Реклама / Ads
65| 23051 |06.03.2014 ЪNDERGROUND

Тревога! Български МиГ-29 прихванали руски Ил-20 над Черно море

.
Навръх националния ни празник Трети март български пилоти прехванали руски Ил-20 над Черно море. В авиобаза Граф Игнатиево са изпълнявали дежурства по "Ер Полисинг", когато ги насочили към целта.
 

Получен е сигнал от Обединения център за въздушни операции на НАТО и два изтребителя МиГ-29 излитат по бойна тревога по реална цел - руски Ил-20, съобщава Pan.bg. Те са достигнали чуждия самолет и го предупредили, че ще преагират при нарушаване на въздушното пространство на страната. До инцидент не се е стигнало, съобщават източници на Фрог нюз от българските ВВС.

На следващия ден в турската преса се появяват съобщения за поредния прелитащ руски военен Ил-20 над Черно море. Турската страна също е реагирала.
От българските ВВС споделиха, че времето е било много лошо, но въпреки метеорологичните условия бойните ни пилоти са се справили със задачата, като са стигнали до целта, предупредили са я по надлежния начин да съблюдава международните закони и след това се завърнали в базата.

Припомняме, че в понеделник турските ВВС също са вдигнали по тревога своите самолети - осем изтребители F-16, за да прехванат руски разузнавателен самолет Ил-20, летящ успоредно на турското въздушно пространство по Черноморското крайбрежие.

 

Ил-20 е самолет за радиотехничеко разузнаване. В НАТО е известен като Coot. Снабден е с бордова снимача техника А-87П и станция за радио-техничеко проникване Ромб-4. Притежава и апаратура за УКВ прихващане "Вишня". С едно зареждане може да измине около 5400 км. Умо оборудвани рабони места за 8 специалисти. Екипът за управление е от 5 човека. Има и отделн стая за почивка. Тези самолети често изпълняват задачи на Военно-морския флот, както и на Военното разузнаване и специалните служби.

 

От този тип са построени всичко на всичко 20 самолета. Няколко от тях са продадени на много високо цена на други държави.

 

Руски ИЛ-20

 

МиГ 29 е многоцелеви руски изтребител от четвърто поколение. Еквивалент е на американските F-16 и F-18. Той е теко въоръжен самолет, кйто разполага с едно 30-милиметрово оръдие ПЦ-301 със 150 снаряда, три ракети „въздух-въздух“, до 8 ракети за близко разстояние е др. Преди няколко години с такива самолети кубинците свалят два американски "Чесна", навлязли на кубинска територия.

 

МиГ-29 в полет

 

Очаква се българското Външно министерство да изиска обяснение от руската страна за полетите на разузнавателния ИЛ-20 в близост до нашата страна.

Странно е обаче мълчанието на Министерството на отбраната, което няколко дена укрива информацията за инциента на Трети март. Турските медии са били уведомени веднага за сручката край южната ни съседка и са публикували съобщения, но българските - не.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 14457 |30.10.2013 „Le Point“: Български мутри контролират кокаиновия пазар във Франция . 12| 13305 |18.02.2013 Мафията чакала да залее с български просяци Острова, твърди „Дейли мейл" . 96| 232359 |02.07.2012 Земетръсен секс скандал паникьоса българския елит . 27| 15260 |01.09.2011 КГБ: Българските служби - царе на „мокрите поръчки”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads