Реклама / Ads
70| 20710 |04.04.2012 ЪNDERGROUND

Срамно! Държавата пълнила гушата на „Октопода” със застраховки

.
Тройната коалиция
Прокуратурата започва проверкса по какъв начин са били застраховани автомобили, имущество и сгради на МВР, ДАНС и агенция митници. Оказва се, че по време на тройната коалиция всички те са били клиенти на една и съща застрахователна компания – „Лев инс”.
 
Вчера стана ясно, че Сметната палата настоява прокуратурата да разследва харченето на пари на данъкоплатците и възлагането на обществени поръчки от администрацията на Министерски съвет при правителството на Сергей Станишев, сйобщи агенция Блиц. Доклад на държавните одитори за периода 2008 – 2009 г. е установил множество нарушения за закона. Папката с констатациите са вече на бюрото на главния прокурор Борис Велчев.


От доклада става ясно, че бившият премиер Сергей Станишев е дал съгласие всички сгради на Министерски съвет да се застраховат в близка до тогавашния съветник в ДАНС Алексей Петров “Лев инс”. Първият договор № МС-128 е сключен на 28 декември 2007 г. и е за застраховка на сгради – публична и частна държавна собственост. Два дни преди края на годината, главният секретар удължава договора с “Лев инс” за още една година.

Сумата по договорите не е известна. Сметната палата констатира, че отделни имоти не са декларирани по Закона за местните данъци и такси. Поради липсата на акт за държавна собственост или актове, част от ведомствените жилища на Министерски съвет са без данъчни оценки. През 2008 г. Станишев дава “принципното си съгласие” 14 жилища от ведомствения фонд да бъдат продадени.

 

Още през 2010 г. в. „Дневник” бие камбаната, че Министерски съвет е застраховал две години подред сградата си на Дондуков № 1 в застрахователното дружество „Лев инс” срещу 10 805.35 лв. за 2009 г. и срещу 10 732 лв. за 2008 г. Това е записано в регистъра за обществените поръчки. В застраховката се включени и ловните стопанства "Искър" и "Воден-Ири Хисар", както и прилежащите машини, съоръжения и инветар и жилищата от ведомствения фонд на Министерски съвет*.

”Лев Инс” е сред компаниите, които се проверяват след старта на операция "Октопод" през февруари 2010 г. Повече от две години резултатите все още не са известни. Тогава дружеството разпространи съобщение, че продължава да обслужва клиентите си, между които са държавни институции като министерствата на отбраната, на икономиката, Държавен фонд "Земеделие", правителствения "Авиоотряд 28" и др.

Справка в Регистъра на обществените поръчки показа, че освен Министерски съвет и изброените от "Лев инс" институции, „държавни клиенти” на компанията са още Министерство на здравеопазването, Националната агенция по приходите, Комисията за финансов надзор, Агенция „Митници”, УНСС (доскорошен ректор проф. Борислав Борисов, съветник на доскорошния президент Георги Първанов и съсед на Алексей Петров – Трактора на ул. „Арарат”), Националната ветеринаро-медицинска служба, изпълнителна агенция "Морска администрация", АЕЦ Козлодуй, ВиК Шумен и Силистра, Техническия университет, Териториално поделение "Социално осигуряване на НОИ" - Плевен, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", БНР, Вик Бургас, Министерството на правосъдието (договор за 11 635 лв. на 18.12.2008 г.), ТЕЦ Варна, Градски транспорт Пловдив, Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване".

Най-голяма застраховка от 2005 г.  с „Лев Инс” са сключили агенция „Митници”. Компанията е спечелила обществена поръчка на ведомството за 488 074 лв. Тя е сключена на 29 септември 2008 г. и е за срок от три години. В „Лев инс” ведомството е сключило застраховки и за всичките си транспортни средства.

"Лев инс" е печелила преди всичко поръчки, свързани със сключване на "Гражданска отговорност", "Автокаско" и "Злополука на лицата в моторните превозни средства". Такива застраховки са сключили "Народното събрание" - за 57 595 лв. с продължителност 1 година на 28 декември 2007 г., Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" - 35 550 лв. за своите 119 автомобила, която е валидна до 13 април 2010 г.

Министерството на отбраната е сключило застраховка с „Лев Инс” за 291 540 лв. на 21 януари 2009 г. Ведомството е направило в дружеството класическите автомобилни застраховки. През 2007 г. военното министерство е застраховало за година всички наши рейнджъри, които участват в задгранични мисии, включително и бойната техника. Прокуратурата ще проверява и какви щети са изплатени на пострадали през този период.

Към ноември 2009 г. „Лев инс” е имала 10.8% пазарен дял. Тя е първата компания в България, която започна да предлага застраховка срещу отвличане. Новата услуга бе рекламирана шумно в пика на отвличанията в страната през 2008 и 2009 г.

По време на акция „Октопод” бе задържана Лозана Славчова, член на Надзорния съвет на застрахователната компания "Лев Инс". В управителния съвет на "Лев Корпорация" тя е заедно с друг от задържаните - Момчил Кръстев.
Топла връзка с групата фирми около "Лев корпорация" има и Антон Петров-Хамстера, който според регистъра ДАКСИ притежава 34% от охранителната фирма "Спартак секюрити" АД, където е съсобственик заедно с "Лев корпорация" АД. До средата на 2007 г. Хамстера е бил прокурист на фирмата. Хамстера е в управлението и на "Галилео.БГ" АД. Според регистъра ДАКСИ собственици на фирмата са Павел Николов, Веселин Нинов, Веселин Маринов и Станислас Геенс. Павел Николов до неотдавна е бил зам.-председател на управителния съвет на "Лев корпорация" АД, а сега е управител на фирмата АС БГ ЕООД, която държи 14.75% (според протокола от последното общо събрание през 2009 г.) от застрахователната компания "Лев инс". Според Търговския регистър Павел Николов е и в управителния съвет на "Здравноосигурителен институт" АД, в което 80% от акциите се държат от "Лев инс".
"Лев корпорация" и АС БГ ЕООД държат общо 49.65% от застрахователната компания "Лев инс" АД към 31.05.2009 г, пише в. „Дневник”.

Немалко застрахователни компании са участвали в конкурсите за обществени поръчки, но през този период на тройната коалиция, когато Алексей Петров е в ДАНС са винаги губещи. Те се опитват да оспорват процедурата, но без успех. Някои от тях дори са изразявали съмнения, че от "Лев инс" са имали предварително информация за истинската цена на имотите и автомобилите, защото в документите тя е била нереално висока. Тези съмнения обаче така и не са доказани.

След акция „Октопод” ДАНС се заема с разследването на всички сигнали, свързани с газенето на закона от Алексей Петров. В това число влиза и проучване и събиране на доказателства за престъпна дейност в металургичния комбинат „Кремиковци”. И до ден днешен обаче няма никакъв резултат. Източници от ДАНС твърдят, че папките със събраните материали и доказателства, които били „колкото една стая”, образно казано, не са отваряни все още. Не е ясно защо прокурори и следователи бавят тяхното изследване.

В същото време Алексей Петров и близки до него хора и медии неистово атакуват през последните месеци правителството и банки, че оперирали по непрозрачен начин с държавни средства. Напавдките са агресивни, макар и без нито едзно доказателство. Прокуратурата обаче си затваря очите за откровеното набеждаване на конкретни хора и финансови институции, което някои наблюдатели тълкуват като приятелски жест към „Октопода”. Няма как по друг начин да се тълкува бездействието по отношение на изгонения от Инвест банк счетоводител Николай Маринов, който отправи злостни обвинения срещу бившият си работодател, а също набеди вътрешния министър Цветан Цветанов и прокурора Роман Василев, че били получили огромни подкупи, за да го тормозят. Прокуратурата не предприе нищо, за да се разбере дали активизираният Маринов казва истината или лъже. Въпреки заканите си обаче счетоводителят, който според някои слухове не бил чужд на мъжките ласки и тонизиращите субстанции, така и не предостави годни доказателства за твърденията си.

По време на процеса срещу „Октопода” свидетели разказаха, че са били принуждавани силово и чрез заплахи да прехвърлят имоти и средства в капитала на застрахователното дружество „Левски Спартак”.

Застрахователната компания „Левски Спартак” първоначално е регистрирана с името ЗАД „ЗК СПАРТАК" АД - учредител от 1996 г. и съдружник до 12.02.2002 г. е Алексей Петров. Тогава прекратява участието си в дружеството като физическо лице;

 

В разпита на св. БОГОМИЛ БОНЕВ, проведен на 18.03.2011г. /том 26/, се съдържат доказателства за лобиране в полза на застрахователната компания на обв. АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ : „За времето, през което бях министър, в тогавашната НСБОП бяха заведени т.нар. „Литерни дела" на всяка една групировка, за която имаше оперативни данни, че се занимава с принудителна охрана или впоследствие принудително застраховане. Такова литерно дело имаше заведено и за „Левски Спартак"... В хода на проверката на „Левски Спартак" в МВР бяха получени данни, че отделните акционери не са си получили парите срещу техните акции ... имаше данни, че дребните акционери не са получили никакви пари, но са били принудени да джиросат акциите си. Ако не се лъжа по повод на това има заведени прокурорски преписки. Това, което ми е известно, че пет дни след освобождаването ми като министър, което беше на 19.12.1999г., по време на Коледните празници, Националния съвет се събира и по настояване на Муравей Радев дават лиценз на въпросната фирма. Не мога да сн обясня защо Министърът на финансите фактически лобираше за даването на лиценз през цялото време, след като неговото министерство при данъчните проверки на акционерите, беше доказало, че те не са получиш пари за акциите си. Това кореспондираше с информацията на

МВР.... ние искахме съдействие от израелска страна за събиране на

доказателства за произхода на парите на израелските инвеститори и за това, че те са извършили реално плащане. Спомням си, че тогава будеше недоумение, че вместо да се извърши най-елементарното и да ни се предоставят тези данни, с което щеше да бъде даден и лиценз на фирмата, израелската страна отказа всякакво съдействие. Вместо това се опитваше с обикновен лобизъм да настоява ние да нарушим закона. ".

 

Разказаното от свидетеля БОГОМИЛ БОНЕВ се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства: писма от Посолството на Израел, адресирани до министър Б. Бонев, до премиера Иван Костов /том 34 л.51, 52, 55, 56/ и др.

В Обвинителния акт срещу Алексей Петров са описани също множество случаи на принуждавани лица да станат акционери в застрахователната компания „Левски Спартак”, която по-късно се преобразува в „Лев инс”. Свидетели са категорични, че всички решения, свързани със застрахователното дружество взимал еднолично Петров.

Дни след като Трактора бе арестуван в акция „Октопод” през февруари 2010 г. израелските съдружници в „Лев инс” обявиха, че Алексей Петров няма нищо общо с компанията. Известно е обаче, че жената, с която той живее от години – Ива Павлова, е член на Надзорния съвет на застрахователната компания „Лев инс". Тя притежава също така фирма „АС БГ" ЕООД, която има дял в таксиметровата компания „Такси-с-експрес", чиято собственост са такситата 12-80. В нея Павлова също е член на Надзорния съвет.

Тя има обща фирма с Момчил Кръстев, друг арестуван в операцията „Октопод". Той е управител на „Лев Корпорация" и е свързан с фирмата „Екометал Инженеринг". В „Лев Корпорация" бизнесдамата има 83-процентов дял чрез дружеството си „Лев истейт".

В своя публикация от 2010 г. в. „24 часа” пише: През 2007 г. компанията, чийто девиз е "Ние не просто продаваме застраховки, ние владеем ситуацията", прави първото си национално евросъвещание. Тогава според официалния сайт на компанията Алексей Петров е представен от изпълнителния директор Стефан Софиянски като "съветник и представител на акционерите".

Основен акционер в "Лев инс" е "Лев корпорация", в която 83,3% са собственост на Ива Павлова чрез фирма "Пела". Останалите 26,7% си поделят физически лица и "С Експрес груп", която търгува с автомобили.

Сметната палата е предоставила доклад на прокуратурата. Сега е ред на държавното обвинение да се задейства и да разследва сигналите. Получава се нещо доста странно: Трактора по всеки повод и без повод критикува Бойко Борисов, че бил в комбина с определени финансови институции. Очевидно е забравил своя принос в усвояване пари на данъкоплатците, като това става, когато е незаобиколим фактор в ДАНС.

На ход е прокуратурата.


Екип на Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 15294 |25.04.2011 Изритват държавата от „Арсенал” . 3| 7471 |15.11.2010 Държавата "ослепя" за децата с аутизъм . 20| 11070 |14.10.2009 Кольо Парамов: Когато олигархията напазарува културата, държавата е вече в канала . 18| 11299 |11.10.2009 7 дела в Страсбург за Съвестин - мълчание на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads