Реклама / Ads
15| 28475 |03.04.2019 ЪNDERGROUND

Вижте какво прибра основният свидетел по „Делото КТБ“ Бисер Лазов

.
Бисер Лазов
Основният свидетел на прокуратурата по „Делото КТБ“ Бисер Лазов се оказва богат човек. Много богат, показва разследване на Фрогнюз. Придобивките за милиони са „спечелени“ от Лазов след фалита на банката. В същото време той се превърна в „златният свидетел“ на държавното обвинение. Благодарение само на неговите показания, без да се подкрепени от други доказателства, в ареста са натикани 7 души. С обвинения пък са се сдобили още много хора, които по един или друг начин са му попречили в личното облагодетелстване.
 

Повечето от документите, които Бисер Лазов представя в подкрепа на показанията си са „документи“ без подпис, печат, датата и други реквизити. С една дума – хвърчащи листа. На този етап съдът „гледа“ с доверие на тях, което създава усещане за липса на законност. Вчера председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев заяви пред медиите, че документите свързани с проверката на Цветан Цветанов, нямали подписи, което не ги прави документи, т.е. институциите ни мерят с двоен аршин, в зависимост от това, кога какво им е изгодно.

 

Показанията на Бисер Лазов:

До момента, от медиите знаем, че Лазов е дал показания  за лица срещу които се водят проверки, сред тях са: Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Стоян Мавродиев, Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, Стефан Гамизов, Димитър Абаджиев, Соня Култуклиева, Мирослав Иванов, Димитър Куцаров, Огнян Стефанов. Вероятно има и други, за които не се знае все още.  Освен това, 18 души са обвинени в Организирана престъпна група, основно “доказателство“ на прокуратурата са показанията на Лазов, които често предизивкваха смях в залата, когато започна да ги представя пред съда. Да не забравяме, че и трите червени бюлетини на Интерпол за Цветан Василев, съпругата му, проф. Антоанета Василева, и дъщеря им, д-р  Радосвета Василева, също са издадени въз основа и на показания на Бисер Андонов Лазов. Прецедент за световната организация е да заличава бюлетини, но го направи за съпругата на Василев и дъщеря им. Не пропускаме, че всички тези хора имат семейства и близки, които също са потърпевши от показанията на един единствен свидетел, който никога не се е подлагал на детектор на лъжата.







След затварянето на КТБ Бисер Лазов и близките до него съратници, освен с показания пред следователи, се занимават активно и с придобиване на имоти, акции, пари и т.н. Ето някои от нещата, които си прибраха.

 

От началото на 2006 г. до юни 2014 г. включително, Бисер Лазов е получил по банков път суми в общ размер на около 1 100 000 лева. Същевременно със сигурност прокуратурата са видели, как салдата по банковите му сметки от 70 000 лв. в началото на 2008 г. стигат до над  1 200 000 лв. при затварянето на банката. Всъщност през 2014 г. реалните суми, с които разполага Лазов значително надвишават декларираните му доходи.

 

Придобивките:

Веднага след обявяването на банката в несъстоятелност, в началото на ноември 2014 г., Бисер Лазов ударно започва да придобива имоти, акции, а паричните тегления и прехвърляния от сметки на компании си текат от преди това.  Лазов източва най-вече кредитирани от КТБ фирми.  Активите успешно и безпрепятствено от страна на квестори, синдици, прокуратура, НАП и т.н. са прехвърляни от една в друга компания, контролирана от него или негови близки, роднини и бизнес партньори.

 

Ето само някои от „сделките“ Лазов:

 

* Придобива и се разпорежда с активите на „Евробилд 2003“ ЕООД, които  по балансова стойност към 30.06.14 г. са в размер на над 100 милиона лева. Само един от тях – сградата на централата на КТБ на пл. Гарибалди струва над 50 милиона .

* Лазов си прибира 300 000 лева от сметки на финансовата къща на Цветан Василев „ФИНА-Ц“.

* Дяловете от две дружества, които притежават лицензи за търговия с газ – „Метамодул“ ООД и „Си Ен Джи Марица“ ООД, които са с продажна цена над 3 милиона лева.

*  Придобива дялове от капитала на дружеството „Имоти Лукс“ ООД за сума в размер на 1 485 000 лева.

* Лазов става собственик на сградата на Балканкар в ж.к. „Дървеница“ в София. Това е 18-етажна постройка с разгърната площ от около 6 000 кв.м. По-късно я продава на „Джи Пи Груп“ за над 3 млн. лева.

* 85% от дружеството. „HellenicRegister of Shipping“  е в световния топ 10 на корабните агенти, кай има офиси в 5 държави и правото да сертифицира десетки кораби, в това число и такива от американския търговски флот.  Срещу заема, отпуснат от „Евробилд Проект“ ЕООД ( контролирано от Лазов след 2014 г.), гръцкият корабен агент ипотекира цялото си имущество в полза на заемодателя. С договор от 3 ноември 2014 г. е прехвърлено вземането  на „Евробилд 2003“ ЕООД, представлявано от Тихомир Иванов и собственост на Бисер Лазов.  Лазов е свободен да ипотекира сградата на офиса на фирмата в Пиреа.

* Лазов продава имоти на първа линия на морето в община Бяла, с. Самотино, с обща площ от 160 дка. Пазарната стойност на имотите е около 24 000 000 лева.

* Продадени са имоти продава свои имоти в София, чиято обща пазарна стойност надхвърля 1 000 000 лева. - освен поземлен имот с площ от 1,2 дка в София на ул. „Княгиня Клементина“, са продадени и два магазина с площ съответно 116 и 112 кв. м. намиращи се на същия адрес. Към тях е добавен и офис с площ от 68 кв.м. в бл.199, в квартал Красно село, отново в София.

* Албена Андреева купува апартамент от 128 кв.м. и две паркоместа в Драгалевци, София.

* Албена Андреева става собственик и на двуетажна сграда с площ 565 кв.м. и дворно място от над 1 дка на улица „Секвоя” в кв. „Бояна“, София.

* Лазов успява да овладее и „Холдинг Кооп Юг” АД с активи към 30.06.14 г. за 15 млн.лева. разпродават се акции и имуществото на дружеството. В някои случаи Лазов продава сам на себе си.

* Бисер Лазов, през април, май и юни 2015 г. чрез „Инфраструктурна Компания” АД продава атрактивни недвижими имоти в различни селища от страната. Имотите включват хотелски комплекс в Априлци, построен върху имот с площ от 29 дка и офиси в София. Общата пазарна стойност на имотите надхвърля 6 000 000 лева.

* Източени са под носа на квесторите над 2,5 млн.лева: От сметка на „Инфраструктурна Компания” АД в друга банка Лазов и Бушев открадват 1,7 млн.лева. От сметка в друга банка на друг кредитополучател – „Интегрирани пътни системи“ АД Лазов и Веселин Бушев отмъкват 108 000 лева. А със съдействието на Теодора Танева са откраднати 193 000 лева от сметка в КТБ АД на „Кловил“ АД.

* Тандемът Лазов – Бушев успява да открадне и монополиста в производството на гипс в страната – „ГИПС” АД -предприятие с хиляди работници и милиони левове приходи. През 2014 г. „ГИПС” АД отчита приходи от дейността си в размер над 6 800 000 лева.







* Лазов се сдобила и с други имоти в София, Ботевград, Велико Търново, Горна Оряховица, с. Раковски (Пловдивско) и други, на обща пазарна стойност около 50 000 000 лева.

В кратък опис тези имоти са:

- Част от жилищна сграда във Велико Търново, ул. Твер, No:2 

- Поземлени имоти  от 8 дка в Ботевград, намиращ се във вилна зона Зелин.

- Поземлен имот от 40 дка в Горна Оряховица, заедно с всички намиращи се сгради върху имота.

- Поземлени имоти  от 12 дка в с. Бенковски, община Марица, област  Пловдив;

- Сграда с площ от 70 кв.м. в София, бул. бул. Цариградско шосе 113

- Поземлен имот  от 7,5 дка в София, отново на бул. Цариградско шосе, No 113

- Поземлен имот от 530 кв. м. в София на ул. Йордан Бакалов-Стубел, No 23

 - Сграда с площ 105 кв. м в София на, също на ул. Йордан Бакалов-Стубел, No 23

- Апартамент с площ от 92 кв.м. в гр.София ул. Будапеща, No 92,

- Апартамент с пло от 101 кв.м. в гр.София ул. Будапеща, No:92,

 

* Лазов продава осеметажната сграда на „София прес” на бул. Цариградско шосе 113 – с разгъната застроена площ от около 8 000 кв.м. Пазарната стойност на имота е около 14 000 000 лева.

* Бисер Лазов успява да завземе и  “Хелт енд Уелнес” АДСИЦ - дружество за инвестиции в имоти,  собственик на хотели, което се търгува на Българската фондова борса. Дружеството притежава имоти в Пловдив, Пещера, Гоце Делчев, Смолян, Каварна, Велинград, Разлог, София и Варна на обща стойност от около 100 млн.лева. След затварянето на КТБ има промяна в контрола. Основният акционер на „Хелт енд Уелнес” АДСИЦ е „Аквафинанс” ЕООД, което е собственост на „Интер Финанс Инвест” ООД, където са съдружници Бисер Лазов и неговата любима Албена Андреева. Тук ще обърнем внимение на един офис, за който ще ви разкажем утре - през май 2015 г. частен съдебен изпълнител продава на търг апартамент на столичната ул. “Самуил” No: 79, където е седалището на „Хелт енд Уелнес”. Купувач е “Солид – 85” – собственост на Младен Мондешки, братът на адвокат Момчил Мондешки. Счетоводител на това дружество до 19 ноември 2015 г. е синдичката на КТБ Кристи Маринова, чрез фирмата си “Кристи Акаунтанси”, Троян.

* Разказахме ви как Бисер Лазов става собственик и на медии.

* Лазов се докопва и до акции от капитала  на „Велинград пропъртиз” АД. Номиналната стойност на продадените акции е 4 302 826 лева, като зад тези акции стоят два имота с обща площ от около 120 дка във Велинград. Чистата щета за КТБ само от тази „сделка“ е чиста щетата за банката в размер над 7 500 000 лева.

* Прибрани са и акциите от капитала на „Лекс Пропъртис” АД, което е собственик на  23 дка в Разлог, заедно с изграден на кота „0“ хотелски комплекс.

* Чрез „Иновейшън Трейд“ ЕАД придобива първо два обекта, в една и съща сграда, предназначени за офиси, с площ  съответно 114.600 кв. м. и 64.080 кв. м., намиращи се в София,  кв. Красно Село, бл.199. Следват поземлен имот, парцел с площ 8 743 кв. м., в град Априлци, заедно с построените сгради върху имота. Както и още един  поземлен имот, парцел с площ 1 9349 кв. м., пак в гр. Априлци, заедно с построените сгради върху имота. Освен това  се придобиват два тристайни апартамента 128 и 126 кв.м. на ул. „София”, в гр. Банкя.

* Лазов и Андреева, чрез „Иновейшън Трейд“ АД, купуват поземлени имоти с обща площ от 3 381 кв.м. в с. Железница, София.

* Още един поземлени имоти с обща площ от 2 140 кв.м. Този път е в Банкя.

* През май 2016 г. Лазов решава да разпродадат някои от имотите, които са откраднали – една от къщите в Бояна; магазин в „Младост“, София; Хотелът в Разлог; 18 етажната сграда на „Балканкар“; два тристайни апартамента в Банкя. Добавен е и офиса с площ 600 кв. м., в софийският квартал Красно Село, бл.199. Поисканата цена е 100 000 евро. Това може да е  единствената реализирана сделка, защото към средата на 2017 г., собственик на този имот е не друг, а самият Александър Сталийски, котаракът на Бойко Борисов. Там той получава абонаментните си издания директно от „Доби Прес“, фирмата на Делян Пеевски, която разпространяваше „Държавен вестник“ заедно с „Телеграф“.







За кражбите чрез „Евробилд 2003“ на Бисер Лазов и компания, които са престъпления срещу кредиторите на КТБ, е сигнализирана Прокуратурата. Но тя отказва да образува досъдебно производство срещу основния свидетел по делото КТБ. Отказът се основава само и единствено на обяснения са самия Лазов. Никой нищо не проверява повече.

 

Въпроси към прокуратурата:

1. По колко дела Бисер Лазов е свидетел?
2. Срещу колко на брой лица се водят досъдебни производства, по които Бисер Лазов е дал показания?
3. Колко обвинения са повдигнати и на колко лица въз основа или и чрез показания предоставени от Бисер Лазов?
4. Колко сигнала са постъпили в Прокуратурата срещу Бисер Лазов, негови фирми или сделки в които негови фирми са имали участие?
5. Колко от тези сигнали са проверени?
6. Колко от тези сигнали са прекратени само след обяснения на Бисер Лазов?
7. Извършвани ли са проверки по разпореждане на Прокуратурата на фирмите, сметките и имуществото на Бисер Лазов и произхода на средствата му?
8. Назначавана ли е охрана на Бисер Лазов заради негови показания?
9. Каква е заплатената сума за охрана на Бисер Лазов?
10. Колко дела с заведени срещу Бисер Лазов и колко от тях са прекратени? Защо са прекратени?
11. По колко дела Бисер Лазов е обвиняем?
 

Стратегията по ликвидирането на КТБ  е готвена месеци преди юни 2014 г. Изненадата е изключително важна при тази атаки, заради това обявяването на Лазов като основен свидетел на Прокуратурата става на по-късен етап, а може и да са се договаряли по-дълго. Негови колеги разказват, че след нахлуването на спецчастите в офисите на фирмите на Василев, Лазов започва да заплашва със затвор и физическа разправа служителите в тези фирми, да, крещи по коридорите на офиса „Сега аз съм Василев!!!”. Малко по-късно Лазов поставя в началото на коридора на етажа и триумфален надпис „Зона свободна от Василеви!“.

 

Екип Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10578 |18.02.2019 Вижте 19-годишният хулиган, заподозрян за убийството в Кюстендил . 35| 16684 |10.10.2018 Арестуваха ром в Германия за убийството на Виктория, ”похвалил се” пред близки какво е сторил . 5| 13940 |09.08.2018 Вижте кои са главорезите от престъпната група на Митьо Очите, предадоха боса си . 30| 23963 |22.03.2018 Гинка от ЧЕЗ взима Митрополията за вечни времена, патриархът прибрал 150 бона депозит без фактура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads