Реклама / Ads
11| 13500 |06.03.2018 ЪNDERGROUND

Страховито! ДАНС и прокуратурата нищят как се прикриват лекарски грешки и далавери в „Медицински одит”

.
ДАНС и Софийска градска прокуратура нищят от няколко месеца дали Изпълнителна агенция „Медицински одит” прикрива по брутален начин куп лекарски грешки и финансови далавери в различни болници на страната. За това алармираха пред Фрог нюз служители на ведомството. Те са подали множество сигнали до всички възможни инстанции, включително и до инспектората към министерски съвет. Оттам засега упорито мълчат.
 

В тях се разказва за случаи на смърт, както и за обезобразяване и осакатяване на хора по вина на лекари. Има и сигнали за това как се прикриват схеми, с които болниците мамят пациентите при закупуване на медицински изделия за хиляди левове. Шокиращото е, че проверките в „Медицински одит” са били манипулирани така, че виновните медици да отърват кожата и за тях да няма никакви последствия. Оказва се, че в случая не става дома за една или две опорочени проверки, а за установена практика, категорични са източниците ни. „По начина, по който се действа в „Медицински одит” хората никога не могат да разчитат на справедливо възмездие, защото всичко се прикрива”, допълниха те.


Източниците ни признаха, че когато има възложена проверка, върху проверяващите се упражнява недопустим натиск. „Обичайно се опитват да въздействат по два начина. Първият е масов-викат те началниците и ти казват: „Тука не си прав в изводите си, тук може да не ги пишеш така нещата, може и да не е така, объркал си се нещо”. С една дума ти се подсказва, че ако виждаш бяло, в документите трябва да напишеш, че е черно. Ако не поддадеш, директно променят съдържанието на докладите ти, без твое знание. Много често натискът става и по телефона. Множество скандални записи от типа на „Мишо бирата” вече са събрани в родното ФБР. Другият вариант на упражняване на натиск, е началниците да напишат, че проверката има непреодолими пороци и тя няма как да се извърши по-нататък. Много често се слага резолюция, че случаят е маловажен и трябва да се прекрати. Куриозното е, че такъв извод е направен по повод фрапиращи инциденти като смъртта на новородено в болницата в Стара Загора, да речем. „Как да обясниш на родителите, че детето им е умряло законно?”, питат се възмутени чиновниците.

 
Оказва се, че в „Медицински одит” се работи извън  правилата. Ако един проверяващ трябва да напише акт на даден лекар или директор на болница, той е длъжен  първо да уведоми за намеренията си всички началници по веригата над него. "Все едно катаджията да ви спре, че сте минали на червено и преди да ви напише акта, да започне да звъни на шефовете си, за да ги пита дали да го направи”, обясниха служителите. Именно тук е „заровено кучето”. Докато върви т. нар. съгласуване, шефове по веригата започват да въздействат върху резултата от проверката. Любопитното е, че тази схема за договаряне е описана във вътрешните правила за робата в „Медицински одит”, но никой не е посмял да я включи в Наредба. Казват, че началниците са се досетели, че това е незаконно и може да се атакува в съда.

Близо 30 служители на „Медицински одит” са напуснали през последните две години. Причината е, че хората не са съгласни с начина на управление, както и с натиска върху тях. „Болшинството хора си дадоха сметка, че ако продължат да работят, има риск рано или късно да станат клиенти на прокуратурата”, обясниха източниците на Фрог. Прецедент е, че всички служители от правния отдел, например, са си плюли на петите, като са започнали работа на други места в държавната администрация. Те загатнаха и за още един грандиозен проблем, свързан с назначаването на нови чиновници на възлови места без да имат нужния ценз и професионален опит. Много често новоназначените са близки до хора от властта и дори техни роднини, което още повече дразни служителите със солиден опит.

 
Очаквайте! Как едно бебе умря преди да се роди в Стара Загора поради липса на анестезиолог и защо лекарите от „Медицински одит” решиха, че това е „маловажен случай”? Защо близки на починала жена в Кюстендил искат ексхумацията й, защото имат съмнения, че лекарите не са й сложили нова става, а са я излъгали, като са взели само парите? До какви куриозни разкрития стигат проверяващите в кюстендилската болница и защо близо половин година отлежават по бюрата на началници от „Медицински одит”, без грам последствия, можете да прочетете утре във Фрог!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 14455 |08.02.2018 Само във Фрог: От 5000 до 150 000 лв. рушвети се раздават в прокуратурата и съда . 0| 9325 |22.11.2017 Любимецът на прокуратурата Бисер Лазов отсвири съда - пак не се яви по делото му за клевета . 6| 18492 |20.10.2017 Само във Фрог: Вижте справката, с която ДАНС предупредила Цацаров за къртица в прокуратурата . 5| 19836 |19.10.2017 Скандал! Прокурор предупредил данъчен шеф, че е в разработка ”Хиени”, Цацаров и ДАНС мълчат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads