Реклама / Ads
2| 12359 |13.03.2014 ЪNDERGROUND

Варненския апелативен съд за случая със съдия Пачолов

.
На 12.03.2014 г. във Фрог нюз бе публикуван тектс със заглавие: "Кой и защо атакува съдия по "Килърите" пред ВСС. По този повод получихме позицията на Варненския апелативен съд. Предоставяме е на Вашето внимание, без да никаква редакторска намеса.
 

НА ВНИМАНИЕТО НА

ОГНЯН СТЕФАНОВ

СЪЗДАТЕЛ И ЖУРНАЛИСТ

FROG NEWS 

 

Уважаеми господин Стефанов,

Във връзка с публикация във FROG NEWS  „Кой и защо атакува съдия по „Килърите“ пред ВСС“, Пресслужбата на Апелативен съд Варна уточнява, че в посочения материал има редица неверни твърдения.

Не отговаря на истината твърдяното, че съдия Илия Пачолов бил привикан на днешното заседание на ВСС, още повече, че дневният ред на заседанието на ВСС е публикуван и в него не е предвидена точка, свързана с изслушване на съдията по каквато и да е тема. СъдияПачолов е на работното си място и под никаква форма не е получавал покана да се яви на заседание на ВСС.

Категорично невярно е и твърдението, че повод за „привикването“ бил сигнал от председателя на Варненския окръжен съд(ВОС)ВанухиАракеляни от нейната заместничка Соня Нейкова, изпратен заради „някакви стари негови провинения“. Такъв сигнал не е бил обсъждан, подготвян или пък изпращан от когото и да е от ВОС до ръководния орган на съдебната система. Съдия Илия Пачолов работи в Апелативен съд Варна от 1998 година и не е в правомощията на който и да е от Окръжен съд Варна да коментира неговата работа.

Припомням Ви и факта, че от 14 февруари тази година, съдия ВанухиАракелян е новият председател на Варненския апелативен съд. В качеството си на нов административен ръководител тя не е изпращала сигнал до ВСС за работата на съдия Пачолов. В дневния ред на днешното заседание на ВСС Варненският апелативен съд присъства с предложението за освобождаване на Илия Пачолов от длъжността „заместник на административния ръководител– заместник-председател и ръководител на Наказателно отделение” на Апелативен съд Варна, назначаването му на длъжност „съдия” в същия съд, както и назначаване друг съдия от Окръжен съд Варна на длъжността заместник-председател и ръководител на Наказателно отделение” на Апелативен съд Варна.В задълженията и в правото на всеки административен ръководител е да сформира екип, с който да реализира предложения и защитен пред ВСС Стратегически план за развитието на Варненския апелативен съд.

Внушението, че е „атакуван“ съдия, който прочете присъдата по делото „Килърите“ също не кореспондира напълно с истината. Съдията докладчик по това дело е съдия Павлина Димитрова, а съдия Пачолов като част от съдебния състав на Апелативен съд Варна, ръководил съдебното заседание.

 

Уважаеми господин Стефанов,

Високо ценя и уважавам политиката наFROG NEWS  да търси и да съобщава истината. С интерес и с отговорност приемаме Вашите коментари и се надявам, че в основата на всеки един от тях са и ще бъдат проверени и верни факти.

Благодаря Ви за възможността да отговорим на публикацията и да изясним истината, на която всички служим.

 

С уважение:

Елена Бангиева

„Връзки с обществеността“

Апелативен съд Варна

 

Уточнение:

То се налага от някои факти, допълващи истината за въпросния текст, който предизвика интереса и реакцията на Апелативен съд - Варна.

В информацията на Фрог нюз пише, че има сигнал срещу съдия Илия Пачолов. Оказва се, че не е "сигнал", за което се извиняваме, а "предложение" да бъде понижен в длъжност: от зам.-председател на апелативния съд на длъжност съдия в АС. Това, според нас, откъдето и да бъде погледнато, си е вид санкция. От Апелативния съд ни увериха, че промяната е рутинна и продиктувана от правото на г-жа Аракелян да състави свой екип, с който да работи. Да, тя има това право, както и всички останали имат правото да тълкуват нейните действия. Когато промяната става седмици след произнасяне на присъдите по "Килърите", няма как да не се направи някаква връзка. От Варненския АС твърдят, че такава няма и ние приемаме правото им да защитават своята позиция. Но и ние запазваме правото си да имаме своя.

Написали сме също, че уважаемата г-жа Ванухи Аракелян е председател на Варненския окръжен съд. Такава тя е била допреди месец, но вече е председател на Апелативния съд - Варна. За тази досадна неточност също се извиняваме. В същото време скромно обръщаме внимание на когото трябва, че в официалния сайт на Варненския окръжен съд г-жа Аракелян продължава да бъде изписвана по следния начин:

ПРЕДСЕДАТЕЛ – ВАНУХИ АРАКЕЛЯН

етаж втори, кабинет 203

 

По време на процеса "Килърите" в някои медии се води истинска война срещу магистрати, разследващи, свидетели и журналисти, които не подкрепят "с цялото си сърце" тезата (и хонорарите), че Петър Стоянов - Сумиста и компания са невинни и са жертва на политически заговор. Ние вярваме и твърдим, че само и единствено съдът е този, който решава и прави това въз основа на фактите и доказателствата по делото. Засега на две инстанции съдебните състави са отсъдили три доживотни присъди и три по-кратки срокове за излежаване за участниците в групата "Килърите". Предстои да се произнесе върховната трета инстанция. Обвиняемите и техните защитници, подкрепяни от определени медии и журналисти, продължават да твърдят, че "килърите" са невинни. Това е тяхно право. Използват се всички възможни средства, за да бъдат оневинени подсъдимите или поне делото да бъде върнато. Имаме основание да смятаме, че за постигане на това, ще бъдат отново и отново атакувани и злепоставяни магистрати, свързани с делото.

Както се казва: Целта оправдава средствата.

За едни периода до решението на Върховния съд е "жътва", за обвинението е поредно изпитание, а за съдиите възможност да защитят справедливостта пред обществото.

Не очакваме нищо друго от тях.


Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11204 |17.12.2013 Адвокат Мутафчиев пред Фрог: Случаят с убитата Севиля може да повтори „Соло” . 12| 10072 |12.11.2013 "Килърите" във Варненския съд: Политически жертви сме! . 37| 18006 |29.07.2011 Варненският кмет в далавера за над 2 000 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads