Реклама / Ads
14| 15295 |02.01.2014 ЪNDERGROUND

Тимуровци в МВР съчиняват фентъзи глупотевини

.
Тимуровци в действие
На всеки три дни сензация. Това е новият девиз на ръководството на МВР. Автор на слогана бил главният секретар Светлозар Лазаров. Негова била и идеята всяка седмица да се вадят нови данни за успешни разследвания, ракрития на мафиотски групи и поръчители на такива.
 
И понеже цялото МВР е в позиция "на ослушване" и нямало никакви реални резултати, цял екип бил натоварен да рови из старите вестници и да вади от нафталина случки отпреди години с популярни герои от престъпния свят. Най-търсени били умрели персонажи, защото нямало как да опровергаят чисто новите "версии". Така се родил фентъзи сюжетът за Райко Алексиев, известен като Райко Кръвта от Перник и вожда на ВИС-2 Жоро Илиев.

Неочаквано, години след разстрела на Илиев, някакви свидетели решават да проговорят в чест на новия главен секретар, и започват да излизат дълго укривани тайни. Защо досега същите тези хора не са пропяли при три ръководства на вътрешното ведомство - не е ясно.  А може би си отварят устата сега, запленени от новие реформи в ДАНС? Напълно възможно. Щом има Дядо Коледа, защо да няма чудеса и в нашето МВР. К‘во му е - я колко джуджета работят в него.

Освен това е весело и забавно. Вече се правят залагания дали през ден или през два, ще се появяват "изпуснати" информации към определени медии за нови разкрития.  

Затова съвсем очаквано през първия работн ден на новата година се появи уникалното и неповторимо съсъ съдържащия се в него фундаментализъм съобщение, че "данък" от 400 000 лв., наложен от благоевградския лихвар Васил Гьорчев-Кьоравия на местен наркобос от ВИС-2, е довел до разстрела на боса на групировката Георги Илиев на 25 август 2005 г. Новината е подета и разпространена и от други медии, които и без това търсят нещо по-пикантно в потока от скучни новини. До тези потресаващи разкрития  били стигнали разследващите бандата на Васил Арарски, известен като Райко Кръвта, с най-ново име "Килърите 3". Кои са тези разследващи не става ясно, но очевидно не са онези, които преди годиини ровеха по убийството. А може и да са същите, но действащи по новите инструкции. Важното е, че според разказите на митични анонимни свидетели Кръвта бил в основата на убийството на Илиев. Кьоравия е кумец на Георги Илиев, двамата са стари приятели и затова Гьорчев се ползвал с авторитет в района. Той е нещо като наместник на ВИС-2 за Югозападна България. Райко Кръвта е висаджия, който влиза в конфликт с босовете и се оттегля. Кръвта обаче се заканва, че ще превземе района и обявява: "Няма ВИС, няма СИК. Тук е Перник!"

В началото на 2005 г. Арарски получава обаждане от един от най-близките си хора - Иван Стойчев-Дилъра. Дилъра бил изтръпнал от шубе, тъй като Кьоравия поискал да му отчита 400 000 лв. от продажбата на дрога. В противен случай щели да го свитнат. Тогава Райко Кръвта решил, че е дошъл момента да ликвидира Кьоравия и на 20 януари 2005 г. Гьорчев е застрелян от снайперист пред хотел "Ален мак" в Благоевград.

Хора от обкръжението на Кръвта разказват как той им се хвалел с убийството на Кьоравия. Два месеца по-късно е извикан на среща от Георги Илиев, който го заплашва и унижава по време на целия разговор. Обиденият Арарски не можал да преглътне сценката и дал дума да ликвидира боса на ВИС-2.

Логистичната група, която организира покушението включва Райко Кръвта, баща му Васил Станков-Бай Васо, обявен от прокуратурата за бос на "Килърите 3" и братът на Арарски - Румен. Вече било установено, че тримата са наели за целта апартамент в Несебър. Къде е точно е този апартамент е държавна тайна, но разследващите са си водили записки от лакърдиите на анонимните свидетели.

Накрая часът ударил. В горещата привечер на 25 август 2005 Георги Илиев пристига в "Буда бар" на Слънчев бряг, който си е негов, за да празнува победата на Локо-Пд, който също си е негов, над ОФК "Београд" на 25 август 2005 г. Проехтява самотен изстрел и вождът на ВИС-2 пада мъртъв. Застрелян е с един куршум в гърдите от далечно разстояние. Добра оптика, няма спор. И мек спусък, то с знае.

Така Кръвта отмъщава на Илиев. Такъв е в техният свят.

Същата година, на 12 октомври 2005 г, пред хотел "Струма" в Перник (няма ВИС, няма СИК, има само Перник...) Райко Кръвта е нодупчен като цедка за чай от автоматите на стрелци в движеща се кола. Ебало си е майката, както казват в Перник и други райони на страната! Няма шест-пет.

Говори се, че уж разследващи тогава били подшушнали на една-две медии, че няколко дни преди убийството Кръвта се бил срещал с Христофорос Ариматидис-Таки, който вече превземал ВИС-2 след смъртта на Илиев. Срещата била в къщата на Таки, досами резиденцията на българския президент в Бояна. По това време държавен глава е Георги Първанов, чийто приятел Емил Кюлев също е грозно убит, но в София, на правителственото трасе. Няма ли кръжокът по фентъзи на МВР а разкрие и край това покушение нещо? А, нямали указания. Ами прави са, без указания кой разкрива убийства?! Старо правило.

Но да не се отплесваме от темама Райко Кръвта & Жоро Илиев. В продължение на две години периодично се появяват всякакви версии и ракази за убийствата и на двамата - коя от коя по-екзотични.

През 2007 г. излиза поредна версия за това как Кръвта е ликвидирал висаджийския бос. Според нея, през 2004 г. Илиев дал 900 000 евро назаем на благоевградския висаджия Васил Горчев. Двамата се знаели много отдавна, тъй като навремето Кьоравия бил дясната ръка на брата на Георги - Васил Илиев, основателят на ВИС, гръмнат през 1995 г.
Няколко месеца след получаване на парите Кьоравия отказва да ги върне на Илиев, гласят новите разкрития. Направо забравил за тях - какво са пот един милион евро - джобни пари. Та това била причината Васил Горчев да бъде “поръчан” и да бъде показно разстрелян на 20 януари 2005 година пред хотел “Ален мак” в Благоевград.

Райко Алексиев – Кръвта, преименувал се през 2003 г. на Васил Арарски след престоя си в Испания, пък е един от най-доверените хора на Кьоравия в Перник и областта. Когато застанал пред гроба на Васил Горчев, Кръвта се заклел, че ще отмъсти за смъртта му. Както виждате фентъзи клуба на МВР има сериозни траиции. Преди това Кръвта е намесен като убиец на Горчев, а две години по-късно вече е негов душеприказчик, който отмъщава за ранната му гибел. Неведоми се литературните пътища на разследващите или по-точно на техните началници, които лансират сюжетите където намерят за добре. Марио Пузо ряпа да яде.

В цялата история има и други сюблимни моменти. Например, че следите на 900 000-те хиляди евро, дадени от Георги Илиев на Васил Горчев, изчезват безследно, стопявайки се в меверейско-медийната мъгла.  Така и не става ясно дали въобще са съществували такива пари.
Напрежението обаче не стихва. Приемниците на Кьоравия - Ангел Димитров - Чората и Георги Тодоров - Гурвата също си отиват о този свят. Чората умира по време на полицейски арест на 10 ноември 2005 г., а Гурвата почива от цироза на 16 юли 2006 г. Лоша работа. Няма ги момчетата да кажат кое ак е било и идва ред на новите версии, нищо че са доста изтърбушени. Важното е да има "матрял" за журналята, както се казва. Пък и отчетчето за Брюксел ще е пълно с бомбастични ракрития. Те, бюкселските чиновници, лесно могат да бъдат преметнати от нашите гении. Е-хей, кой като нас! Разкриваме убийства всякакви, стига всички персонажи да са 2 метра под земята...

Междувпрочем всички разпити по онова време показали, че Райко не е замесен в покушението срещу Жоро Илиев. Интересно, какво ли е станало с тогавашните протоколи?

И още една смешка. Сегашните разследващи открили оръжието, с което е извършено покушението. Браво! Само дето то бе открито още тогава. Сега открили и кой е собственикът на пушката. Пак браво. Но това е било ясно и преди години. Проверката обаче показала, че е открадната. Днес същото упражнение се повтаря, но под формата на новини. Новини за наивници.

 

Вдовицата на Георги Илиев – Мая Илиева, също не вярва на новите сюжети а ла Били Лъжеца. Тя няколко пъти споделяла, че разкритията са толкова нелепи, че не иска дори да ги коментира. От което излиза, че Мая Илиева разбира повече, отколкото някои предполагат. Преди няколко години тя дори твърдяла, че знае истината за убийството на Георги Илиев, но тя никога нямало да излезе наяве, защото е свързана с големи играчи от бизнеса и политиката. Оттогава не е взимала отношение по темата. Умна жена.

Някога, по време на соца имаше т.нар. Тимуровски команди. Те се сформираха по примера на активиста пионер от повестта на Аркадий Гайдар "Тимур и неговата команда". Членовете на подобни отряди помагаха на възрастни хора, чистеха двора на училището, но и дебнеха лошите, за да ги докладват в в милицията. Тимур толкова се старае, че накрая е награден със значка от районния инспектор. Мнозина си мислят, че Тимур е далечно минало, че неговият ентусиазъм и активност са в архивите, заедно с ранния соц. Лъжат се. В МВР възкресяват духа на тимуровци периодично, сякаш са някакви индиански шамани. Ето и сега, баш пионерът на министерството - главсека Лазаров, очевидно иска да блесне на всяка цена. Той знае, че крачката от обикновен силовак при "баретите" до най-високият професионален пост в системата, е голям залък дори за него, който притежава железни връзки в съответната партийна централа.  Затова трябва да е за пример, ударик всеки ден. Стахановец, както се казва. (Стаханов е друг съветски трудов герой, който преизпълнявал всички норми многократно в името на петилетни план и ЦК на партията.) Тимуровци и стахановци в политическо фентъзи... Нов жанр.  

Честно казано за двайсет години всякакви минаха през МВР. Нагледахме се на сеири и циркове. Какво като от години вече никой не вярва на МВР, защото то отдавна не е защитник на гражданите, а място за бизнес, рекет, уреждане на сметки, партийни поръчки, подслушване, следене, събиране на компромати и кариера за верни кадри.  

Време е стратезите на партиите от статуквото да осъзнаят, че публиката отдавна е на друго ниво. Елементаризмът вече не минава. Може в техните среди гавазин на Мето Илиенски да е княжска титла, но в цивилизования свят не е. Затова хората ще настояват за пълна прозрачност при изваждането на охранителната дейност на СОД от МВР. Защото едно птиче отдавна чурулика, че фирмата на ексшефа от МВР Камен Пенков, тъст на сегашния главен секретар, имала големи апетити към клиентите на СОД. Ако чуруликането се окаже вярно, заедно с Лазаров и ръководството на МВР, ще полети в пропастта целия кабинет. Дано птичето да греши, но като си знаем стоката, по-скоро ще излезе право.


Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 14240 |28.12.2013 Престъпления без наказание . 92| 49890 |26.12.2013 Всички новородени с чипове от май 2014, край на отвличанията . 5| 17108 |21.12.2013 2013–та – под знака на „Килърите” . 5| 13109 |20.12.2013 Комшиите реанимират "издирването" на проф. Димов в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads