Реклама / Ads
16| 17770 |10.08.2012 ЪNDERGROUND

Внимание: Опасна измама с GSM!

.
Опасна измама, свързана с GSM-и и обаждания за пострадали близки! Предупредете роднините си! Предупредете по-възрастните си близки и родители, но имайте предвид, че схемата се пробва вече и при по-млади хора .
 
Най-новата шашма, която са измислили нашите престъпни гении се състои в обичайното телефонно позвъняване по GSM-a с въпрос дали еди-кой-си (ваши брат, сестра, син, дъщеря и т.н.), с ЕГН еди-кое-си (вярно), живеещ на адрес еди-кой-си (точен) са били жертва на злополука. Успокояват ви, че човекът е жив, но се намира в спешната операционна зала в, да кажем, болницата “Д-р Иван Селименски” в Сливен. Обаждащият се представя за хирург, сестра или нещо подобно.


Вие, разбира се или сте притеснен/а, или казвате:

- Да, бе, това е номер.

На което разтревоженият и сериозен глас ви съветва да звъннете на 112, за да се убедите или да се обадите направо в болницата, на тел.  044-611700 (истински телефонен номер на централата).

Вие го правите, попадате на “диспечер”, който потвърждава информацията. Вие сте в паника.
“Хирургът” или “сестрата” отново ви звънят и настояват спешно да преведете 8000 (4000, 10300, 18000 – зависи от това колко ще могат да ви “одерат”) лева за бързото и успешно спасяване на вашия близък. Кавичките са сложени нарочно – оказва се, че цялата схема включва прихващане на вашето обаждане към 112 или към телефона на болницата от изобретателните бандити.

Ако се излъжете да платите – няма да видите парите си обратно.

Успокоението е, че поне близките ви са си живи и здрави;-)

Ако пък си мислите да звъннете на “жертвата”, забравете – пак ще ви вдигнат мошениците и ще ви кажат, че близкият ви е толкова пострадал, че не може да говори. Измамата е гениална. Остава един вариант за търсене на истинската информация – да пробвате с домашния или служебния телефон, ако имате под ръка такъв.

Няма да се изненадам, ако се окаже, че МВР има нещо общо с цялата история:
- Кой друг разполага с личните данни на всеки (адреси, ЕГН, имена на близки – нали ги попълваме при издаване на личните документи)?
- Кой друг има възможност за безконтролно подслушване (че и записи даже правят, нали помните за Мишо Бирата)?
- Не е ли вероятно да имат и възможност за прихващане на разговори? Съдя за това и по факта, че федералните служби в САЩ имат такава от 15-ина години насам, а както знаем напоследък българо-американската дружба е на нивото на българо-съветската такава от 70-е години. Лицето министър ходи във Вашингтон, шефовете на ЦРУ, ФБР и Сикрет сървиз идват в България…
- Пък и кой ще разследва МВР, ако наистина злоупотребяват?

Впрочем, техническото оборудване за прихващане на такива разговори не е факт само в рамките на службите. Преди 2 години на Def Con (най-голямата хакерска конференция) бе демонстрирано как с оборудване, струващо 1500 долара може да се имитира GSM-клетка, която да прихване всичките изходящи ваши обаждания. Не казвам, че нашите измамници непременно използват такова устройство, но все пак явно са намерили нещо подходящо, което – уви! – им върши работа: запознаха ме с два случая, в които само по стечение на обстоятелствата хората не са станали жертва на мошениците.

Обсъждане на тази тема – в публичната ми страница във Фейсбук.


Актуализация (06.08.2012, 23:04 ч.):

Това беше публикувано на 6-и август във ФБ като коментар. Мисля, че предава доста правдиво положението. Публикувам го с незначителна редакция (б.м. – Вени):

“ВАЖНО! До всички мои приятели от и в България!
Днес по схема от ужасни шантажи в България са опитали да измъкнат от баща ми 15 000 Евро, за да ми “спасят живота”, понеже съм “претърпяла ужасна катастрофа на летището, с потрошени крака, разбити глава и челюст и съм настанена в Окръжна болница”.
По спешност татко е трябвало да осигури сумата, да я предаде на д-р Еди-Кой-си в Окръжна болница /който му се е обадил 2-3 пъти с всички подробности за ужасното ми състояние и с предложението извън каналния ред да ми набави тайно нужните неща за лечение, вкл. златни пирони от Германия, които ще “свие от друг пациент”, че иначе отнема много време , докато стигнат от Германия, а за мен това време би било фатално!/, а в 18 ч да отиде при Майор Еди Кой си в КАТ Дървеница да “подаде жалба” срещу идиота, който ме бил сгазил и когото “ефикасната ни полиция била заловила”!
Звънят по телефона от Окръжна 2-3 пъти, татко проверява с телефонни обаждания на посочените номера 112 и 166, в МВР и в Бърза помощ, където всеки път получава потвърждение за “страшната катастрофа” с “лицето Х.”, дори 3 пъти го свързват с мен на линия (впрочем аз не съм ходила в България почти година!), по телефона “лично аз” плача в стенания и моля “татко… татко”, с моя си глас – ама съвсем аз! – му обяснявам какво ми се е случило и го моля да намери сумата!
Как милият не е получил инфаркт, не знам!
Току що пак говорих с него, още не е на себе си от шока, но го посъветвах да отиде в полицията и да им “се жали писмено”, макар че жалба при арменския поп може да е е по-смислен акт! Окопитило го е донякъде това, че снощи дълго разговаряхме по телефона, връщайки се след пътуванията ни из Полша и по Адриатика: изобщо нямах намерение да летя до България този месец, макар че много ми се иска!
Хора мили, пазете си и предупредете своите роднини и родители! Очевидно МВР, държавните органи и подопечните на г-н ген. Б. Борисов са приспали|успали|заспали всичко в ядна майка България! Щом нечий болен ум е заченал, родил и успешно върти такава коварна система за плячка и съсипване на човешките нерви! Докато се разбере кой къде е “катастрофирал”, повярвайте ми – аз, съпругът ми, синът ми и баща ми преживяхме един малък ад!
Рядко си ходя в България, но сега съвсем ми се отходи! Явно единственото организирано нещо там сега са престъпниците!
Приятели мои, не се майтапя, нямам навика на стената си тук да пиша подобни масови апели, но наистина днес изживяхме драма, която можеше да е с още по-трайни последици: финансови и здравни! Спестете я на когото можете! Извинете ме, че ви замърсявам стената с тази гадория, но ако помогне дори на един човек, заслужава вашата толерантност.
Питам се откъде някой ми е преценил финансовите възможности, “свалил гласа” и откъде знаят, че в София идвам само през летището, освен ако не подслушват телефона на баща ми! Откъде знаят, че Х. му е дъщеря, ако телефонът е регистриран на негово име и с фамилията, която носех преди 15 и повече години! Как днес с баща си не един, а три пъти съм “говорила и плакала” от София “на живо” от Окръжна болница, докато аз бях на делови срещи в банка, посолство и т.н. в Загреб! Сега съм притеснена за сигурността на баща си, понеже в паниката им е казал, че няма в наличност тази сума, а само еди колко си, което впрочем ги е накарало да “направят отстъпка да приемат като начало поне тези пари, а останалото… по-късно”!
Как лични данни на граждани на България така лесно стават достъпни за криминални типове, ако МВР, КАТ, БТК и болниците са “с чисти ръце”!
Изобщо за какво българите плащат данъци, ако се разпадат не само икономиката, културата и знанието, но и основите на държавата!
Как не могат да хванат шепа мошеници /да приемем, че не е организирана верига на високи нива/ с днешната техника и наличния ни апарат за такива случаи!
Цял живот плащам редовно и коректно всички данъци във всяка държава, където ги дължа по закон, но за платеното в България сега ме хваща яд и срам! Винаги и навсякъде съм лобирала за България, но сега ми приседна!

Боже, пази българите, понеже България очевидно вече не ги пази изобщо!”

Вени Марковски

Шефът на Интернет общество - България


 

ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

Преди няколко дни писах за това как лъжат хората, че техни близки са попаднали в беда. Днес пускам още потресващи случаи:


“Здравейте,
Опитвал съм се и преди да изкажа своето мнение, но никой никога не се е вслушвал в него. Не е задължително тези данни с които разполагат телефонните измамниците да се предоставят от полицията. Аз самият съм работил за мобилен оператор и мога да ви кажа, че при случайно избран от мен номер ми излизаха трите имена на клиента, както и номер на лична карта, адрес и ЕГН. Аз работех за фирма която не разполагаше с пълния капацитет на системата, докато тези в централните офиси можеха да проследят и обаждания. Контролът, когато се назначават хора в подобни фирми, не е много строг, а служителите разполагат с база данни в която има доста данни, които не са изобщо нужни на нейните служители.”

– “Мои познати не са имали този късмет (родителите да вдигнат телефона). Гадовете попаднали на малката им дъщеря и детето дълго след това не можеше да се възстанови от стреса. :( По случайност бащата в този момент е бил извън страната и тези изверги подробно обяснили на малката, че татко и е направил катастрофа и е в кома……..дълго обяснявах на моята дъщеря да не вярва на такива обаждания, но честно казано се моля това да не се случва!”

– “…Тази схема е от много години и стават все по-изобретателни; за съжаление има много хора, които са платили парите, даже и сега, когато вече много пъти се е говорило по телевизията, че трябва хората да са много внимателни. Наистина е плашещо, че тези хора имат толкова много лична информация. Единственото спасение е, след такова обаждане човек да се свърже със своите роднини. Не знам дали има смисъл баща ти да ходи в полицията, знам за случай при който човека, на когото са се обадили по тая схема се е усетил, заблудил ги е, че ще даде парите и се е обадил в полицията, докато се организират от там престъпниците избягват от срещата…”

– “…И на майка и звънят няколко пъти, но не успяват да я информират. Тя много бойно ги отпраща. Може би не е попаднала на професионалисти. Дори да знаеш за схемата може да се подведеш при такова обаждане за близък човек. Така си живеем… Трагично е…”

– “Имам три такива случая.
Първият – обаждат се на майка ми да ѝ съобщят за дъщеря ѝ, но понеже я бях предупредил, тя много хитро им го е… Първо ги е държала 15 минути и като Шекспиров актьор ги е разигравала и накрая те са се изнервили, и тогава тя им го е забила като им казала, че конкуренцията ги е изпреварила и им е занесла парите за дъщерята, която се казва Георги. Една минута от яд не са ѝ затворили телефона дори. Вторият – някакъв се представи за приятел на баща ми, да съм му занесял сума за много изгодна сделка, но пък аз до края го държах, докато му кажа, че нямам в мен пари и ще отида до Малашевци да взема от баща ми. Като ми каза идиотът да му предам поздрави, че не можел да го открие, му обясних, че ако иска може да изкопае гроба му и да му го каже лично /това бе преди година, а татко ми е покойник от 19… г./ И третият е, че на майка ми на една позната ѝ звънят да обяснят как дъщеря ѝ е катастрофирала, а те двете си пиели кафето заедно през това време, но въпреки това майка ѝ е пребледняла. Но явно вече са много по-рафинирани и с информация, която определено не идва от Женския пазар, а от учреждение,което уж трябва да ни пази от такива изроди!”

– “Ние също минахме по този път, уговорихме среща с т. нар. “спасители” и като предадохме информацията на полицията те ни отговориха: ‘Ами, ние какво да направим?!’ ”

– “На два пъти ме налетяха, но случих с пишман шашмаджии. Говореха с такъв кошмарен диалект, че беше изключено да се хвана. Първият път, бях много заета и директно го пратих по дяволите. Близо година, преди да се случи повторно, се упреквах, че не съм отделила малко време да помогна да го хванат.
Вторият път, докато говорех със сина си, някакъв тарикат ми се обади да ме убеждава, че ми е син и взе ревливо да ми обяснява, какво му се било случило. Успяхме за няколко минути да се свържем с районното…
Нула (О) внимание! Ако сме искали до края на седмицата можело да подадем жалба…
Така че, това остава единственият начин да се предупреждаваме, че измамниците вече могат да прихващат телефоните на болниците, където звъните за справка ДОРИ 112!!!
Може да се случи и някой, който говори правилно :)”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 21542 |26.07.2012 САС: Извадете автосервизите на светло и досие за всяка кола! . 78| 26168 |14.07.2012 Сесил Каратанчева: Дали съм лесбийка, мога сама да реша сексуалната си ориентация . 96| 232359 |02.07.2012 Земетръсен секс скандал паникьоса българския елит . 37| 12396 |26.06.2012 Георги Г.: Ще свидетелствам срещу „Октопода”!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads