Реклама / Ads
12| 17146 |04.08.2013 ЪNDERGROUND

Цв. Петров пропял за Хамстера, нищят „Килърите-2”

.
Цветомил Петров от „Килърите-2” е пропял и затова е пуснат да си ходи, а не остава в ареста. Той обещал на разследващите да разкаже за неизвестни досега престъпления на обвиняемия по делото „Октопод” Антон Петров – Хамстера.
 
Цветомил е бил лична охрана на Хамстера и знаел много неща за него, какво е разпореждал, с кого се е срещал и какви заповеди е получавал от боса Алексей Петров.

Седем от общо 15-е задържани за участие в група за мокри поръчки преди няколко дни, остават в ареста. Това реши Специализираният съд след цяла нощ заседание в петък срещу събота.

От прокуратурата поискаха на 11 от арестуваните да останат в ареста за постоянно. Срещу парична гаранция от 2 хил. лева на свобода излизат Ангел Мечкаров и Николай Рангелов. Спецсъдът обаче остави зад решетките сочения за тартор на новите килъри Мартин Антов и членовете на бандата Валери Александров, Иван Илиев, Симеон Николов, Христо Христов, Димитър Георгиев и Жечо Белясин. В затвора, но с присъда за изнудване е и другият считан за лидер на групата - Валентин Янев – Вальо Бореца. Малко след задържането на 15 души, прокуратурата се отказа да иска арест на четирима от тях и те си тръгнаха свободни.

Освен Цветомил Петров още двама - Денислав Пеев и Пейо Карамихов, от бандата за убийства, която бе разбита при акция във вторник и сряда, засега ще бъдат на свобода. И Валентин Янев - Бореца, който е считан за един от двамата тартори на бандата за мокри поръчки, не се изправи пред съда вчера следобед, тъй като в момента е в затвора за 5 г., след като през октомври 2012 г. получи присъда за изнудване на 40-годишния Димитър Велев от столичния кв. Горубляне.
Втори път - само в рамките на няколко месеца, Мачката се измъква чист от заложените полицейски капани. Преди това през март 2013 г. Цветомил изплува покрай канал за крадени коли, който действал от есента на 2010г. Оказва се обаче, че няма никакви доказателства, че Мачката е участвал в ударите лично. Връзката му с бандата ставала чрез собственика на автоморгата Иван в разговор на четири очи. Затова и се разминал с ареста.

Другият член на бандата за мокри поръчки, който остава на свобода засега - Пейо Карамихов, се смята за човек на Христофорос Аманатидис-Таки. През 2009 г. Карамихов е замесен в афера с 10 кила хероин, заловен на ГКПП Капитан Андреево. 23-годишният тогава Пейо е арестуван в София на 29 май 2009 г. на мястото, където е трябвало да бъде предаден наркотикът. Един от основните му съучастници е Огнян Атанасов, срещу когото има старо обвинение за опит за убийство на полицай през 2003-а. Преди 10 г. Огнян насочва пистолет към главата на униформения, но оръжието засича. Атанасов е стар познайник на ченгетата, които твърдят, че отдавна участва в наркотрафик. Той бил в основата на разбития през 2009 г канал. Камионът с дрогата, шофиран от Метин Халил от село Малък Извор, е задържан на Капитан Андреево. Агенти на ДАНС контролират пратката и камионът е оставен в склад. Ден по-късно от Турция пристига Драган Драганов, за когото се знае, че трябва да транспортира хероина от склада до София. Срещата по предаването на стоката е трябвало да стане в столичния кв. "Подуяне" на пазара. По план Драганов трябва да предаде хероина на Карамихов, а той от своя страна - на Огнян. Драганов и Карамихов са арестувани, а Атанасов изчезва. Не е ясно дали някой го е предупредил или е подушил какво го чака.

Вальо Бореца пък е подозиран за участие в най-малко 10 убийства през последните години. Той бе наричан „мозъка на Наглите”, но така и не стана подсъдим за 12-е отвличания. Въпреки това експерти от МВР смятат, че е участвал в разстрелите на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиян Лефтеров-Кунгфуто. Труповете на двамата бяха открити край Железница и землището на село Плана. Според разследването Вальо Бореца е участвал и в разстрелите на Йордан Цонков-Джиджи и Кочо Михайлов. Както и в неуспешно покушение - срещу Киро Японеца. През 2005 г. ромският бос беше прострелян в главата и дълго се бори за живота си. Говори се, че Японеца се оказал на мушката на килърите заради стара вражда за контрол върху проститутки, която имал с Алексей Петров - Трактора. А Вальо Бореца е получил поне 50 000 долара, за да го ликвидира.

Предстои всички тези версии да бъдат доказвани, защото повечето от тях засега са само предположения, подкрепяни от някои свидетелски показания. Тепърва ще се събират доказателства.

Валентин Янев е в затвора, след като през октомври 2012 г. получи 5-годишна присъда за изнудване на 40-годишния Димитър Велев от столичния кв. Горубляне.

Другият задържан при акцията, който е считан за лидер на групата - 25-годишният Мартин Антов, според запознати се е сближил с Бореца преди 2 г. Точно тогава кикбоксьорът от Монтана е уличен в изнудване на Валентин Димитров, подизпълнител в бизнеса със скрап на старозагорската фирма "Джапона". Антов искал периодично да им отчита оборота си и да прибере част от него. Мартин, който има медали от младежки първенства по кикбокс от 2006 г. и 2009 г., има дълго криминално досие за грабежи и изнудвания. Антов е сред разпознатите от свидетелите на прокуратурата участници в разбития канал за търговия с проститутки през ноември 2012 г. на Росен Чолов. В него бяха намесени и няколко депутати, един от които проститутките наричали Кумчо Вълчо.

Само срещу 3000 лв. бандата „Килърите-2” е била готова да пребие някого и да му изпочупи костите. Това излиза от СРС-та, приложени към делото на групата. Полицаите са подслушали разговор на Невена Николова, засега не е доказано категоримчно, че става дума за съпругата на Иво Николов, бивш изпълнителен директор на "Информационно обслужване". Той бил един от поръчаните за пребиване от бандата. Николов се движил с джип БМВ X6 с руска регистрация. Разминал се като по чудо, след като жена и две деца пресичат улицата в момента, в който той се качвал в автомобила. Николов се оплакал в МВР, че на два пъти е засичан от сив "Опел Астра". Дал и номерата на колата. 

Седем души от бандата "Килърите-2" остават в ареста, двама са под домашен арест, а други двама бяха пуснати под гаранция. Съдията Емил Желев прочете присъдата в 6,30 в събота сутринта след безпрецедентно в най-новата история на съдебната ни система 10-часово заседание в специализирания съд.

Голямата изненада по време на заседанието стана фактът, че в обвинителната си пледоария прокурор Емил Жечев не спомена смятания за лидер на групата Валентин Янев-Бореца. Оказа се, че към него няма повдигнати никакви обвинения по делото.

Всички, които получиха обвинения за убийство и грабеж, останаха зад решетките. На свобода бяха пуснати само тези от бандата, които имат обвинения за участие в организирана престъпна група, с изключение на Валентин Александров-Дабата.

В ареста останаха считаният за лидер Мартин Антов. С домашен арест се отърваха Николай Стойков-Куфара и Радослав Раденков, а гаранция от по 2000 лв. бе наложена на Ангел Мечкаров и Николай Рангелов.
От обвинението стана ясно, че Валентин Янев-Бореца е участвал лично и в двата разстрела, в които е обвинена групата - убийствата на Йордан Цонков-Джиджи и Кочо Михайлов през 2009 г. Според прокурора Емил Галипонов Джиджи е застрелян от двама души - Вальо-Бореца и Мартин Антов. Тезата на обвинението се крепи на свидетелските показания на Николай Генов и Юрий Ваклев, които уж били участвали в подготовката на убийството.

Пак според свидетелските показания Йордан Цонков-Джиджи бил разстрелян, понеже задигнал стоката от турски тир с наркотици и злато в него за милиони.

Деен участник в транспортирането на тира през българската територия бил Николай Стойков-Куфара, чиято задача била да го проследява по време на движението му, и Димитър Георгиев-Митко Горнобанския. Не става ясно обаче кога и как се включва Джиджи и успява да свие ценната стока от турския тир.
Почти същата история се развива и с разстрела на Кочо Михайлов. Според обвинението и там участват Вальо Бореца и Мартин Антов. Но пък според единствения свидетел на убийството на ромския наркодилър нападателите били трима, високи мъже над 2 метра...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 45995 |05.06.2013 Алексей Петров и „Лев Инс” в едно писмо . 30| 47360 |28.05.2013 Алексей Петров в Топ-10 на световните мафиоти . 41| 14192 |18.11.2012 Алексей Петров се показва зад Марковска . 0| 18868 |17.09.2012 Слагачи край Алексей Петров: Той е златна жаба!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads