Реклама / Ads
50| 13029 |23.08.2011 ЪNDERGROUND

Трактора крал фирми с бой

.
Алексей Петров и хората му присвоили над 5 млн. долара от плевенски бизнесмен, държали го заключен в хотел
 
През 2003 г. собственик на месопреработвателна фирма от Пловдив е изнудван от Алексей Петров да му прехвърли дялове от дружеството. По това време то е печелившо, продава продукция в цялата страна. Хората на Трактора на два пъти принуждават предприемача да се откаже от предприятието си под предлог, че вече не иска да се занимава с него. Накрая получава около 20 хиляди лева за всичките си дялове от дружеството. Месец след това изнудваният умира при странни обстоятелства. В смъртния акт е записано „аневризъм на аортата”, но близките му се съмняват, че става въпрос за прикрито убийство. Години след смъртта на бащата дъщерята и синът все още се страхуват да говорят за случилото се. Малко след погребението при тях дошъл човек на Трактора и казал: „Внимавайте какво и къде говорите, да не го последвате!”

Подобна е съдбата и на Свилен Николаев. Той е крупен бизнесмен от Плевен. Притежава няколко фирми, печели пари и успява да натрупа значително имущество с помощта на съдружниците си. Възходът му обаче е до момента, в който не пресича пътя на Алексей Петров. Оттам нататък всичко в живота му се срива, губи пари, „приятели”, започват да го преследват подкупни полицаи и отива буквално на дъното Хора, свързани с Алексей Петров, по сходен начин се оказват в един момент лишени от бизнеса си. Схемата, описвана от тях, е една и съща – първо се явяват представителите на Трактора, които започват да ги изнудват силово, след което ги принуждават да прехвърлят бизнеса си на Алексей Петров. Те са убедени, че става въпрос за явен рекет и кражба. Въпреки доказателствата и многото свидетелства, разследването по случаите започва едва сега.

Един от тези, които се съгласиха да говорят за станалото, е Свилен Николов. Пред „Торнадо” той разкри класическата схема, по която са ставали кражбите на фирмите. Свилен Николов предостави и жалба до различни институции. В нея съвсем точно се описват събития отпреди няколко години. В историята му има убийства, побоища, изнудване, предателство. Всичко започва в далечната 1998 г. Тогава срещу Николов и директора на Първа частна банка в гр. Левски е образувано предварително производство под №156. Николов е обвинен от прокуратурата в Пловдив, че е изтеглил от банката 5 100 000 долара без обезпечение, като целта е била покупка на захар. „В хода на предварителното производство не бяха събрани доказателства в подкрепа на повдигнатото ми обвинение и следственото дело беше прекратено.

Оказа се, че целта на това разследване не е бил невърнатият кредит, а приватизационният фонд „Плевен”, преобразуван по-късно в „Плевен холдинг”, недвижимостите, акциите, паричните средства – на практика всичко, което притежавам”, твърди Светлин Николов. Според него на мушка е не само той, но и бизнесменът Георги Цветанов (по-късно именно той става един от основните свидетели срещу Трактора и описва подробно пред съда как е бил рекетиран – б. а.). Изнудването е и срещу други двама бизнесмени, които по идентичен начин се сбогуват с имуществото си – Велизар Велизаров и Пламен Георгиев.
Оттам нататък всички са подложени на нечовешки натиск и е въпрос на време да се предадат. Мотивът е същият както и при мутрите в онези години – ако не платиш, ще ти съсипем бизнеса.

„Бяхме притискани от съюза на бившите барети и по-точно от Алексей Петров да вкараме недвижимото си имущество и парични средства в уставния капитал на застрахователна компания „Левски Спартак”. Срещу това ни обещаха, че ще ни защитават от т. нар. „силови групировки””, разкрива още Свилен Николов. По думите му стойността на всичко, което притежават той и останалите жертви на доцента по икономика, е било около 5-6 млн. долара.

След като не се поддават на рекета, Трактора увеличава натиска: „Бях извикан от Алексей Петров в София. Видяхме се на плувния комплекс, за който знаех, че е и база за МВР. Петров ми каза, че имал да разрешава някои въпроси с Георги Цветанов. Предложи ми да остана в София в хотел „Левски” до стадион „Герена”. В продължение на петте дни, в които стоях там, ме притискаха да си прехвърля акциите, които имах в „Плевен холдинг”, без да ми бъдат платени. В същото време са извикали Георги Цветанов и са го накарали по насилствен начин да им прехвърли буквално всичко - движимо и недвижимо имущество, ценности, картини, пари, акции. Както и при мен са му обяснили, че няма да платят, но трябвало да се радва, че ще го оставят жив. По този начин бяхме изхвърлени от създадените от нас финансови структури”, спомня си с ужас Свилен Николаев.

След като е иззето цялото му имущество, той и останалите са заплашени, че ако разкажат някъде за случилото се,
ще бъдат ликвидирани физически Когато един от потърпевшите бизнесмени след време все пак решава да се оплаче, от полицията в Плевен внезапно му е скалъпено обвинение. Докато е в ареста, неизвестни бандити поставят взрив пред дома на Георги Цветанов.

„Според мен бомбите бяха поръчани от Алексей Петров и Пламен Георгиев, който се явяваше представител на СИК за нашия регион. Мръсната работа бе свършена от Марио Иванов, по-късно убит в хотел „Ростов” в Плевен”, спомня си Свилен Николаев. Той предполага, че знае и кои са хората в полицията, които имат пряк интерес да не разследват престъпленията и рекета. „Според мен това са Марио Тодоров, началник на полицията в Плевен преди време, както и шефът на РПУ-Левски Валентин Петков. Имам съмнения, че те са защитавали пряко интересите на Алексей Петров”, убеден е свидетелят.
В момента той има само две фирми с негово участие. Дори и след толкова години, не е успял да възстанови бизнеса си. Твърди, че се бори за справедливост. В следващия брой – кои са другите жертви, какви силови методи и рекет са прилагани от кандидат-президента Алексей Петров и хората му.

Мария Николаева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 15783 |08.08.2011 Демби изпържи Трактора . 23| 13186 |22.06.2011 "Олимпик Тетевен" отключил конфликта между Сокола и Трактора . 13| 12766 |19.04.2010 "Греблото" на Трактора, оплетено в застрахователния и таксиметровия бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads