Реклама / Ads
13| 12540 |30.05.2011 ЪNDERGROUND

Сумиста топи съучастници, иска споразумение с обвинението

.
Петър Стоянов готов да свидетелства и срещу полицаи, твърди, че помагали на „Килърите”
 
Адвокатите на Пешо Сумиста ще водят преговори с прокуратурата той да сключи споразумение по обвиненията за ръководене на престъпна група за поръчкови убийства. Петър Стоянов е смятан за един от ръководителите на „Килърите”, сочен е и като основен организатор на поне пет убийства. Източници на „Торнадо” разкриха, че той е бил склонен да разкрие уличаващи факти за останалите членове на групата. До този момент като свидетели по делото срещу „Килърите” са привлечени над 20 души. Сред тях има и няколко анонимни свидетели, чиято самоличност ще бъде запазена от прокуратурата.

Самият Петър Стоянов настоявал, че до този момент не са разкрити основни участници в групата за поръчкови убийства. Според негови твърдения имало поне още десетина души, които взимали участие в ликвидирането на набелязаните жертви. Сумиста предложил да разкрие и други участници в групата, ако му бъде гарантирана закрила при воденето на делото срещу „Килърите”. По думите му той бил невинен и нямал никакво участие в организацията на престъпленията. Независимо от това присъствал на поне пет уговорки за мокри поръчки сред които на великотърновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Ралев. На групата на „Килърите” се приписват още ликвидирането на банкера Емил Кюлев, убийството на Юри Галев, както и завършилата фатално стрелба по бившия собственик на „Локо” – Пловдив Александър Тасев.

Събраната до този момент информация по делото наброява няколко тома. В нея са включени и свидетелски показания, неразкривани до този момент. Според прокуратурата тепърва ще лъснат и нови факти около убийствата и участието на Пешо Сумиста в тях. От своя страна пък той заплашва, че ще разкрие информация, уличаваща „ченгета на хранилка” при „Килърите”. При операцията срещу групата през 2010 г. вече бе задържан полицаят от Червен бряг Тодор Тошев. Великотърновският топ-антимафиот Орлин Тодоров пък бе арестуван през март 2011. Неговото име също се свързва с организираната група за поръчкови убийства. Спряган е и като човек, приближен до вътрешния министър Цветан Цветанов и бизнесмена Петър Христов – един от основните дарители за лечението на Мануела Горсова.

Източници на „Торнадо” от прокуратурата разкриха още, че Петър Стоянов – Сумиста твърдял, че във всеки град организираната група имала свои, корумпирани ченгета, които снасяли вътрешна информация и предупреждавали за евентуални акции. Операция „Чисти ръце” Докато е в ареста, Петър Стоянов – Сумиста успява изцяло да изчисти и бизнеса си. Само с няколко фирмени врътки той се освобождава от участие в най-печелившите си дружества. Прави впечатление, че те минават през няколко души, които до този момент нямат никакви регистрации в търговския регистър.

Сред фирмите, които превърта, е и „ПС-Търговия и дистрибуция”. До миналата година тя се води собственост на съпругата му Емилия Попова. След това фирмата е прехвърлена на Герга Василева Георгиева с адрес ул. „Брегалница” 60. Продадени са общо 100 дяла за 5 хиляди лева. Макар и към този момент вече да е бизнес дама, интересно впечатление прави и начинът, по който се подписва въпросната Герга – печатно, с надраскани инициали. Това става ясно от документите по фирменото дело. Само няколко месеца по-късно следва нова препродажба на акциите – този път те са продадени на Гюнайдън Юзеил Даил от Силистра. След като купува акциите на „ПС-Търговия и дистрибуция”, той прехвърля и седалището на фирмата на домашния си адрес на ул. „Никола Йонков Вапцаров” 192. В документте по сделката е вписано, че Гюнайдън се задължава да поеме и задълженията на фирмата, които възлизат 32 771 лева.

Междувременно Герга – предишната партньорка на Сумиста, също прави фирмени инвестиции. Този път създава дружество с крансоречивото име „ПВЦ-Бутни-Дръпни”. Финансови манипулации извършва и съпругата на Сумиста Емилия Попова. Към момента, в който той е арестуван, тя има две участия в дружества. Неофициално се води собственик и на заведение в Студентски град. В „Емпайър” е съдружничка с балдъзата на Бай Миле Ива Панагонова. В същата фирма все още фигурира и покойният бизнесмен Александър Занев, застрелян през 2009 г. Той бе сочен и като един от основните спонсори на НДСВ.
Емилия Попова участва и в друга фирма – „Демур”. След ареста на съпруга й обаче тя подава молба да продаде акциите си и ги прехвърля на Ненка Дачева.

Управител на дружеството остава друга известна дама – Искра Генкова – Капаноглу. Името на бизнес дамата нашумя покрай смъртта на съпруга й – Явуз Капаноглу. През 2006 г. той бе намерен убит с ножица в гърлото в почивна станция „Галатея 2002“ край Долна баня. Тялото му бе открито в банята, обвързано с тиксо.

Мария Николаева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 13343 |25.05.2011 Олигарси уреждат тайни срещи на Първанов и Борисов с Доган . 17| 9180 |23.05.2011 Списък с агенти „изтекъл” от ДАНС към Русия и САЩ . 26| 10365 |17.05.2011 „Бизнесмени“ отиват на изборите като на манифестация . 9| 13333 |16.05.2011 10 бона месечна печалба за наркобос в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads