Реклама / Ads
3| 8875 |29.08.2019 ЪNDERGROUND

Шефът на агенцията по храните в Бургас е обвинен като ръководител на престъпна група

.
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи. Сред тях е и директорът на дирекцията Георги Митев, който е посочен като ръководител на групата.
 

Петимата бяха задържани вчера в Бургас, Несебър и Поморие при съвместни действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

 

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2016 г. В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи петимата системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в областната дирекция.

 

Прокуратурата е установила редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти в Бургас, Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на областната дирекция по храните лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки натиск върху свои подчинени.

 

Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект "Система за самоконтрол". На търговците бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от дирекцията по безопасност на храните им издавали писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции.

 

За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова "Система за самоконтрол" от посоченото от групата лице.

При извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути на стойност около 25 хил. лева. На посочения за ръководител на групата Георги Митев е определена парична гаранция от 150 хил. лева. Парични гаранции от по 75 хил. лева са наложени останалите задържани.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 13891 |12.03.2019 Служители алармират: Влиятелен олигарх посяга на бизнеса на опоненти чрез Агенцията по вписванията . 12| 12776 |07.12.2018 Атанасов: Вярно ли е, че шефът на МВР е работил за наркобоса Мето Илиянски? . 12| 10469 |29.10.2018 Задържан е председателят на Агенцията за българите в чужбина . 10| 17478 |23.07.2018 Пазарджишки ченгета пред Фрог: Шефът кара раздрънкан „Ситроен“, а в почивните дни-лъскав джип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads