Реклама / Ads
11| 10040 |08.04.2010 ЪNDERGROUND

Вендетата на Юзеирови започва от Първанов

.
Братя Юзеирови ще търсят съдебна отговорност от всички, които са попречили партия ОТОМАН да бъде учредена. Първият клиент на прокуратурата щял да бъде Георги Първанов, който според тях се е намесил в решението на Софийски градски съд.
 

Васил Василев

Потърсихме хладилния техник Али Юзеиров, за да коментира последните събития около основаването на партия ОТОМАН, изказването на Бойко Борисов по този повод и бъдещите намерения на братя Юзеирови. Още в началото на разговора ни Али ни предупреждава, че по препоръка на „свободни и независими журналисти” е започнал да записва разговорите си с всички медии. Попитан за провала на ОТОМАН в Шумен и Свищов, Юзеиров разпалено започва да обяснява, че всъщност организацията е била регистрирана успешно и било въпрос на време съдът да я признае. Той се учуди защо в тази криза имало хора, които харчат толкова много пари, за да манипулират обществото с лъжи, че ОТОМАН не е легална.

„Разни местни прокурорчета, местни кметове говорят за неща, на които не са присъствали. Защо се бие тъпана по начин „момата е девствена”, като те не са присъствали и не знаят дали е така?”, пита Юзеиров. В хода на разговора ни той се похвали, че наскоро е дал интервю пред журналисти на свободна практика, за които предполага, че са или от CNN, или от „Ал Джазира.” От там го попитали защо се пречи за създаването на ОТОМАН. Самият Юзеиров нямал отговор, но разказа как ден преди опита за учредяване на партията му се обадил съвестен гражданин, за да му предрече точно какво ще се случи. Първоначално Али се обърка и каза, че сигналът е от „лоялен гражданин”, но бързо поправи лапсуса си.

„В празничен ден бяха ангажирани 800 полицаи. Аз питам: има ли картелно споразумение между партиите в България, които да не допускат случайни хора в политиката?”, зададе реторичния въпрос Юзеиров. Той изрази подозрението си, че в медиите има натиск, който не позволява на журналистите да отразяват обективно учредяването на партията му. „Вие не търсите нашата гледна точка, а конфронтацията, от която ние бягаме.”

Али Юзеиров отново повтори, че трябва да се даде избор на хората сами да преценят как да се казва града им. Според него няма нищо лошо Търговище да бъде прекръстено на Ески Джумая („стар пазар”), „както се е казвало дори по царско време.” Юзеиров не пропусна да коментира думите на премиера Бойко Борисов, който разкритикува медиите, че обръщат прекалено голямо внимание на ОТОМАН. „В една от статиите четох, че министър-председателят искал да ни изпрати в забвение. Нали знаете какво означава това? Да изпратиш един мъртвец. Това ли ни пожелава премиерът, да ни изпрати мъртви? Защо, мислите, че в момента не се изказва никой от действащите политици? Защото ние чакаме само да падне имунитетът на Георги Първанов и ще му приготвим много добра изненада. Той заповяда на Софийски градски съд да не регистрира Мюсюлман-демократическия съюз, защото била етническа партия. Ние ще подведем Първанов под съдебна отговорност, защото той буквално нареди на съда, това е документирано, нашите консултанти са се подготвили с репортажни материали и т.н.”, подчерта Али Юзеиров. Той припомни, че България е светска и демократична държава и заплаши всички, които сега работят срещу ОТОМАН с подвеждане под съдебна отговорност. За пример даде поповския кмет, срещу когото са внесли жалби в прокуратурата.

За коментар потърсихме зам.-кмета на Търговище Йовчо Йовчев, който беше категоричен, че това е политика „на съседна нам страна”. Той ни увери, че в Турция отдавна си наричали българските градовете със старите им османски имена. По думите му това, което Юзеир Юзеиров е казал по адрес на Търговище и прекръстването му, не е нищо ново за общината. „Ние разполагаме с много документи от турските служби, в които пише, че нашите изселници са родени в Ески Джумая, Осман пазар(Омуртаг) и т.н. Ясна е политиката и намеренията на някои властници в Турция – да си смятат България за техния стар вилает.”, коментира Йовчев. Бившият член на „Атака” допълни, че много отдавна са провеждани активни действия в Попово, с които да се спре разпространението на радикален ислям в областта и по специално в село Славяново.

Йовчев подчерта, че и в момента се работи срещу създаването на етническата партия и припомни, че Али и Юзеир вече дори не правят опити да прокарват радикалния си ислям в Търговище, търсейки други градове. „След скандалната реплика на Юзеир Юзеиров, че градът ни трябва да се прекръсти на Ески Джумая, бяхме засипани от писма и телефонни обаждания от възмутени граждани. Ние лично въобще няма да допуснем това нещо, така че не се притеснявайте.”, успокои търговищенци Йовчо Йовчев. Зам.-кметът каза още, че общината няма да се занимава повече с Юзеирови и дори няма да повдигне обвинение за обида или клевета, защото по този начин ще падне на тяхното ниво. „Няма за какво да се защитаваме, че сме българска община, след като последното преброяване показа, че българското население в града, без селата, е 80%”, добави още Йовчо Йовчев. В заключение той заяви, че в града няма никакво етническо напрежение, а хората са показали, че могат успешно, с общи сили, да се преборят с турския паметник в Славяново и с „дивотията „червен полумесец”, който си бяха въобразили, че ще съществува с червения кръст ведно”.

Малко след събарянето на паметника на незнайния турски воин в Славяново, проверка на Frognews.bg установи, че в селото също са против дейността на братя Юзеирови, наричайки ги провокатори. И християни, и мюсюлмани тогава бяха категорични, че ако още веднъж Али и Юзеир се опитат да вдигнат монумент, те собственоръчно ще го срутят. След последните събития около основаването на партия ОТОМАН, в Търговище също се роди масово недоволство, особено с идеята градът да бъде прекръстен със старото си турско име. Единственото положително от създалата се ситуация е, че и млади, и стари, и християни, и мюсюлмани не се хванаха на провокацията, не развалиха добрия тон в отношенията си и останаха сплотени в и без това тежкото за всички положение, в което се намира днес България. Колкото и да ни убеждават братя Юзеирови в добрите си намерения, уви никой не им повярва. Само стотината роми, които се събраха в Шумен, за да послушат Софи Маринова. Те обаче също останаха излъгани, след като така и не опитаха от обещаната богата трапеза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 16419 |12.03.2010 Президентът Първанов никога не лъже! . 96| 10888 |05.03.2010 Дянков на позорния стълб, кае се пред Първанов . 11| 10646 |19.11.2009 Народен гняв в Славяново! Чупят стъклата на Юзеирови . 2| 5541 |25.04.2009 Реч на Г. Първанов пред енергийната среща в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads