Реклама / Ads
7| 12780 |15.07.2011 ЪNDERGROUND

Висш полицай помагал на „бандата на Оушън”

.
Темида покровителствала от години обирджиите на трезори
 
Висш полицай е помагал на групата за банкови обири, заловена при опит за грабеж на клон на ДСК в центъра на София. В момента тече вътрешна проверка в СДВР, където се предполага, че е работело продажното ченге. Подозренията, че бандитите си имат ухо в полицията, са възникнали по време на оперативната разработка. Групата е следена поне от няколко месеца и през това време е имало изтичане на информация към обирджиите, разкриха полицейски източници.

Акцията по арестуването на бандитите е била подготвяна за 5 юли, когато е и професионалният празник на МВР. По време на разработката обаче ченгетата са разбрали за подготвяния обир и са действали преждевременно, за да спипат крадците на място. Всички арестувани са с криминално досие и са били задържани неколкократно. Всеки път обаче са пускани на свобода при гледане на мярката им за неотклонение. Смята се, че са били част от друга група, разкрита през 2009 г. Тогава бяха задържани 7 души, за които бе оповестено, че също са от т. нар.

„Люлинска бригада” За основател на бандата се смята Йордан Цонков – Джиджи, който пък бе разстрелян показно през януари 2009 г. Друг „учител”, който също е стоял начело на групата за обири, е Валентин Кирилов – Пуйката, който е сред най-известните касоразбивачи и крадци в Перник и региона. При последната акция зад решетките са вкарани бандитите с живописни прякори Мишо Кривия, Сашо Кюстендилеца, Ники Куфара, Любо Гъзара, Васко З., Илиян Хрътката, Иван Т., Пешо Крадеца, Калин В. и Стоян Мозъка. Членовете на групата са били строго профилрани, като всеки един от тях е изпълнявал определени задачи. Александър Емилов – Сашето, по-известен като Кюстендилеца, е бил спецът по отключването дори и на най-трудните ключалки. Самият той е бил член на Кюстендилската задруга на майсторите

Негова е една от най-големите частни фирми за аварийно отключване в София. Според ченгета Сашето се славел като изключително ловък, имал и „специалност” – можел да отвори и най-сложните ключалки на трезори. Александър Емилов попада в полезрението на полицията при обир във Варна. По странна случайност той съвпада с нападението над офиса на „Интернешънъл асет банк” в Кюстендил. Сашето е разпитван и за него, но полицията не успява да намери доказателства и Сашето е пуснат на свобода. В началото той действа заедно с Бранимир Иванов – Брано. Заедно с още двама души те „бръмчат” най-вече в провинцията. Набелязват предимно банкови трезори. Брано също има „специалност” – експерт е по заглушаването на охранителни системи.

Действат изключително професионално – всеки път заличават следите си, подготвят обирите седмици наред. Накрая все пак се издънват. Сашето и Брано са арестувани след показен грабеж във Варна през 2007 г. Прекарват в ареста само няколко дни и после са пуснати на свобода. Делото срещу тях се точи оттогава до днес, като всеки път е отлагано с различни мотиви. Профилактика „Всички, които сме арестували, са наблюдавани и са известни на полицията. Знаем и за това, с което се занимават. Викани са периодично на профилактика при всеки по-голям случай на обир в столицата. За съжаление не са събирани достатъчно доказателства и не сме могли да ги задържим за по-дълъг период”, признава пред „Торнадо” служител на сектор „Кражби” към СДВР. Двама от групата за обири са особено добре познати на полицията.

Мишо Кривия и Любомир Гъзара присъстват неизменно в сводките. За последен път са викани през май т. г. след обира на обществения трезор в центъра на София. Тогава и двамата изваждат алиби и твърдят, че нямат нищо общо с дръзкото нападение. Любо Гъзара е свързван и с друг обир – този на „Фантастико” през 2009 г. Тогава от централния офис на фирмата изчезват 2 млн. лева. Полицаите определят грабежа като особено нагъл – крадците разбиват прозореца на помещението, където се намирал метален сейф с парите, след това го разрязали и избягали с плячката.

Кражбата става под носа на двама охранители, които през цялото време били в съседно помещение, но не усетили нищо. 26-годишният тогава Любо Гъзара е арестуван няколко дни по-късно. При обира той прави гаф – изпуска фенерчето, което е държал в уста, докато е рязал касата. Ченгетата го викат за справка в полицията и при ДНК-анализ установяват, че неговите следи съвпадат с тези от фенерчето. Независимо от солидното доказателство, Гъзара е пуснат само след 72 часа арест
При гледане на мярката за неотклонение дежурният прокурор Албена Кузманова го пуска само срещу 5 хиляди лева гаранция, без да поиска от съда решетки за постоянно.

Така се опропастява опитът на ченгетата да издирят останалите участници в обира. „Беше особено неприятно, защото бяхме вложили сили и средства в разследването, а от прокуратурата опропастиха това”, спомня си един от полицаите, участвали в разплитането на обира. Заради издънката е назначена вътрешна проверка, която приключва с мнение, че прокурор Кузманова е действала изрядно.

Мария Николаева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 20402 |12.07.2011 Собственикът на „Кремиковци” изчезна . 32| 10230 |10.07.2011 Смут в редиците на „Октопода” преди делото . 5| 21660 |08.07.2011 Костинброд тайната Мека на мутрите . 13| 24006 |06.07.2011 16 българи по-страшни за Интерпол от Таки, Маргина и Исуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads