Реклама / Ads
7| 7271 |05.02.2015 ЪNDERGROUND

ВАС отказа публичност на случайния избор на съдии по дело за КТБ

.
Случайният избор на съдии по делото за лиценза на КТБ ще се гледа тайно. До процедурата няма да бъдат допуснати чужди дипломати, журналисти и неправителствени организации.
 
Върховният административен съд се уплаши от публичността и ще избира съдия докладчик и останалите съдии от 5-членния състав на ВАС, който ще разгледа жалбите против Определение 363/13.01.2015 г., по адм. дело 14782/2014 г., с което ВАС отказа поради липса на правен интерес да разгледа жалбите на акционерите на КТБ срещу Решението на УС на БНБ за отнемане на лиценза на банката при закрити врати.

В тази връзка адвокат Менко Менков разпространи следното прессъобщение до медиите:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

На 03.02.2015 г., от изявлението пред медиите на Председателя на ВАС разбрахме, че същият отказва да организира публичен и открит случаен избор на съдията докладчик и останалите съдии от 5 членния състав на ВАС, който ще разгледа жалбите против Определение 363/13.01.2015 г., по адм. дело 14782/2014 г., с което ВАС отказа поради липса на правен интерес да разгледа жалбите на акционерите на КТБ срещу Решението на УС на БНБ за отнемане на лиценза на банката. След като вече близо една седмица ръководството на ВАС задържа неоснователно и ВАС не се произнася по мoлбата ни за тълкуване на Определение 363/13.01.2015 с диспозитива, на което първоинстанционния състав на ВАС е прекратил производството по друго дело – адм. д. 147682/2014 г., а не по амд. дело 14782/2014 г., днес направихме предложение за образуване на тълкувателно дело от Общото събрание на колегиите във ВАС, което да постанови тълкувателно решение, като даде отговор на въпросите:

1. Какъв е кръгът на лицата, които имат правен интерес, на основание чл. 151, ал. 3 от ЗКИ, да обжалват пред ВАС Решението на УС на БНБ, с което се отнема лиценза на Банка за извършване на банкова дейност, когато Банката е поставена под специален надзор и са назначени квестори на Банката?

2. Конкретно, имат ли правен интерес по чл. 151, ал. 3 от ЗКИ акционерите и отстранените от длъжност по време на специалния надзор изпълнителни директори на Банка, поставена под специален надзор, да оспорват пред ВАС законосъобразността на Решението на УС на БНБ, с което се отнема лиценза на Банката за извършване на банкова дейност?

Това предложение изпратихме до лицата, оправомощени да правят искане за образуване на такова тълкувателно дело по чл. 125 от ЗСВ – Председателят на ВАС, Главният прокурор, Министърът на правосъдието, Националният омбудсман и Председателят на Висшия адвокатски съвет. В случай, че Общото събрание от всички съдии на ВАС постанови тълкувателно решение, което да даде отговор на поставените от нас въпроси  (независимо какъв е този отговор), то които и съдии да бъдат включени в петчленния състав, те ще бъдат длъжни да се съобразят с това тълкува  телно решение и ще отпадне необходимостта и всякакви съмнения относно обективността при случайния избор на 5 членния състав на ВАС. Сега на ход са българските институции, отговорни за съдебната реформа.

Очакваме от Вас да дадете гласност на това наше предложение, ако прецените да организирате обществен медиен дебат по въпроса, тъй като вярваме, че българските съдии, в това число и тези от ВАС са призвани да служат на интересите  на обществото, а не обратното.

Ако всички ние искаме да направим Република България правова държава, всички институции, в това число и ВАС, следва да се ръководят единствено и само от принципа на върховенство на закона и да не се страхуват да отстояват открито пред обществото  своята независимост при условията на прозрачност в работата си.

Писмо до прдседателя на ВАС

С  уважение,

Адв. Менко Менков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11666 |04.02.2015 Фрог научи: Продажбата на нелегални цигари секна след атаката на митницата в „Булгартабак” . 8| 7155 |02.02.2015 Избира ли църквата „свои” хора за ремонт на обектите си? . 5| 15193 |31.01.2015 Н. Чолакова: Роди и Мила са битови престъпници . 17| 12537 |29.01.2015 Арестуваният митнически шеф не можел да докаже произхода на 150 бона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads