Реклама / Ads
7| 21666 |27.12.2010 ЪNDERGROUND

Висаджии изхвърлиха Митьо Очите от бизнеса си

.
Митьо Очите
Босове от бившата силова групировка ВИС са отлъчили Митьо Очите от своите редици, обявявайки го за персона нон грата.
 
Настоящият затворник, признал се пред съда за наркобос по цялото Черноморие, е затънал в дългове към старите си партньори, а освен това с непрекъснати скандали и изцепки създавал проблеми за бизнеса им. Това разкриха пред „Торнадо” източници от Бургас, посветени в делата на Очите. Красноречиво потвърждение на тази версия е фактът, че преди няколко месе¬ца Очите бил принуден насилствено да се раздели с една от най-апетитните хапки в бизнеса си - участие в знаковата фирма „Сохо” ООД.

Тя е собственост на бившата групировка ВИС, регистрирана е на адреса на знаковия хотел „Астория”. През последните години тя е едно от дружествата, контролиращи интересите на ВАЙ холдинг по морето. В „Сохо” Очите е бил реално представля¬ван от настоящата си приятелка от Поморие Антигона Янулис, от която има трето дете – син Димитър. Ортаци на Антигона пък са били съдружникът и представител на покойния Георги Илиев в Слънчев бряг – Веселин Стои¬менов, както и футболната звезда Даниел Боримиров, който е женен за сестрата на издирва¬ния висаджия Таки.
Четвърти партньор в дружеството е юридическото лице Ер Ви Инвестмънт, на което всъщност Антигона е прехвърлила собствеността си. Става дума за 15 дяла, официално продадени за 1500 лв. Осведомени твърдят, че официалната им стойност е за над 1,5 млн. лв., но VIP затворникът е бил заста¬вен да се раздели с тях доброволно, избягвайки кървава вендета с висаджиите.

Хора на Очите обаче разпространяват сред ъндърграунда и версията, че шефът им се оттеглял от орташката работа, защото искал преди излизането си от затвора да се очисти от мрачната слава на безскрупулен бандит, която си навлече през последните години. Обмислял да се махне от страната или да се отдаде на напълно легален бизнес, в който през последните години инвестира пари. Независимо от различните версии, подставеното на Очите лице Антигона от 13 юли чрез договор за покупко-продажба се е изчистила от „Сохо”. Информацията обаче била позена в тайна и досега не е оповестявана, казват хора на наркобоса.

На 20 декември пък в Бургаския съд бе насрочено поредното дело срещу Митьо Очите. То бе предизвикано заради тайнствените му отпуски, болнични и скандали в затвора. Главният прокурор поиска възобновяване на делото за пране на пари по което Очите бе подсъдим заедно с майка си Станка, Антигона Янулис и вуйчо му Иван. След споразумение с обвинението, което съдът о д о б р и през април т.г. (законът го позволява напълно), той получи почти максималната предвидена от НК присъда от 4 г. и 10 месеца. Тя бе кумулирана с предишната от 4 г. и 6 месеца, която получи като лидер на органи¬зирана престъпна и въоръжена група за наркоразпространение.

Присъдата влезе в сила, но главният прокурор поиска от ВКС възобновяване на съдебното дело.
Според Велчев наказанието е несправедливо и не съответства на изключително високата обществена опасност на извършеното.
ВКС възобнови процеса през ноември, но частично, като го върна за ново разглеждане. То не засяга останалите трима, които са вече с условни присъди. Всъщност Темида в Бургас ще трябва да определи дали правилно са кумулирани двете при¬съди. Според решението на съда от април престоят му в затвора се удължава само с 4 месеца а обвинението не е съгласно с това.

Това обаче не е единственият дерт на Очите и защитата му. Наказанието за пране на пари включва и конфискация на имоти. Прокуратурата поиска вече отнемане на вилата в Сунгурларе, офис в Слънчев бряг, апартаменти на името на децата му, пералня в Несебър. Съдът уважи това искане. Очаква се НАП да обяви публични търгове за разпродажбата им в началото на следващата година.

Междувременно се оказа, че баровската вила бе разграбена и изтърбушена. За това съобщи кметът на Сунгурларе в началото на ноември, а криминалисти подозират, че босът затворник сам е поръчал и организирал вандалщината, за да бъде в лошо състояние и на търга да падне цената й. Авери на Очите разказ¬ват, че вече бил организирал схема чрез подставени лица да откупи на тънки цени собствените си имоти. Магистрати припомнят още, че срещу него върви и друго дело по реда на комисията „Кушлев”, но там визираните имоти са предимно апетитни парцели.

Въпреки че наркобосът търка отдавна нарове в затвора в Белене, в Бургас пазарът на дрога си вървял с пълна сила. Липсвала стройната организация на Очите, но тя била заменена от различни малки групи. Някои от тях се контролирали от членове на престъпната група, с които получи първата си присъда. Почти всички от 15-те бандити вече са на свобода и възвръщат територии. Някои от тях даже влязоха в пандиза повторно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 20437 |23.12.2010 Сокола пратил куршум за дубльора си . 39| 23270 |21.12.2010 Скандал: Шеф на охраната на Първанов пазел Маргина . 29| 14728 |20.12.2010 Хакнаха M Tel . 31| 23565 |17.12.2010 Сем. Баневи поемат към Катар, вместо към Путинова Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads