отвод като обвинител по делото за „Наглите”. На първо място е височината на намерения труп, който е с цели 7 см по-нисък, отколкото на жертвата Капка Атанасова. Показанията на майката на Капка за дъщеря й също съществено се разминават с установеното от експертите. Според майката дъщеря й е висока 160 см, а зъбите й не били бели. Единият дори бил металокерамичен. Според свидетеля по делото Недков те били жълти като на стар пушач.

В експертизата № 238 обаче пише, че трупът е между 153 и 155 см, зъбите са снежнобели, а зъбният експерт д-р Станчев установява, че няма металокерамичен зъб. Всичко това поставя под съмнение цялата добросъвестност на направената ДНК експертиза, защото дори не е ясно от кого са взети проби за анализ. Не е ясно и дали въобще откритият труп е на Капка Атанасова. Следващото доказателство, което връзва абсурдното обвинение на Бисер Кирилов, са петна кръв, намерени по леглото, където уж е лежала вече мъртвата Капка Атанасова. Според експертизата на НИКК петната кръв с различен резус фактор са от един и същи човек…

Полицейското разследване и прокуратурата укриват и факта, че чувалът, в който е намерен трупът на Капка Атанасова в контейнера с боклук и чувалите, открити в дома на Иванов, нямат нищо общо. Прокурорската теза на Бисер Кирилов обаче звучи достолепно, макар да няма нищо общо с истината. Според него „по категоричен и безспорен начин е  установено, че подсъдимият Ивайло Иванов е извършител на деянието. Считам, че са намерени не само косвени, но и преки доказателства”.
Обвинителният акт на Бисер Кирилов е повече от смешен като съдържание  казват експерти. „Най-малко са нечовешки действията на Иванов, според мен, защото не считам, че един човек, за когото претендираш, че имаш чувства, мястото му е на боклука”, пише емоционално обвинителят Бисер Кирилов. Той няма и възможност за друг начин на поведение, защото в папката по делото няма нито едно пряко доказателство, казват юристи. В петък Върховният касационен съд започва второ гледане на делото. Върховните магистрати обаче трябва да робуват на принципа, че е по-добре един невинен в затвора, отколкото 10 виновни на свобода.

Янис Донков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 12138 |23.07.2011 Джеймс Уорлик: Алексей Петров трябва да влезе в затвора . 9| 13348 |16.05.2011 10 бона месечна печалба за наркобос в затвора . 96| 16554 |25.10.2010 Секта "анти стрес" зачева нова раса?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads