Реклама / Ads
17| 15975 |04.10.2009 ЪNDERGROUND

Станция „Нова” – умници и тъпаци

.
Ново шоу – нов късмет, балами пред телевизорите и много пари. Неща, които май са доста присърце на Иван и Андрей и тяхната станция „Нова”. В смисъл, че има и добри неща, но обратните са повече.
 

Проектът, или форматът, както искате го наричайте, е доста претенциозен. Вкаран е голям ресурс – финансов и човешки. Цели 8 часа. Това си е направо един работен ден. Доста изтощителен за събота...

Рекламата на новото шоу ни облъчваше със самочувствие, лека надменност, с чувство, че успехът е гарантиран, защото не зависи от зрителите. На практика се получи 100-процентово покритие на реклама и продукт.

Колкото до зрителите... Те отдавна са приели, че от тях нищо не зависи. Те са девета дупка на кавала. Искат не искат – зарибяват ги. Логиката е проста: който пъшка и ахка на турски и латино сериали, ще преглътне и всичко останало.
Подобни предавания в Италия и Англия имали успех. Тук сме още много далеч от подобен оптимизъм. Предаването има четири основни части, а връзката между тях са вездесъщите Иван и Андрей.

„Рулетка”
Коментарно предаване за актуални обществено-политически и културни теми с участието на известни гости. Така си и беше. Всеки един от водещите Иван и Андрей, заедно с Люба Кулезич, Диана Найденова и Надя Чолакова се опитаха да ни поведат по пътеките на скандалите на седмицата. Опитът би бил сполучлив, ако не бяха три неща:
1. Странно изглеждаха Кулезич, Найденова и Чолакова, подредени като ламбени шишета на нещо като тезгях. И трите са журналисти с характер, име, позиция и гледна точка.

2. Отнета им е индивидуалността. И трите обаче са професионално дисциплинирани и безропотно изпълниха указанията на продуцентите. Личеше им обаче, че не им е лесно.

3. Диана Найденова бе най-усърдна, най-гладна за слава и доказателства, че е звезда. Тя иска това на всяка цена, а може и някой от ръководството на Нова телевизия да и дава рамо. Така изглежда отстрани. Е да, ама Кулезич и Чолакова й водят биографично с няколко обиколки. Не става въпрос за възраст, както някои биха подметнали злорадо, а за опит, знания, умения, поведение, че и възпитание, ако става дума за обноски пред камера. Лактите помагат за кариера, но не са всичко.

Симпатичните млади съпруги на Иван и Андрей играха „отчаяни съпруги” без да изглеждат такива. Даниела очевидно има опит пред камера. Но личните преживявания, личните кадри, приятели, купони, сватби, свалки, закачки, роднини и близки взеха да идват в повече. Може да има хора, които се интересуват от всичко за Иван и Андрей и техния живот, но нека предложат на любимците им да издават списание. Иначе ще потръгне бизнеса с противогази и торбички за повръщане.
Някой трябва да каже на Иван и Андрей, че съществуват и хора, прочели и други книги освен буквара.

Външният министър Румяна Желева показа добро възпитание, маниер и мярка. Точно тя спаси двете преснобулки (едната по-прясна) от зацикляне около теми като шоколад, обувки, гарнирани с усмивки, кикотене, кокетничене, позиране... Техните съпрузи, Иван и Андрей, се държаха с тях сякаш спят в отделни спални. Ако продължат в този дух, това наистина може да се случи. Истината е, че безсилието, липсата на въображение и отсъствието на свежи идеи се усеща доста повече отколкото би им се искало на продуцентите, те и водещи, те и съпрузи... последния да затвори вратата... Можеш да не се интересуваш от мнението на зрителите до време, след това те няма да се интересуват от теб. Това време винаги изглежда далечно и винаги идва неочаквано бързо.

Рубриката „Нови събития” направо бе удар в слънчевия сплит. О, Нешка Робева?! Къде се беше изгубила цяла вечност? Бяхме зажадняли за нея, за сухите й, но пълни със съдържание фрази, за строгия, но справедлив глас, за назидателния й тон, за чувството й, че е последна (ин)станция. Милата, добродушна и интелигентна Нешка, от която ниското кръвно става високо и обратно. Един приятел заяви, че ще имигрира ако пак отнякъде изникне Нешка през следващите дни. Жена му започна да му пригатвя куфара...

Следващата голяма „изненада” бе Куши. Емил Кошлуков, нали се сещате. Онзи политик, който е като онези пластмасови човечета с магнити дупета: навежда се – изправя се, навежда се... Куши тук, Куши – там, Куши... Не можело телевизията да е инквизиция. Как може само!

Изпитанията съботни не свършиха до тук. След Куши последва истинско изпитание с Дони. По всичко личи, че той е част от някакъв дългосрочен експеримент. Мислих, че е шоу, но май е свързан и с медицината. Дали не е време този човек да напише и изпее някоя песен. Някога правеше точно това и имаше успех. Странно колко една тибетска броеница може да промени човек... Компания в студиото му правеха някакви мъже, които не успяха в това, което може би искаха да покажат.
„Сблъсък” е патент на Иван и Андрей. С него те влязоха в домовете ни, дори в сърцата ни. Бяха добри. Но не и тази събота.
Всеки смята, че е умен, способен и неотразим колкото на него му се иска. Това обаче рядко съвпада с мнението на другите. Не е страшно, ако има чуваемост. Карибската криза не я избегна Кенеди, а екипът му. Знаем, че не е по темата, но е важно.

Ако двамата Иван и Андрей са се качили окончателно на облаците – да си стоят там и да се наливат с шампанско за голямата Победа с главно П. Ако ги кефи нека си мислят, че всички други са тъпаци. Не са първите. Наздраве!

Макс и Мориц
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7834 |01.10.2009 Футболът пръкна общобългарски клишета . 45| 15653 |30.09.2009 Йога методът е вреден за европейците . 15| 8145 |28.09.2009 Полицаите: биячи или жертви? . 13| 12258 |25.09.2009 К. Парамов: Царски юпита прецакаха България с 1,1 млрд. долара?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads