Реклама / Ads
65| 24945 |03.11.2012 ЪNDERGROUND

Скандал в Париж заради битите французи в Плевенско

.
Щаб квартирата на Френското външно разузнаване
Граниозен скандал се разгаря във Франция заради издънката на френските разузнавателни служби в България. Иска се оставката на Брун Жубер, шеф на Стратегическото управление на Външното разузнаване (DGSE) заради конфузната ситуация, в която изпадна Париж.
 
Петима французи, представящи се за състезатели в екстремни спортове, бяха бити от местни край плевенското село Коиловци. Доскоро селото бе известно с многогодишната война между българи и цигани, но вече в района му викали „френското село”. Франсетата изяли кютека, защото ги помислили за крадци на картофи.
Скандалът във Франция се подклажда и от заявеното желание на президента Франсоа Оланд и социалистите за реформа в специалните служби на страната.

Лого на френската разведка

Ден по-рано българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че  френските власти са потвърдили самоличността на гражданите си, както и това какво са правили в България. От Париж били категорични, че нямат никакви претенции към страната ни, нито към местните жители, които биха специално обучените разведки, скочили с парашути над Коиловци в потайна доба. Чужденците бяха пребити от двама братя и полицай, след като се приземиха с парашутите си в частна нива в селото. Биячите помислили петимата французи за крадци.

„След разпореждане на прокуратурата на база на това, което е имало като данни те са заминали за Франция и оттук нататък всеки може да казва каквото си иска. Аз ви казвам каква е официалната кореспонденция по случая”, заяви още Цветанов.

Щаб квартирата на DGSE се намира на Caserne des Tourelles, 128 Boulevard Mortier, окръг Париж. DGSE е създадена след сливането на няколко служби след Втората световна война. Службата е провеждала спецоперации на територията на Индокитай, Лаос и Виетнам.

В 1962 году президентът Де Гол се обявява против някои действия на външното разузнаване в канадската провинция Квебек, в поддръжка на местни националистически и сепаратистки организации.

По-късно агенти на DGSE били пратени в Нигерия, за да провокират избухването на въстание срещу американски и английски фирми, които разралботвали местни находища на нефт.

През 1999 года около разузнавателната служба са разгаря нов скандал и шефът й Жак Деватр е изпратен скоропостижно на дипломатическа работа. Причина за кадровата чистка били лошата работа на агентите на службата по време на войната в бивша Югославия.

Агенти на френското разузнаване в действие

 

Френското издание „Мариан” публикува прелюбопитни данни за нощната случка край Коиловци. Разкрива се, че петимата агенти са част от специално подразделение на разузнаването. Групата трябвало да се впише в местната среда, но вместо това била разкрита, а агентите бити.

Оказало се, че двама от агентите са скочили с парашут, а други трима са ги чакали със специално оборудван джип. Самолетът дошъл откъм Румъния, където се провеждало учение за тайни разузнавателни операции на чужда територия.

Електронното издание на френското списание „Пуен” иронизира своите спец агенти, като подчертава абсурдното им обяснение, че били скочили над Румъния, но вятърът ги отнесъл на 40 км навътре в българска територия.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 24342 |23.10.2012 Скандал! Кабинетът „Станишев” договарял тайно от ЕС ядрено гориво от Русия . 96| 232364 |02.07.2012 Земетръсен секс скандал паникьоса българския елит . 257| 26246 |12.01.2012 Шок и ужас в „Октопода” заради руски свидетел . 38| 20352 |25.11.2011 Лазар Груев жертва на магистратски любовен скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads