Реклама / Ads
3| 10167 |11.03.2015 ЪNDERGROUND

В. Тодоров за Фрог: За 2 ч. 15 здрави шофьори заеха местата за инвалиди

.
Владимир Тодоров
За два часа по 15 коли спират в нарушение на местата, предназначени за инвалиди. Това каза пред Фрог нюз шефът на Българската асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров. Той и група доброволци всяка седмица започнаха да засичат нарушителите с камери в три столични мола и да ги пускат интернет.
 
Когато спрат на непозволеното място, водачите се оправдават по един и същи начин. Обичайно казват, че отиват да вземе баща си, който е инвалид. Другият номер е, че бърза за лекарства. Третото и много често оправдание е: Аз съм с малко дете и бързам, нямам физическата възможност да обикалям повече. Имало е случаи при които, след като охраната направи забележка на нарушители, те от своя страна вадят оръжие. Сега трябва да се знае, че всеки може да бъде заснет, пуснат в интернет и глобен, предупреди Тодоров.

Той припомни, че наскоро асоциацията е открила безплатен телефон за жертви от катастрофи. Номерът му е 0700 17 112 и на него всеки може да получи информация какво да прави, ако е станала жетва на пътя. Човек влиза в няколко бюрократични
процедури, свързани с лечение, с пътна полиция и със застрахователни компании. На този телефон нашите експерти дават безплатни съвети как да се действа в определени ситуации, допълни той.

Според експерта е наложително да се промени наредбата за алкохола. Там има сериозни проблеми и резултатите от алкохолните проби „падат” в съда заради начина, по който се взимат и съхраняват. Тази наредба е от 2001 година и трябва тотално да се промени.

Едно от нещата е, че задължително кръвната проба трябва да се взима от лекар, а не от медицинска сестра. Второто е, че мястото, което се почиства, преди да се вземе кръв се дезинфекцира, не трябва да е кислородна вода. В наредбата е посочено, че трябва да се почиства с едно вещество. Когато почистват с кислородна вода, това е нарушение на наредбата. Другото е, че когато от провинцията се взимат пробите, те трябва да се съхраняват в хладилна камера точно при 4 градуса. Ние искаме да се промени наредбата и да се позволява пробата да се пази в чанта до 8 градуса, той като не се променя съдържанието на алкохол. Наскоро правихме експеримент, взехме доброволци, които пиха алкохол. След 50 минути медицинско лице взе кръвна проба и пратихме пробите в четири лаборатории-три в София и една в Пловдив. В крайна сметка се получиха 4 различни резултати. Разминаванията бяха драстични. Единият показваше 0,48 промила, другият-1,1 промила алкохол в кръвта, допълни още Владимир Тодоров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6854 |10.03.2015 Адвокатът на Петко за Фрог: Прокуратурата трудно ще докаже вината му . 45| 23568 |05.03.2015 Само във Фрог: Сертов се страхува от братя Галеви, моли премиера за помощ . 52| 38160 |24.02.2015 Само във Фрог: Потвърдено, ФБР разследва Сертов за кораби с дрога . 20| 15659 |10.02.2015 Само във Фрог: Разпечатка „Алфа” показва кой бърка незаконно в системите на службите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads