Реклама / Ads
27| 11026 |26.07.2011 ЪNDERGROUND

Турски политик подкрепя българска партия срещу Сокола

.
Ялчън Кочак, Осман Октай и Сейхан Тюркан, лидер на изселническите организации, по време на „опасния“ форум в Истанбул през 2005 г.
Сочат го за убиеца на Доган
 
Известният турски политик Ялчън Кочак е заподозрян като главното действащо лице, „организирало” бойната група в Турция, която е трябвало да ликвидира лидера на ДПС Ахмед Доган. Това разкриха пред „Торнадо” източници от ДАНС и специалните служби, запознати с тайната разработка. Горещата тема стана обществено интересна, след като преди дни на питане на Иван Костов, защо гардове на НСО пазят Доган, премиерът Борисов разкри: „Бивши членове на ДПС са създали в Истанбул бойна група, която да ликвидира лидера на движението”. Сред замесените в килърската операция се оказа и бившата дясна ръка на Сокола и явен негов критик през последните години Осман Октай.

Заедно с тях са разработвани още двайсетина български изселници, които са водили дисидентска дейност през годините на Тодор Живков и са лежали по комунистическите лагери по време на възродителния процес, но днес са извън редиците на ДПС и не признават Доган за автентичен участник в съпротивата През 2006 г. Ялчън Кочак, който многократно е посещавал преди това България, получава отказ от българското генерално консулство в Истанбул за входна виза в страната. Прави официално запитване какви са мотивите и получава най-респектиращия отговор - наложена му е драстичната мярка – 10 години да не влиза в страната. Обявен е като особено опасен за националната сигурност и държавата. Цялата операция е изпълнена по искане на тогавашната НСС, чийто шеф е ген. Иван Чобанов.

Срещу турския политик в нашата служба за сигурност е образувано оперативно дело, което и до днес не е закрито. На него сега се позовава и премиерът Борисов. Нямах представа в какво се е забъркал Кочак до самоубийството на шефа на кабинета на Доган - Ахмед Емин, през 2008 г. Тогава разследващите прокурори ме викаха на разпит 4-5 пъти, а след възобновяването на делото по искане на премиера Борисов давах показания отново. Тогава прокурорът изненадващо започна да ме разпитва дали познавам Ялчън Кочак, знам ли, че му е забранено да влиза в България за противодържавна дейност? Интересуваха се дали съм наясно, че в Истанбул е създал група, която е искала да ликвидира Доган, какви са били връзките му с други български изселници и т.н., сглобява пъзела Осман Октай. Чрез свои източници от тайните служби той се опитва да събере повече информация. Така установява, че името на бившия турски депутат е намесено покрай изясняването на версията, че Емин може би е нает от турски заговорници да убие шефа си, но не е издържал на предизвикателството и е посегнал сам на живота си. По-късно разследващите отхвърлиха тази версия.

Осман Октай търси корените на проблема и се връща към периода 2004, 2005, 2006 година, когато съвместно с политзатворници, изселили се в Турция и несъгласни с политиката на ДПС и Доган в България, се опитват да направят нова политическа организация, която да е алтернатива и да е дясно ориентирана. Така първо се регистрира партията „Движение демократично крило”, по-късно „Балканска демократична лига” и „Хакикат” (истина, б.а.), организация на турците политзатворници. През есента на 2004 г. провеждат форум в Боровец. От южната ни съседка пристигат изселници от 32 града и недоволни от ДПС български турци. Гости на форума са Иван Костов, Анастасия Мозер, Яне Янев, проф.

Кръстьо Петков, Стефан Софиянски и други лидери, ориентирани в център и вдясно. Тогава за първи път участие взима и авторитетният турски политик Ялчън Кочак. Той се ангажира с помощта на неправителствени организации да се отпечатат спомени и оригинални документи на репресирани по време на възродителния процес, както и да се даде думата на истински борци за права и свободи, а не на лица, ръководени от ДС, казва Осман Октай. 16 книги е трябвало да съдържа документалната поредица. По-късно подобни форуми се провеждат и в Шумен, Хасково, Асеновград. Последният е през април 2005 г. в Истанбул. Домакин е Ялчън Кочак, а сред гостите са и група български журналисти.

На всичките срещи е нямало никакви тайни завери, камо ли да се говори за поръчкови убийства и саморазправи. Просто се събираха легитимни, регистрирани организации, които търсеха своето място в политическия живот на страната и се опитваха
да демаскират истинското лице на Доган и партията му, твърди Октай. Според него още тогава чрез службите за сигурност, структурите на МВР, прокуратурата и държавната администрация са започнали да им оказват масиран натиск. Шантажираха привържениците ни, заплашваха ги с дела, пречеха на бизнеса им. Пазя пълна документация, която може да докаже как държавната машина бе впрегната да осуети политическите ни намерения и да се запази комфортът на ДПС. От планираните 16 книги от Турция успяхме да вкараме само 5, третираха ги едва ли не като нелегална литература, голям страх ги беше втресъл управляващите, твърди Осман Октай.

Още тогава са били наясно, че Доган стои зад цялата кампания срещу тях. Сокола бил най-много бесен, че Ялчън Кочак, който е близък до Тургут Йозал, се е ангажирал с каузата на изселниците и политзатворниците. В същото време обаче Доган вече е изкарал първия си мандат в правителството с НДСВ и е мандатоносител в правителството на Тройната коалиция. Заплашен е имиджът му, има опасност да се разбие митът за бореца срещу комунизма и да лъснат зависимостите му от комунистическите служби. Така по настояване на ДПС е спретнато оперативно дело на Кочак, а заедно с него и на българските опоненти на съюзника на Станишев и Сакскобургготски. Източници на „Торнадо” разкриват, че мистификацията за бойна група, крояща атентат срещу Доган, е спретната с помощта на Николай Методиев, който през този период е шеф на турското направление в НСС. В службата връзките му с хората на ДПС не били тайна. По-късно, след махането на Иван Дражков от ДАНС, именно Методиев с подкрепата на Доган е издигнат за зам.-шеф на агенцията. Точно той се оказа и човекът, който няколко години държи под ключ в касата си разработката „Лиани” уличаваща съществуването на секретен сейф-апартамент, в който лидери от БСП и ДПС трупат пари, комисиони от държавни поръчки.

Бивши служители от ДАНС разкриват, че по времето на Петко Сертов така са парирани действията на доста лица, неудобни за управляващите и главно за Доган. По същата схема било забранено да влиза в България и на бизнесмена Бедри Шефик, който обвини Сокола и хора от партията му, че го рекетират. Преди няколко месеца, по време на председателството на Иван Костов на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, Ялчън Кочак прави пореден писмен опит да бъде отменена забраната му за влизане в България, както и за изясняване на антидържавната му дейност. От агенцията обаче отново отговорили, че делото е много секретно и нищо не може да се направи.

Никога изселници и отцепници от ДПС не са правили заговор за убийството на Доган, никога не е имало реална заплаха за сигурността му, не сме провеждали конспиративни срещи. В случая просто става въпрос за злоупотреба с власт - всичко е измислено и изфабрикувано с две основни цели – първо да се неутрализират противниците му чрез държавната репресивна машина, и, второ, като потенциална жертва да му се осигури огромна охрана в продължение на години. Нека всеки си направи сметка какво струва на данъкоплатците тази измислена заплаха и как разплитането на лъжата може да противопостави България и Турция, пита Осман Октай. Той е категоричен, че повече няма да мълчи и тепърва ще иска от институциите отговор на много неудобни въпроси и изясняване - как една политическа сила е използвала НСС и ДАНС за саморазправа с опоненти. Според него единствената заплаха за живота на Доган винаги са били създателите му от ДС, които в определен момент могат да поискат да го няма, за да прикрият следите си.

Кой е врагът?
Ялчън Кочак е турски политик. Бил е депутат в Меджелиса и зам.-председател на партията на Тургут Йозал АНАП. Обявен е за почетен гражданин на Турция и като такъв заедно със семейството си живее в резиденция „Ататюрк” в Истанбул. Турското правителство го включва и до днес в различни дипломатически мисии на Балканите и Близкия Изток.


Ялчън Кочак: Имам доказателства за мафиотската дейност на ДПС

Никой от българските служби не иска да ме разпита вече 6 години, казва политикът

- Г-н Кочак, за 10 г. ви е забранено да влизате в страната, с какво сте опасен?


- Винаги съм казвал, че добросъседството между двата народа е най-важното. Посещавах България, за да създам условия във вашите университети да учат турски студенти. Имахме идея да създадем и университет в България. По тези програми сме инвестирали около 1 млн. лв. във вашите университети. При всичките си визити в страната нито веднъж не съм глобяван от пътната полиция, не съм санкциониран от митническите служби или други държавни институции, нямам представа с какво мога да съм накърнил интересите ви.

- Все пак каква е причината за тази строга мярка?


- След като приех преди години да участвам в политическите форуми на „Балканска демократична лига”, единствено когато съм правил изказвания съм осъждал българската политическа мафия, която чрез властови и политически лостове злоупотребява за сметка на малцинствата и на държавата.

- Има ли Ахмед Доган отношение към наложената ви санкция?

- Разполагам с официални писма отговори, с които съм получил тази забрана за влизане в страната. Отделно с мой ресурс проведох разследване, а и от информация от турските власти стигнах до извода, че Доган и екипите около него са наложили тази забрана спрямо мен.

- Каква заплаха сте за него?

- Имам достатъчно доказателства и от разследвания в Турция за неговата „нелегална” дейност по времето на комунизма, знаем и за сътрудничеството му с тайните служби в България през тези години. Не са тайна и връзките му с мафиотски структури в България и в Турция, когато партията му е била управляваща в правителства. Извършвали са изключително тежки финансови злоупотреби. Вероятно с тази информация съм неудобен за него. Като човек с история в турската политика и държавник казвам най-отговорно, че групата от 23-мата съмишленици дисиденти на Доган са организирани от ДС.

- Името ви се забърква с бойна група, организирала опит за покушение на лидера на ДПС, каква е истината?

- Това е абсолютна лъжа, измислено активно мероприятие с цел да ми се ограничат пътуванията до България и участията ми на политически мероприятия. Така се опитват да си пазят мафиотските структури.

- Готов ли сте да дойдите в България и да дадете показания пред компетентните органи, да им съдействате за изясняване на случая?

- Още утре мога да хвана самолета и да пристигна в София. Преди 5 години, когато получих писмен отказ да бъда допускан в страната ви, декларирах официално писма чрез нашите дипломатически представителства, че съм готов за сътрудничество и да отговарям на всякакви въпроси. Готов съм това да стане не само в България, но да посрещна и в Турция разследващите, за да не остане никакво петно не само върху моето име, но и на Турция. Проблемът обаче е, че до ден днешен никой от България не ме е потърсил.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 24847 |02.07.2011 Алексей Петров, Любомир Павлов и Огнян Донев "на нож" срещу Бойко Борисов . 3| 22072 |10.06.2011 Точат литър кръв срещу 1000 лева . 5| 12428 |14.05.2010 Идва краят на млякото менте, учени скачат срещу вредата . 20| 6246 |11.03.2010 Сърбинът Савич срещу българката Митрова на съд в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads