Реклама / Ads
21| 11362 |26.07.2009 ЪNDERGROUND

Скандалът в УНСС вдигна цените на изпитите

.
проф. Борислав Борисов
Драги студенти, от утре влизат в сила нови по-високи тарифи за купуването на изпити в УНСС, поради намалялото предлагане на услугата и все така постоянното търсене.
 
Неофициално изявление на ректора на УНСС

The general:

„Ще изгорят единствено замесените елементи. Останалите няма от какво да се притесняват...”

Това са само две мнения от форумите. Има стотици и повечето потвърждават слуховете, че в Университета по национално и световно стопанство нещо не е наред.

Да не би някой да е изненадан, че в УНСС се купуват изпити и се заверяват семестри срещу пари? Я не се правете на луди. Изненадата е, че въобще някой е хванат. Версиите са различни и в тях съмненията са повече от оптимизма. Преобладава мнението, че става дума за показна акция. Целта е желанието за докарване пред новата власт и пред Брюксел. Арестуваният преподавател Петкан Илиев се възприема като „бушон”. Никой не вярва, че замесените са само двама и че ръководството на УНСС не е знаело за какво става дума. Очакванията са случаят постепенно да заглъхне, за да се пресече евентуалното разкриване на високопоставени лица.

Корупцията във ВУЗ е мнооого стара тема. По време на соца може и да не са се давали пари кеш, но телефонни обаждания от ЦК на БКП и окръжни комитети на партията са вършели същата работа. Футболисти пък „учеха” каквото си пожелаят. Даже по едно време сред тях имаше мода да се дипломират в Икономическия в Свищов.

Днес нещата са доста по-рационални и струват конкретни пари. Купуват се кандидатстудентски изпити и сесии, заверяват се семестри, продават се фалшиви и истински студенстки книжки и дипломи. Толкова лесно ги печатат вече, че цените са достъпни за всички.

На този фон е доста странна реакцията на ректора на УНСС проф. Борислав Борисов по повод разкритата схема за купуване на образование в неговия университет. Не знаел, изумен бил, не повярвал, щял да уволнява, звънял на министъра в оставка Михаил Миков – той пък също не знаел за какво иде реч, но щял да провери. Да се смееш ли, да плачеш ли... Щял да уволни Петкан Илиев. И какво от това? Да не би Петкан да е в състояние сам да движи цялата тази схема. Хайде стига глупости.

Преди година преподавателка от катедра „Чужди езици” в УНСС написа писмо до някои медии, в което обвини ректора Борисов, че е забъркан в корупционни практики, посочваше и конкретни случаи. Той, разбира се, отрече. Не бе особено убедителен обаче.

По-късно ректорът се изненада, че неговият заместник доц. Стати Статев е бил агент на Държавна сигурност. „Наистина ли?” – питаше той журналистите. Настина, наистина, - отговаряха му те.

Интернет изданието e-vestnik написа публикува доста обширен и аргументиран материал, в който пише: „Абревиатурата на един от най-големите университети в България - УНСС - Университетът за национално и световно стопанство, отдавна има и друг смисъл. Студенти разшифроват съкращението УНСС като Утре Носете Съответната Сума.” И това ли проф. Борисов чува за първи път?

Нещата са страшни и са такива от поне двайсет години. Не само в УНСС. Във всички вузове има хора, които срещу пари правят различни услуги. Безмислено е да повтаряме класацията за степените на корумпираност на различните ВУЗ. По-старшно е обаче, когато тези, които отговарят за университетите се правят на дръж ми шапката. Не че някой им вярва, но по този начин те демотивират обществото да дискутира проблема.

Недоумението си от мрънкането на ректора на УНСС по повод избухналия скандал изрази и новият правосъден министър Маргарита Попова. Пред Лили Маринкова в неделя тя много ясно заяви, че е недоумяващо ръководителят на вуз да казва, че МВР трябва да разнищи случая, а той щял да вземе някакви мерки.

Нека приемем, че някой в МВР се е събудил и е бръкнал там, където никой не искаше да бърка досега. Може да е прегрял от сумата, която са поискали за изпит на сина му, а може съвестта му да се обадила или просто да е решил да си върши работата както трябва. Това не е толкова важно, важното е да не се спира дотук. Да се разровят не само тарифите, а и раздаваните вузовски имоти, далаверите с общежитията, безобразията в Студентски град, удостояването с научни звания на съмнителни фигури, ремонти, стопанисване на сградния фонд, даренията и пр.

А проф. Борислав Борисов вместо да се прави на ядосан и изненадан и вместо да ни хвърля прах в очите с уволнението на Петкан Илиев, да вземе да подаде цивилизовано оставка. Не е толкова страшно, а е и добър личен пример.

Димитър П. Иванов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 25618 |23.07.2009 Фантоми доставят оръжие в нета . 26| 8601 |17.07.2009 Американци, руснаци и турци решават българските дела . 1| 14972 |17.07.2009 Гърци любили родните проститутки . 12| 12013 |13.07.2009 Бойко – от футбола към шаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads