Реклама / Ads
3| 9996 |08.12.2011 ЪNDERGROUND

След 2 седмици на свобода наркобосът Маникатов отново в килията

.
Съдът в Атина го чака с белезници за разпространение на дрога на юг от Кулата Само 2 седмици се радва на свободата си считаният за бос на наркомафията от Благоевград до Кулата Васил Маникатов.
 
Той излезе от затвора в Бобовдол на 4 ноември, след като излежа 7 години  за трафик на дрога. Съдиите счетоха, че могат да пуснат с 3 години предсрочно Маникатов за добро поведение. 10 дни по-късно обаче Окръжният съд разпореди задържането му, след като стана ясно, че Маникатов е издирван с европейска заповед за арест от апелативния съд в Атина. Гърците го търсят за трафик на наркотици  и създаване на наркомрежа в южната ни съседка.

52-годишният наркобос заяви че е разведен, има три деца, отскоро се захванал със земеделие, след като взел оранжерия в Петрич. Официално адресната му регистрация е в столичния кв. „Витоша”, където Маникатов е съсед на Маргините и Маджо, но издирваният бос е бил задържан в Сандански, откъдето е родом. Гръцката заповед изисква незабавното му предаване на полицейските власти там по съдебно дело. Това обаче ще реши съдиите от Окръжния съд в Благоевград. Маникатов бе осъден и за пренасяне на дрога. По време на арест през 2001 г. благоевградският силовак бе задържан в мотел “Църна маца” край София заедно с популярния наркотрафикант Огнян Атанасов. У двамата бяха открити 500 грама кокаин.

Маникатов обаче трудно ще може да повтори съдбата на Атанасов, който на 3 пъти омилостивяваше българския съд, който отказваше да го екстрадира в Гърция. Едва след последното си задържане от ГДБОП заради трафик на хероин за Испания на небезизвестния в Благоевград Огнян Атанасов, наричан в гръцката преса  “българския Ескобар”  става ясно, че Атанасов се ползва с протекции в съдебната власт. Според справка на МВР Атанасов е задържан в Гърция през 1995 г., когато продава над 2 кг хероин на гръцки полицай под прикритие. Затова трябва да прекара зад решетките 18 г. в затвора “Касандра”.

През 1998 г. успява да избяга оттам. На 25 септември 2006 г. българският Ескобар се признава за виновен за наркотрафик в Гърция, споразумява се със благоевградския окръжен съд и получава 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок и 200 лв. глоба. Гърците изпращат три европейски заповеди за арест на Атанасов през 2008 и 2010 г., но и трите са отхвърлени от Окръжния съд в Благоевград и Софийския апелативен съд с мотив, че не може да бъде съден за едно и също престъпление. За последната заповед от февруари т.г. той е задържан в Петрич, но съдът го пусна под гаранция от 3000 лв. Затова гърците през април 2010 г. пуснаха четвърта заповед за екстрадиция, но и тя не е изпълнена.

Отвлякоха го Наглите, плати 241 000 евро откуп
През 7-те си години в затвора Маникатов бе на лек режим. Той бе шофьор, след това строителен работник на обектите на затвора в Казичене. И докато чинно брои дните, които остават да излезе на свобода на 27 ноември 2008 г. Маникатов е отвлечен от групата на „Наглите”. Затворникът чакал жена си да го вземе и да го прибере в общежитието, когато бил нападнат от лица, преоблечени като полицаи.  Бившият арестант познава хората, които го отвличат. В Казичане той лежи заедно с Йожи и Павката, а с Прокопи Прокопиев- Културиста тренирали заедно във фитнеса. Първоначално Наглите поискали от Маникатов 1 млн. евро. След това мизата падна на 500 000 евро. 11 дни след отвличането си Маникатов бе пуснат на свобода и сам се прибра в затвора, след като синът му Борис плаща 241 000 евро.

 „Казаха, че може да ги имаме парите в недвижими имоти – къщи, вили, коли. Взимайте нотариални актове и да ги залагаме - искаха пари. Да, но това не става за ден-два. Всички искат да проверяват дали не са залагани преди и да имат тежести към банките. Никой няма да ти каже ето ти 200 000 лева за тая вила, преди да я провери, разказва синът му Борис.
След като събрал някакви пари, се обадил на телефона. „И им казвам - повече душата да ми вземете, няма откъде да взема. След няколко часа получавам есемес - сложете парите в плик от „Била”, оставете ги до табела на „Симеоновско шосе“ в отбивка за „Ловния дом“ и да изчезваме“, спомня си Борис.
Няколко часа по-късно Маникатов се прибрал, целия омотан в тиксо. Заявил, че не е вярвал, че ще се върне жив. След това превъртял лентата назад във времето и се сетил, че едно момче от столичния жк „Младост” – Иво Ковачев, му разказал, че Йожи се интересувал с какви пари разполага.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7916 |23.11.2011 Археолози изследват антиките на Рашкови . 20| 14748 |07.11.2011 Следовател по делото „Октопод” влюбен в Трактора . 7| 7442 |26.09.2011 Последният влак за „Наглите” е през декември . 11| 15719 |03.06.2011 Маджо притискал наследника на „Слънце”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads