Реклама / Ads
20| 14746 |07.11.2011 ЪNDERGROUND

Следовател по делото „Октопод” влюбен в Трактора

.
Румен Киров се прегръщал с Алексей Петров, вярвал, че обвиненията срещу него ще рухнат и се надявал да оглави НСлС Следовател агитирал колко невинен е Алексей Петров и определял делото срещу „Октопода” като обречено.
 

 Това съобщиха служители на НСлС за „Торнадо”. Те се възмущават от наглата агитация в полза на Трактора, която колегата им водел по време на предизборната кампания, в която доц. Петров се беше впуснал като кандидат за президент. След якия шамар на избирателите още на първи тур (под 1% гласове) близкият на „Октопода” следовател позагубил самочувствие, но започнал нова словесна атака – срещу свидетелите по делото. От описанието на въпросния следовател най-вероятно става дума за Румен Киров. Той и друг път е споменаван като близък на Алексей Петров, с когото демонстрирал топли отношения при посещенията на обвинения за командир в мафиотската структура „Октопод” в сградата на бул „Г.М. Димитров” в столицата.
Киров е и в основата на идеята да се раздели делото „Октопод” на части.

Този човек работи срещу прокуратурата и обезсилва обвинението, като се опитва да изолира от делото сериозни престъпления на Трактора. Ние обаче сме решени да отстояваме показанията си и да искаме повдигане на нови обвинения срещу Петров, категорични са свидетели, с които успяхме да разговаряме и на които не съобщаваме имената от съображения за сигурност. Според тях именно Киров е и сред малцината магистрати, които твърдят, че няма нужда те да бъдат охранявани до и по време на процеса въпреки реалната опасност за живота им  Румен Киров се опитва да прокарва в следствието матрицата на съветското право. Той подчинява цялата си дейност на наученото от учебниците на Денисов и Щетин, корифеи на съветското държавно право, които е изучавал като студент в СССР, където всъщност се е дипломирал през 80-те години на м.в., твърдят негови колеги.

Заради „съветската му закалка” и стила на Вишински, както и заради лошия му характер почти всички в НСлС били против неговата кандидатура за шеф на службата през 2007 г. Колегите му припомнят още, че именно Киров е човекът, който се обявил за прекратяване на делото „Сапио” в което бе замесвано името на Иван Костов и от която афера държавата губи над 13 млн. долара от невнесени акцизи, заради изтекъл давностен срок. Киров е и следователят, който започва разпитите на българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, след завръщането им в България. Започва уж активно да работи по делото срещу либийските мъчители, но след дни, на 10 август 2007 г., прекъсва, защото избяга в отпуск да ходи на море...
Румен Киров освен с близките си отношения с Трактора, се хвалел и с покровителството на главния прокурор Борис Велчев. Ако се вярва на слухове, разпространявани от хора, които го познават добре, той бил човекът на Главния в НСлС и наблюдавал отблизо какво върши шефът на службата Бойко Найденов.

Киров се опитвал също да омаловажи свършеното от неговия колега Десислав Цанев по делото „Октопод”. Цанев всъщност има основна заслуга за събирането на доказателствата за престъпната дейност на Петров в 100-те тома обвинения.
Киров не скривал амбициите си един ден все пак да оглави Националното следствие. Това можело да стане след предсрочни парламентарни избори, когато премиер станел досегашният президент Георги Първанов, а доц. Петров оглавял МВР.


Полицаи нехаят за атентат срещу свидетел
Полицаи от Плевен също демонстрират любов и странна загриженост за Трактора. Става дума за шефа на Първо РПУ в града на българо-руската бойна дружба Петър Кочев и шефът на Криминалното звено Петър Енчев. Месеци наред те отказват да разследват случай със срязани болтове на служебен автомобил на важен свидетел по делото „Октопод”. Аргументите им били, че нямало как да се установи, че саботажа е умишлен. Автоспециалисти, които дали категорично становище, че става въпрос за подготвен атентат, са "съветвани" да не бързат със заключението, за да не се окаже, че самите те „имат пръст” в готвеното покушение. За съмнителните действия на полицейските шефове от Плевен е уведомено ръководството на МВР, но реакция засега няма, коментираха униформени пред "Торнадо". Те се надяват, че причина са изборите, а не нещо друго.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 13568 |17.10.2011 Тайна среща в дипломатически блок по делото „Октопод” . 18| 13624 |10.10.2011 Съдия Луков превърна делото „Килърите” в цирк! . 11| 18639 |29.09.2011 Топ адвокати абдикират от делото „Килърите” . 32| 10228 |10.07.2011 Смут в редиците на „Октопода” преди делото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads