Реклама / Ads
Frognews
39| 13765 |13.06.2011

Вальо Златев става Онасис

.
Петролният бос изкупил евтино земите с шифтовия газ до село Жилино край Нови пазар
Треска за газ разтърси Нови пазар, след като стана ясно, че в земните недра около малкото градче има шистов газ, който може да обслужи нуждите на България за 300 години напред. Оказва се обаче, че находището около село Жилино, Шуменска област, е било известно на геолозите още преди 1989 г. „Това са земи, които са проучвани по времето на социализма, но днес „случайно” взеха, че ги преоткриха.

„След като гръмна „новината” за находището, местни геолози потвърдиха, че за шистовия газ се знае от няколко десетилетия насам каза пред „Торнадо” инженер Константин Дичев от Нови пазар. „В момента целият град говори за петролния бос Валентин Златев, за когото се знае, че преди години е изкупил огромни площи земи, които днес се оказват богати на шистов газ. Това съвпадение е много странно, имайки предвид, че става въпрос за едни пустеещи поляни, които са били собственост на военните”, разказа Дичев.

Ако богатото на газ находище бъде разработено, то шефът на ЛУКойл, като собственик на терените, автоматично се превръща в концесионер на сделката на века. С парите, които ще прибере, може да се превърне в новия Аристотел Онасис на Балканите. В самото село Жилино местните хора неведнъж са виждали джипове на Геопроект и на Минстройпроект, придружени от добре костюмирани господа, които да обикалят пустошта около селото с джипиеси в ръка. Вместо да подскачат от радост заради богатата находка, хората в Шуменско и Новипазарско са притеснени, тъй като има опасност от екологична катастрофа в района. Кметът на Нови пазар Васил Тонев също се тревожи, тъй като никой нищо не споменава за находището и за вредите, които може да нанесе върху хората. Тонев дори сподели пред журналисти, че местните нямат доверие в държавата заради пословичните безобразия, които се случват с родните концесии.

„90% от концесиите на подземните ни богатства се правят по абсолютно същата схема, която може би Златев ще опита да приложи. Бизнесмени и олигарси играят с геолозите които знаят къде има залежи на природни изкопаеми, открити преди 30-40 и повече години. Срещу услугите си те получават съответния хонорар, изписан като консултантска дейност. Впоследствие милионерите отиват с частните си фирми и забиват знаменцата си върху находище, все едно са го намерили току-що.

Заради процедурата и законите, които са направени да обслужват интересите на бизнесмените, но не и на държавата, не се правят никакви търгове и на практика залежите ни се подаряват на частници”, коментира Константин Дичев. Той подчерта, че тази практика е започнала още от времето на Иван-Костовото правителство, когато редом с приватизациите Командира е уредил скандалните концесии които обслужвали в голяма степен дори и хора от червения лагер. „Цялата тази практика беше продължена от следващите правителства, включително и от това на Бойко Борисов, който не иска и да чуе за законови промени и ревизии. Както повечето хора в България, така и аз предполагам, че политическият ни елит е пряко замесен в цялата далавера и получава награди за послушанието си пред бизнесмените”, категоричен е инженерът.

Васил Василев
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Точат литър кръв срещу 1000 лева 3| 20571 |10.06.2011 . Операцията невъзможна! Лекари рекетират с „кръвен данък” 23| 16175 |07.06.2011 . Още търсят изчезналото съкровище на Илия Павлов 18| 16069 |06.06.2011 . Маджо притискал наследника на „Слънце” 11| 13767 |03.06.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ