Реклама / Ads
12| 15424 |07.01.2014 ЪNDERGROUND

Шекспирова ревност накърви мъжете СИ в България

.
Отело и Дездемона
Поредният случай е днешен. Мястото е Търговище. Класическият вариант на ревност в духа на шекспировата трагедия за Отело и Дездемона се прояви под формата на палеж.
 

Пореден опит за убийство от ревност потресе Североизточна България, като този път престъплението стана в Търговище. Там ревнив мъж запали жена си, на 49 години. Ревнивецът я залял с бензин и драснал клечката. Жената е откарана с опасност за живота във Военноморската болница във Варна, където лекарите се борят да я спасят. Все още не са ясни мотивите за зловещия палеж.

Припомняме, че вчера станахме свидетели на поредна кървава драма във Варна, при която двойното убийство от ревност беше последвано от опит за самоубийство във Варна. Двойният убиец от Варна почина тази сутрин. Това е Петър Евтимов Георгиев, на 39 години, който в пристъп на ревност застреля жена си на паркинг край "Гранд мол" във Варна. Двамата с Живка Пенчева живеели без брак на семейни начала, имали 2 деца на 17 и 8 години. Двамата са от Дългопол. 

Впрочем изследване на учени по психиатрия и неврология сочи, че в човешкият мозък съществуват зони, отговарящи за формирането на патологична ревност. Корените на „синдрома на Отело“, както се нарича, се крие в невроните от фронталния лоб на кората на главния мозък, която отговаря за познавателните и емоционални процеси. Причината е в синтезирането на свръхколичество допамин, който изважда организма от равновесие.

Ревнивецът е убеден, че отношенията с партньора са единственият смисъл в живота му. Затова е склонен неправилно да тълкува поведението, думите и чувствата на любимия човек, а възможната раздяла с него възприема като катастрофа и трагедия. Всичко това може да доведе до неочаквани реакции, даже до убийство. Целта на учените е да се опитат да предугаждат екстремалните случаи на ревност с помощта на изследване с магнитен резонанс на мозъка при хора, склонни към патология, за да се прибегне до медикаментозно лечение с цел предотвратяване на по-тежки последици.

Убийствата от ревност не са новост. Заговори се, че и зверски убитата Хюлия Маджар също е станала жертва на пагубна ревност. Тя е студентката, чието тяло беше намерено край магистрала "Хемус", а кметът на родното й село Белоградец лансира точно такава версия. 

Убийство от ревност, които потресе с особената си жестокост, беше и това на Славка Найденова, сестра на убития през 2003 г. бизнесмен Илия Павлов, и 8-годишното й момче. Те бяха открити с 50 порезни рани и и прерязани гърла на 1 февруари 2010 г. в дома им в град Дейл, Вирджиния. Повод за жестокото клане се оказала болезнената равност на Наталия, която се омъжила за бившия съпруг на Славка и баща на Пол - Лестър Уилсън. Рускинята не можела да понесе мисълта, че мъжът й посещава често Славка. 

 

Сред най-известните убийства от ревност по света е това на световноизвестния моделиер Джани Версаче. През юли 1997 г. дизайнерът е застрелян пред дома си в Саут Бийч, Флорида. Основният заподозрян за убийството му Андрю Кънанан е намерен мъртъв в навес за лодки на плажа в Маями, на 23 юли същата година. Причината за убийството най-вероятно е хомосексуална ревност.

 

Преди две години пък националният вратар Николай Михайлов разкри, че 16- годишна фенка полудяла от страст по него до такава степен, че когато той й отказал всякаква близост, тя го заплашила с жестоко убийство. Михайлов наел охраната си да го пази от ревниви жени. А такива имало бол – пукали му гумите на колата, плашили го, плакали. Заплахата за убийство пък се оказала дело на едва 16 годишно момиче. 

Ревността обаче, освен зловещите си проявления, може да стане и повод за творческо вдъхновение. Една от най-красивите арии в световното оперно изкуство се нарича тъкмо "Ария на ревността" и е от "Сватбата на Фигаро" на гениалния Волфганг Амадеус Моцарт.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 15232 |02.01.2014 Тимуровци в МВР съчиняват фентъзи глупотевини . 15| 14200 |28.12.2013 Престъпления без наказание . 92| 49825 |26.12.2013 Всички новородени с чипове от май 2014, край на отвличанията . 5| 17062 |21.12.2013 2013–та – под знака на „Килърите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads