Реклама / Ads
7| 7846 |10.09.2009 ЪNDERGROUND

Скандална заменка в Приморско остави хора без хляб

.
Приморско
Седемгодишно съдебно ходене по мъките доведе до фалити, болести и дългове няколко дребни търговци заради крупни апетити към общински терени.
 

Скандалната сага в Приморско започва през 1993 год., когато Общината предоставя парцел в центъра на града на 5 фирми, за да си построят те дребни търговски обекти.

Десет години по‒късно, на 11 март 2003 год. по предложение на кмета на община Приморско Общинският съвет гласува ново решение, с което заменя два имота на Иван и Стоян Николови тъкмо с този общинския парцел, които през 1993 год. е даден на 5‒те фирми и който те оттогава разработват и хранят семействата си.

Замяната е извършена на база решение 48/18.11.2000 год.на Поземлена комисия Приморско, от което е видно, че на същите им се признава правото на собственост, но им се отказва възстановяване на местото. То всъщност представлява лозе и попада в границите на училищният двор, който е актуван като публична общинска собственост, с АПОС 196/16.06.1999 год.
Иван и Стоян Николови получават и като компенсация на имот в парцел 315 кв.11, който никога не е бил техен, а са имали отстъпено право на строеж. Това на свой ред се вижда от заповед за отчуждаване № 917/13.08.1974 год., когато те получават друг парцел. Въпреки това обаче съдът им го възстановява. Общината изгражда върху част от този парцел новата общинска сграда.

Най-напред тогавашният кмет Димитров предлага на Николови друг парцел, за което също има документи, но впоследствие променя решението си и прави замяната с тъкмо парцела, върху който са построени 5‒те търговски обекта.
Хората, които ги разработват, оспорват в съда законността на замяната, тъй като лозето попада в границите на училищния двор. Назначена е техническа енспертиза, която установява, че двора на училището е 27 000 кв.м. От общината обаче представят АПОС 196/16.06.1999 год. че същият е 22 940 кв.м. Междувременно обаче се открива наличието и друг акт, със същия номер и дата, но с различна квадратура и граници- 27 440 кв.м. Намира се в АГЕНЦИЯ ЗА ДЪРЖАВЕН ВЪТРЕШЕН ФИНАНСОВ КОНТРОЛ – гр. Бургас, приложен към одитен доклад № Р-Б-050/2002 год. От Община Приморско правили всичко възможно да загубят терена, казват пострадалите.

За тази замяна е сезирана и Окръжна прокуратура гр. Бургас. Заведена е преписка под № 121/2004 год. Преписката се протака 4 години. Дори има документ, с който окръжният прокурор удостоверява, че има извършено престъпление по чл. 282 ал.І от НК. Наблюдаващият прокурор по делото обаче в един момент е подменен с друг. След известно време преписката е прекратена поради липса на престъпление.

Паралелно с това Иван и Стоян Николови завеждат дела за премахване на сградата. По правило делата в Царевски районен съд наемателите на 5‒те обекта ги губят, оплакват се от „странната” закономерност хората. На Окръжен съд – Бургас решенията на ЦРС са отменени. Следва обжалване пред ВКС, където се получава интересен казус. Делата трябва да бъдат разгледани в Четвърто гражданско отделение. Две от решенията на Бургаски ОС са потвърдени, а двете дела са прехвърлени в Първо гражданско отделение, където решенията на БОС са отменени и е постановено сградите да бъдат премахнати. В мотивите по делото се вижда, че съдът приема “От друга страна по аргумент от чл.188 и чл.189 ЗЗД продажбата на чужда вещ не е нищожна, а поражда отговорност за продавача, както и право за купувача да развали договора по реда на чл. 87 ЗЗД. Ето защо не могат да бъдат споделени изводите на възивния съд,че след като физическите лица по договора за замяна не са били собственици на единия от двата имота, с които са се разпоредили, то договорът за замяна е нищожен поради липса на основание.”

Следващата стъпка на Иван и Стоян Николови е да започнат да водят дела за наеми от собствениците на тези обекти. В съда се представят доста документи с невярно съдържание, с цел да се получат по-високи наеми, оплакват се собствениците. Като напр. констативен акт, издаден от Община Приморско на които са изписани много по-големи квадратури на обектите – двойно завишени. Изготвят се технически експертизи, които нямат нищо общо с реалната ситуация, казват още потърпевшите. От общината правят два договора за наеми с физически лица с идентични обекти, от които се вижда, че за две малки магазинчета наемателите заплащат 45 000 лв. по единия и 22 284 лв. по другия договор на година. Пострадалите разполагме с реалния договор на същите наематели, от който е видно, че за един обект заплаща всъщност около 2 500 лв годишен наем.

Междувременно с жалба № 169/08.11.2006 ГОД. е сезирана Районна прокуратура – гр. Царево да започне проверка за това, кой е истинският АПОС за училищния двор. Образува се преписка, а по-късно е внесен обвинителен акт в съда против служителката, изготвила фалшивия акт. В крайна сметка така и не се разбира какво се е случило по този въпрос.
Новоизбраният кмет на Община Приморско, Лиляна Димова, през всичките четири години (докато не била кмет) твърдяла, че е против тази замяна, затова хората основателно очаквали, че тя ще реагира правилно по техния казус. Ставайки кмет обаче, тя не пожелала да предприеме каквито и да е действия, за да отмени замяната. Адвокатът на пострадалите й обяснил ситуацията, както и стъпките, които трябва да се предприемат, без да се сипят пари на общината по съдебни разноски. Тя обаче категорично отказала да се намеси, оплакват се собствениците на изхвърлените от сградите фирми. През 2008 г. все пак било заведено дело № 53/2008 год. против Иван и Стоян Николови, но на него били представени неистинските документи и било направено всичко възможно общината да загуби въпросното дело, разказват ощетените. Така Община Приморско подарила един апетитен терен на Иван и Стоян Николови. От кметицата хората знаели, че същите имат заведени дела за пропуснати ползи и неустойки към Община Приморско за 1 700 000 лв. Наскоро попитали Димова каква е съдбата на тези дела, а тя отговорила, че са прекратени. В това пострадалите дълбоко се съмняват. И се питат как ли ще бъдат поделени тези пари. Защо така ревностно се защитава една далавера.

А междувременно наемателите на обектите са изгонени от тях, някои са фалирали, други са се поболяли от грижи и съдебни дела. Сега вече непосредствените им опасения са, че ще бъдат изхвърлени и от домовете си, ако не успеят да се издължат с непосилните за тях суми. Frognews.bg
--------------------------------------------------------------

Frognews.bg разполага с документацията по случая, но предоставя възможност на всички засегнати страни в спора да вземат отношение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 16455 |09.09.2009 Демонът на комунизма напира от мазета, панелки и гадни спомени . 35| 10079 |07.09.2009 За ПРАЗНИТЕ български празници . 4| 16370 |01.09.2009 Фолккомпании си менкат певици, продуценти им обират парите . 23| 8534 |29.08.2009 Човек е безсмъртна същност, но той вярва, че е овца.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads