Реклама / Ads
2| 29536 |07.10.2016 ЪNDERGROUND

СКАНДАЛ! Името на зам.-министър на земеделието в сигнали за топафери до ДАНС и прокуратурата

.
Цветан Димитров
Името на зам .-министъра на земеделието Цветан Димитров фигурира в множество сигнали за грандиозни афери и корупция, подадени в ДАНС и прокуратурата. Последният е свързан със съмнения за злоупотреби със средства за задължителни ветеринарни изследвания за бруцелоза при животните. По разчети на експерти далаверата е за над 10 млн. лв.
 

Разследване на НТВ  показа, че държавата плаща 6 лв. за изследване в частна лаборатория, което на практика струва 0,57 лв. В държавна лаборатория същото изследване струва не повече от 2,20 лв., като самият зам.-министър призна това пред камера.  Най-куриозното е, че основната съставка, необходима за изследването струва едва 15 стотинки. Цветан Димитров изпадна в комична ситуация. Той не можа да каже защо себестойността на едно изследване, което по предварителни разчети на експерти от земеделското министерство, е близо 2 лв., но сега изведнъж е скочила три пъти, достигайки цена от 6 лв.

 

Според източници на Фрог  нюз  от ведомството именно екип, под ръководството на Цветан Димитров е задал условията  за обществената поръчка за изследването. Не се изключва вероятността те да са написани така, че само конкретна  фирма да отговаря на тях. Любопитното е, че фирмата, която миналата година е изпълнила обществената поръчка  отново за около 6 лв./5,90 бв/., сега пак е трябвало да я поеме.  Ръководството на Агенцията по безопасност на храните, обаче усетило, че има нещо нередно и светкавично спряло поръчката.

 

 Въпреки това Цветан Димитров самоотвержено  продължава да  защитава високата цена на изследването, макар да не може да каже защо тя е такава. Хора от кръга на Димитров припомнят, че той е на този пост от времето, когато министър на земеделието  и храните беше Мирослав Найденов и е съвсем наясно с всички възможни врътки.  Твърди се, че основните линии на работа, свързани с усвояване и изразходване на средства, включително и по европрограми, се държат именно от Цветан Димитров и никой не може да направи нещо през главата му.  Голяма част от служителите смятат, че министър Десислава Танева не е наясно с всички подводни камъни, които могат да й се стоварят на главата, като изследването за бруцелоза , например.

 

Името на Цветан Димитров беше замесено и в друг огромен скандал, за който Фрог  ви информира преди няколко месеца.  Става дума за това, че милиони се източват по европрограми  по линия на животновъдството. Това става като обикновени животни се описват като породисти и за тях се отпускат значително повече пари. Припомняме ви, че ресорен зам .-министър е именно Цветан Димитров. Сигнали за въпросните афери също са подадени до компетентните органи. Оттам за сега мълчат.  

Преди година пък сигнализирахме за схема за източване на 200 млн . лв . по Програма за развитие на селските райони 2014-202- г. Целта е да се гепят средствата, като въпросните пари се раздават на фермери без абсолютно  никакви изисквания и ограничения, един вид на калпак.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4262 |06.10.2016 Внимавайте! Вирус от името на НАП се разпространява чрез мейл . 0| 4308 |06.10.2016 И името на Б. Борисов е в схемите на ало-измамниците . 0| 8499 |02.10.2016 Йотова: Нинова поне знае името ми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads