Реклама / Ads
51| 21934 |06.12.2010 ЪNDERGROUND

Скандал: Патрашкова рекетира Петя Славова

.
Кристина Патрашкова
”Журналистката” натискала банкерката да убеди свидетел по „Октопода” да се откаже от показанията си.
 

Скандал с медиен рекет заплашва да срине и малкото останало доверие в свободното слово. Торпилирането на гражданските устои идва от в. „Галерия”. Главната редакторка Кристина Патрашкова заплашвала и шантажирала банкерката Петя Славова. Това съобщиха за „Торнадо” лица, станали свидетели на позорното събитие. Целта била една единствена: Славова да принуди по някакъв начин своя служител и основен свидетел по делото срещу Алексей.
Цветанов да се откаже от показанията си, дадени пред прокуратурата. Банкерката отказала, което предизвикало гнева на политкомисар Патрашкова и тя се разфучала, че ще последват нови публикации.

Събитията, свързани с невижданото по своята наглост медийно изнудване, се разиграли в следната последователност. Първоначално в. „Галерия” публикувал компромати за Инвестбанк, чийто мажоритарен собственик е бизнес дамата Петя Славова. След това главната редакторка Патрашкова била учтиво поканена на среща в банката, за да се изяснят нещата около изнесените в публичното пространство обвинения и манипулации. По време на сгледата станало дума за евентуалното публикуване на платена реклама на Инвестбанк в „Галерия”. Патрашкова обаче се разгневила и затропала по масата с юмрук, като заявила, че става дума за нещо много по-голямо, а именно показанията на свидетеля по делото „Окто¬под” Георги Цветанов. Трабва да ги изтегли! – викала Патрашкова. Припомняме, че бизнесменът Цветанов от Плевен е заявил пред разследващите, че Алексей Петров го държал заключен два дни в един от офисите на застрахователната компания „Лев инс“ на басейна „Спартак“. През това време към Цветанов били отпра¬вяни различни заплахи. Опирали му и дулото на пушка до слепоочието, стигнало се и до физически мъчения, докато накрая банкерът не бил принуден да прехвърли имуществото си в полза на Алексей Петров, в това число и автомобил „Мерцедес“. По нареждане на Трактора прехвърлил и дяловете си в търговско дружество на израелски инвеститор.

Плевенският бизнесмен Цветанов, който оглавявал клона на Първа частна банка в град Левски, е бил рекетиран да прехвърли целия си бизнес, изчисляван на около 8 млн. лв., заради дълг към бившата барета. От известно време Георги Цветанов работил в един от клоновете на Инвестбанк и това станало повод „Галерия” да се нахвърли върху собственичката Петя Славова. Сред исканията било и това Цветанов да бъде уволнен като шеф на банковия клон в Плевен. От свои източници „Торнадо” научи, че Георги Цветанов наистина е бил освободен от заеманата длъжност след нечувания шантаж на Патрашкова. Банкерката Славова обаче отказала да изпълни основното искане на рекетиращата страна, а именно да уговаря Цветанов да се откаже от показанията си.

По различни канали информацията за скандалното поведение на главната редакторка на „Галерия” стигнало до Главна прокуратура и ДАНС. За безпрецедентния медиен шантаж знаят и няколко журналисти. Според юристи подобна „акция” представлява изключително тежко престъпление, защото е опит да се възпрепятства работата на правосъдните органи. Проведените действия за шантажиране на лица в полза на арестанта Алексей Петров доказват, че „Галерия”, главната редак¬торка Патрашкова и лицето Алексей Петров са тясно свързани, което те упорито отричаха доскоро. Доказателство за топ¬лата връзка между тях е и даден заем в размер на 80 000 лева от Петров на Патрашкова при стартирането на вестника. В прокуратурата се намирал документ, подписан от двамата. Положението на свидетелите по знаковото дело „Октопод” стана още по-зловещо, след като преди дни самият Алексей Петров, пак чрез в. „Галерия” и неговия зам.- главен редактор Явор Дачков обяви, че на свидетелите по делото срещу него може да им се случи това, което се случи през септември 2008 година на журналиста Огнян Стефанов. Тогава Стефанов бе пребит до смърт от нападатели, въоръжени с чукове и железа, и оживя по чудо. Петров не искал да се случва подобно нещо сега, защото можело да паднат съмнения върху неопетненото му име, че е организирал покушенията. Такива, че стои зад покушението срещу Стефанов обаче съществуват отдавна, макар и недоказани.

Припомняме, че на 30 октомври 2010 година друг свидетел по делото, Теменужка Кайлитска, обяви пред съда, че към трима от свидетелите са отправяни смъртни заплахи. Същият ден магистратите трябваше да решат дали да освободят от ареста Марчело Джотолов, считан за авер на Трактора. Защитата поиска от съда да наложи мярка за неотклонение „домашен арест“, но прокуратурата повдигна ново обвинение на арестанта. Новото обвинение на Джотолов е за рекет и изнудване на бизнесмена Иво Балевски. То е на базата на показанията на свидетелката Теменужка Кайлитска. Пред следователи жената заявила, че след излизането от ареста на Алексей Петров на 12 октомври 2010 г. анонимен й е писал по скайпа да внимава, защото вече са платени по 15 000 лв. на убийци за ликвидирането на нея и още двама свидетели.
Прокурорът по делото Светлозар Костов пък каза, че Джотолов е заплашил по телефона свидетеля Николай Динков с думите, че може да се окаже герой в криминален филм. Джотолов стигнал и още по-далеч, като заплашил семейството на Динков, че ще ги „продаде за органи в Украйна”.

„Медийната изява” на Патрашкова е поредният опит да бъдат пресирани свидетели. Очаква се компетентните органи да се намесят светкавично и да пресекат всякакви опити за заплахи към хора, които по някакъв начин са свързани с делото „Октопод”.  „Торнадо” потърси коментар от Петя Славова за безпрецедентното шантажиране. Първоначално нейният пиар прие, но след два дни се отказа от възможността банкерката да изложи мнението си по скандалната ситуация.

повече по темата -  в. Торнадо, бр. 2
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 25245 |02.12.2010 Фаталната Цеци живее с Любчо Добрия . 11| 16742 |30.11.2010 Таки излезе на светло в Гърция . 134| 9282 |26.11.2010 Троянският игумен: Няма да подам оставка! Ищецът: Срам! . 8| 13983 |24.11.2010 Разследват скандална адвокатка за имотни измами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads