Реклама / Ads
1| 12534 |28.06.2016 ЪNDERGROUND

Слънчев или сенчест бряг е най-големият ни курорт?

.
В нощта на 6 срещу 7 януари тази година един 51-годишен мъж се прибира към входа на бл. 19 на столичния бул.„Симеоновско шосе”. Блокът е в затворен комплекс с частна охрана. Това не пречи във входа на бл. 19 килър да чака мъжа и да открие огън по него, изстрелвайки 7 куршума в тялото му. След което убиецът изчезва в мрака.
 
Убитият е Веселин Стоименов, официално бизнесмен с интереси в заведения и хотели, юрист. Неофициално човекът управлявал и узаконявал дълги години бизнесът на групировката ВИС-2 по Черноморието, най-вече в Слънчев бряг.  Убийството на Стоименов разбира се не е разкрито. 
Стоименов има бизнес със заведения в столицата и по морето. Според публикации в медиите той е посочен като един от управляващите инвестициите на ВИС по Черноморието чрез редица фирми, сред които "Сохо", "Венис", "Айсберг 02", "Алфакар", "Интертур" - Несебър, и други.

Убитият е бургазлия, от години работи като мениджър в хотелиерския бизнес в Слънчев бряг. Хотелският комплекс “Астория” и съседният “Дюн”, дискотека “Айсберг” и изграденият около нея базар са имотите в Слънчев бряг, които се свързват с името на Георги Илиев. Бизнесменът Веселин Стоименов е публично известната фигура в Слънчев бряг, която управлява имотите на “ВАИ холдинг”. След смъртта на боса на ВИС-2 Стоименов продължава да управлява хотелите.
В началото на новото хилядолетие, когато все още имаше парцели за продажба в комплекса, Стоименов се явява на търговете от името на фирми, свързани с живия по това време Георги Илиев.
Най-известният от имотите на Георги Илиев в Слънчев бряг е хотел “Дюн”. Красивата постройка на самия плаж се появи на мястото на някогашния соцресторант “Дюни”, приватизиран през 1999 г. от варненската “Ел би джей”.

Фирми, близки до някогашния ВИС, управляват на концесия Южния плаж и имат търговски обекти и заведения и в самия център на Слънчев бряг, изградени върху парцели, купени на търговете преди десетина години.
Смята се, че Стоименов е собственик и на няколко фирми, най-известната от които е "Венис Марин". Останалите са "Алфакар", "Интертур" и "Айсберг 02", чрез които той управлява хотелите и увеселителните заведения.
Биографията на застреляния бизнесмен много точно характеризира какво се случваше в най-големия ни черноморски курорт, алчно приватизиран и превърнат от соцвитрина за съветски туристи в бетонна джунгла и рай за алкохолизирани европейци.

След стрелбата по Димитър Желязков-Очите държавата се сети, че име нещо не съвсем законно в курорта и започна проверки. Само за две седмици те дадоха обилен резултат. Оказа се, че заведенията масово крият обороти, че там се лее фалшив и контрабанден алкохол и масово се продават дрехи ментета.
Какво ли ни очаква ако проверките продължат с пълна сила през целия сезон ?
Няма толкова кръв пролята за друг курорт в страната. Още в зората на демокрацията „Борците” са наместиха в курорта и започнаха с първо с рекета по плажовете, които заграждаха с въжета и искаха такса от туристите. После в действия влязоха бухалките и започна разпределяне на баницата. ВИС-2 се оказа основният приватизатор в Слънчев бряг, за останалите останаха само трохите. Така например от ресторант „Дюни”, купен за жълти стотинки от държавата, израстнасуперлуксозния хотел на Георги Илиев-„Дюн”, построен на самия морски бряг. Навремето главният прокурор Борис Велчев се канеше да го събаря, защото бил незаконен, но хотелът и сега си е там.

„Борците” започнали от дискотека „Айсберг”, където беше техният щаб, стигнаха до лъскави господа с хотели и яхти. Има много символика в това, че босът на ВИС-2 Георги Илиев бе застрелян публично пред едно от многобройните си заведения в комплекса „Мултиплейс”, а именно „Буда бар” на 25 август 2005 г. Негови са заведенията в курорта "Анду", "Дел Маре", "Елефант", "Мираж", "Какао", стопанисвани от фирмата "Ел БиДжей". Какао става „Бедрум”, управлявана от бившиятохранител на братя Илиеви Радослав Бързанов. Именно на купон по случай откриването на новия туристически сезон в неговото заведение отиде на крак държавата. 
Да не говорим, че в същото заведение преди четири години имаше масов бой между гардове на охранителна фирма„Аркус”, чийто представител е Димитър Желязков-Очите и пазванти на Митко Каратиста от София. В мелето имаше престрелка, трима тежко ранени и още 20 по-леко. Пак пред същата дискотека през 2014 г собственикът й РадостинБързанов-Слънцето оцеля по случайност след опит за бомбен атентат. 
От другата страна в курорта се наместват и хора от високото ниво на бившата СИК, като замесеният в престрелката Божидар Кузманов-Кравата. Именно негови мутри, трошахаколчета и заведения с бухалки в курорта миналото лято, биха полицаи и чужди клиенти на еротичните им дискотеки. Едната от които се оказа, че работи без разрешително, но какво от това. 
Така, че има „нещо гнило” в Слънчев бряг. Който по-скоро е сенчест, отколкото Слънчев бряг.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4433 |28.06.2016 Спецпрокуратурата пое разследването на „махленската свада” в Слънчев бряг . 0| 4370 |28.06.2016 Арестуваха 7 души от бандата на Божо Кравата в Слънчев бряг . 0| 4801 |23.06.2016 Фрогоко: При слънчев и топлинен удар задължително студен компрес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads