Реклама / Ads
22| 17498 |26.04.2011 ЪNDERGROUND

Трите цели на убийството на Г. Стоев

.
Убийството на Георги Стоев бе политическо. А не уреждане на сметки между мутри и разпределение на пазари. Напоследък бизнесът на Стоев бе да описва живота си и средата, в която попада, когато е едва на 17 години.
 
Друг сериозен или конфликтен бизнес нямаше. Не дължеше пари на никого, по-скоро остана да взима хонорари, които никога няма да получи. Тези, които го поръчаха, успяха с едно убийство да уцелят най-малко три големи „заека”.

Първо

напълниха завинаги с пръст устата на човек от подземния свят, който започна прекалено много да си я отваря. Нападна Маджо, поиска да стане свидетел срещу него, ако бъде арестуван поне за два дни, обяви ген. Гоцев за BG Кръстник и че той стои зад убийството на Андрей Луканов. Разгласи своята версия, че Маргините са вкарани зад решетките не заради Гоцев, а едва ли не лично от него, за да не го ликвидират. Същевременно арестуването им е имало за цел да бъде съсипана организационно и икономически групировката им, последната жива и силна банда, която разполага с бригади, влияние и средства, за да наема всякакви килъри. Всичко това, освен привидната борба на тройната коалиция с организираната престъпност, е, за да се угоди на вече върлия им враг Маджо. Той, от своя страна, бил преспивал в посолството ни в Хърватия, бил се срещал на четири очи във Виена с Румен Петков. И още: че зад Маджо стояло едно голямо посолство, на което е изтропал всички схеми на българския наркотрафик, и т.н. Да не забравяме, че в няколко свои книги умъртвеният демонстративно автор, явно искайки докрай да уязви ген.Гоцев и любимото му според Стоев протеже Маджо, огласи на всеослушание тяхната любовна връзка.

Но Стоев не спря до тук. Накрая направо скочи и срещу главния прокурор и лично срещу Румен Петков, че са разперили политически чадър над Маджо, че вместо, както е било замислено, да го арестуват в съдебната зала, те му осигуриха охрана сякаш е римски папа, пристигнал на официално посещение в Иран или друга държава, управлявана по законите на шариата. Както се вижда, срещу Стоев се скупчиха много врагове, всички до един с видими и мощни мотиви да го поръчат за отстрелване. Обаче те далеч не са единствените. В предаването „Сеизмограф” на Светла Петрова, излъчено една седмица, преди да бъде разстрелян пред хотел „Плиска”, Стоев изправи до стената и авторитета на Брендо, както и имената на братята Маргини, и на Галеви, и не на последно място и това на Алексей Петров. За него дори отдели специално място в разказаното. С Петров имали пререкания още през 1996 г., когато той вкарвал (под прикритие?) проститутки в хотел “Хранков”, за които е отказвал да плаща, а по това време Стоев е ръководел казиното в хотела. Никой приживе не опроверга Г. Стоев, нито го нарече лъжец, фантазьор, рекетьор и дребен измамник. И все пак съмненията веднага паднаха върху сприхавия и злопаметен Румен Петков, върху набедения за Кръстник и педераст ген. Гоцев и върху Маджо, най-опасния приятел на Интерпол и Европол, човекът, който е неуловим дори в Швейцария, защото няма повдигнато обвинение към него.

Второ
с това показно убийство поръчителите нанесоха решаващия „смъртоносен” удар върху авторитета на Румен Петков като шеф на МВР. Дни преди това разстреляха и високопоставен служител на Христо Ковачки. С което нещо го предупредиха, но какво, само той си знае. Защото всяко подобно убийство е и предупреждение, твърдят спецовете криминалисти. Двете убийства, но особено второто, пред хотел „Плиска”, дойде да докаже, че видите ли, Петков е некадърен като министър, че МВР не работи както трябва, че службите допуснаха някой да им се подиграе. Защото се знае, че този тип поръчкови убийства са почти неразкриваеми. Онези, които поръчаха Стоев, не само блъснаха разклатения стол на министър Петков, но и застрашиха политическото му бъдеще. Застрашиха партийното му лидерство, уязвиха го гадно, но ефектно и ефективно, унижиха всичката му налична амбициозност, самочувствие и непогрешимост. И така, вторият човек във властта и в БСП, единствената волева личност, останала в кабинета, особено след перфектно организираната афера срещу Р. Овчаров, си подаде оставката.

Трето

поръчителите издъниха тройната коалиция пред целия свят, най-вече пред нашите западни партньори и съюзници. „Таймс“ писа: „Убийството на Георги Стоев е дело на мафията”. В. „Монд“: „България продължава да разочарова”. Агенция Ройтерс, Асошейтед прес, ВВС съобщиха новината за убийството на Стоев, придружена от коментар за нивото на корупцията и борбата с организираната престъпност в България. Интернет изданието Nine o‘Clock цитира Ройтерс, която предава, че „авторът на книги за българската мафия“ е бил застрелян в София. „Това е последното от престъпните нападения в балканската държава“, се казва в кореспонденцията. ВВС съобщи за убийството на Георги Стоев в една от водещите си новини, като го нарече „известен автор на книги за организираната престъпност“, и продължи: „ЕС призова българското правителство да направи повече в борбата с организираната престъпност и корупцията. Европейският съюз вече замрази някои от неговите структурни субсидии за България“.

С една дума, в очите на Запада София отново заприлича на Москва. Защото светът е свикнал, че в бившата съветска столица убийствата на журналисти вече не нещо скандално, че покушения върху свободата на словото е нещо нормално за традиционното руско самодържавие. Алюзията в тези публикации е ясна – тази коалиция не става за нищо. И трябва да дойдат на власт хора, в които Германия, Франция и САЩ имат доверие. Западната преса не пропусна да напомни, че Станишев е роден и възпитан в съветска Украйна, че до неотдавна е бил съветски гражданин, че е син на човек, доверен на КГБ. Припомниха, че Царя е изгонен от Америка, където не му позволяват да продължи военното си образование, защото е заподозрян във връзки с руските служби. При това никога не е изрекъл и думичка срещу сталинизма, срещу режима в СССР, обратно, винаги е подчертавал традиционното уважението на българите към големия съсед. А за Доган, коментарите бяха най-лаконични: явно САЩ е снела доверието си от гения на етническия ни мир, след като при гостуването на Буш младши в София той дори не беше между поканените на коктейла.

Румен Леонидов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 15340 |25.04.2011 Изритват държавата от „Арсенал” . 60| 16000 |20.04.2011 Зорка Първанова с имот за 5 лв. м2 . 21| 10127 |18.04.2011 В България продължава криминалната търговия . 65| 13922 |15.04.2011 Ректорът на свищовската академия в поредна офшорна схема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads