Реклама / Ads
41| 14029 |02.03.2014 ЪNDERGROUND

В. Цоновски: Работил съм срещу мафията не заради политици!

.
В. Цоновски с актьора В. Пенев, който играе неговия прототип в сериала "Под прикритие" Източник: в. "24 часа"
Нито един от свидетелите не е натискан и каран насила да свидетелства. Те има още какво да кажат. Имам вътрешно правило - спечели доверието на човек и той ще каже всичко. Това заяви бившият вече шеф на отдел "Противодействие на тежката престъпност" в бившето ГДБОП Валентин Цоновски в предаването "На светло" на Люба Кулезич. Известното ченге често бе атакуван от Петър Стоянов-Сумиста и други обвиняеми в някои медии, че е оказвал натиск върху него и свидетели по делото, за да бъде осъден той на доживотен затвор.
 

Делото "Килърите" приключи преди дни  с потвърдени осъдителни присъди от Варнеския апелативен съд.  Делото бе успех за МВР и прокуратурата, за всички, които са работили по него. Това костваше много на прокурор Ася Петрова и на нейните колежки, каза Цоновски. Трудно се говори за тежки престъпления. Разплитането им не става за един ден. Стана за един период, в който имах оперативни контакти, после бяха извършени процесуални действия, обясни още за контактите си със свидетелите Цоновски.

Един свидетел става свидетел, когато го спечелиш и излага факти, съпоставими с това, което се е случило, категоричен бе антимафиотът. Според него не може да се каже, че един свидетел е зависим от това, че има криминална проява.

През двадесет и осем годишната си служба Цоновски има над 100 реализации, от които 17 са от най-сериозните през последните 15 години. Голяма част от тях са минали фазата на досъдебното производство и са приключили с присъди на две и дори три инстанции.

По делото "Гранити" той каза, че свидетелят го е завел до мястото на трупа.
Същото е било и по случая с убийството на Мирослава от Перник. "По делото за Мирослава не се каза едно "благодаря" на всички, които работеха по него и разкриха случая. Атаката започна, когато Стойчо се самоуби. Преди това той разказал всичко подробно, даже откъде са минали. Кой имаше интерес да убие Стойчо? Не и разследването, защото нещата вече бяха ясни. Той бе през цялото време с белезници. Просто на всеки може да се случи, обясни антимафиотът.

Да, имал съм разговори с Вальо Бореца, който свидетелства за Хамстера и Алексей Петров. На тези срещи винаги е имало и други хора, те са протоколирани. По-интересно е да се зададе въпроса: ние ли сме го потърсили или той нас, коментира още Цоновски.

Ние станахме жертва на всички тези неща, твърди антимафиотът. Според него няма една вярна  запетая, точка или дума от твърденията на Григор Здравков от легия "Антимафия", че участвал в подслушването и следенето на Делян Пеевски, майка му и Николай Бареков.  "С този човек не съм се виждал. Той обслужва нечии интереси", каза още той. Не съм подслушвал нито Делян Пеевски, нито майка му, нито Бареков. Прави се опит да бъда очернен. Освобождаването ми беше по политически причини, а не на базата на показани от мен резултати, категоричен е Цоновски. Работил съм с различни ръководства на МВР, политиката никога не ме е интересувала.

28 г. съм бил в системата. Не очаквайте да плюя. Уволнението ми не е на база професионални  качества и резултати. Не съжалявам, че съм работил с министър Цветанов. Дадена ми бе оперативна свобода. Не да си правим каквото си искаме, а да се насочим в правилната посока. Аз съм работил заедно  и със сегашния министър Йовчев. Тиражира се версията, че съм човек на Цветанов. Това няма как да е вярно. Нека не бъркаме служебните с лични отношения, обясни Цоновски. С нега съм имал само служебни.

"Очаквам всичко в живота!" - заяви Валентин Цоновски, на въпроса дали се страхува от отмъщение. Той е работил активно по "Наглите", "Килърите", "Октопод", "Гранити", убийството на Мирослава и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 23726 |31.01.2014 МВР легна на мафията . 12| 13296 |18.02.2013 Мафията чакала да залее с български просяци Острова, твърди „Дейли мейл" . 21| 29306 |06.06.2012 Мафията ни е №7, печели милиарди, издържа терористи . 84| 24386 |24.05.2012 Мафията вади милиони за магистрати, записват ги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads