Реклама / Ads
6| 10727 |24.05.2009 ЪNDERGROUND

ТРИ МИТА ЗА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА

.
24 май. Ден на българската просвета и култура. И понеже българската просвета и култура толкова е цъфнала и завързала, че вече няма накъде повече, на мене никак не ми се празнува и изобщо не ми е празнично.
 
Не цветя и балони се въртят пред погледа ми, а разни глупости. И митове. Свързани с българската просвета и култура. И за да отбележа все пак празника, макар и не много празнично, ето ви три мита за българската азбука.

Мит първи (възрожденски): Българската азбука е създадена от Кирил и Методий. За Възраждането подобно определение е имало своята стойност, но днес то звучи несериозно. Все още обаче много колеги особено в начален курс на българското училище внушават този мит на учениците си (чух го и тази година с ушите си). Ето защо даже по-големи хора, когато им кажеш, че това не е вярно, гледат учудено и питат: „Ама как така?“ Ами ей така. Ето я азбуката на Кирил и Методий, така наречената глаголица, и мисля, че няма нужда от повече коментар:

Мит втори (националистически): Азбуката, с която пишем, така наречената кирилица, е оригинална, уникална, самобитна, неповторима и прочее, и прочее. И това не е вярно. От тридесет букви в съвременната българска азбука седемнадесет са гръцки (А, В, Г, Д – с малка промяна, Е, И, К, Л, М, Н, О, П, Р, С – с малка промяна, Т, Ф , Х), пет са от глаголицата (Ч, Ш, Щ, Ъ, Ь – с малка промяна, Ь), което пък разбива друг мит, че кирилицата е опростен вариант на глаголицата, и само осем са оригинални (останалите). И тук изглежда няма нужда от повече коментар.

Мит трети (антинационалистически): Българската азбука е пречка за българите в културно отношение, защото е неразбираема за повечето от хората по света. Обикновено срещу подобен аргумент се вади примерът с гръцката азбука, която е също толкова неразбираема за повечето хора по света, колкото и българската, но това не пречи не само в културно, но и в каквото и да е отношение на гърците. Аз обаче имам своя дефиниция: „Глупостите са глупости, независимо на какво са написани: на кирилица или на латиница!..“ Защото днес в един коментар към публикация в блог прочетох буквално следното: „...тази азбука е едно нещастие за народа ни! Представете си, че пишехме на латиница, толкова по-лесно щеше да ни бъде“.

Смятате ли, че ако коментиращият беше написал това на латиница, щеше да звучи по-малко тъпо?..

Павел НИКОЛОВ
pavelnik.blogspot.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7007 |19.05.2009 Читателите ни пишат за изнудване и безобразия . 0| 5625 |15.05.2009 Около европейската бариера . 1| 6010 |07.05.2009 Малко хубаво не е на хубаво . 4| 17971 |05.05.2009 Гоце – най-съвършеният израз на духа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads