Реклама / Ads
6| 14149 |29.07.2009 ЪNDERGROUND

Заради 200 лева адвокатите без униформи

.
Адвокатите, защитаващи подсъдимите са еднакви в едно – използват своите трикове, но се различават по друго – униформите. През март миналата година адвокатският съвет въвежда едно правило- защитата трябва да носи черна тога, която да се изработи във фирмата на Евгения Живкова.
 
Не е ясно дали е проведен конкурс за даване на поръчка, а адвокат Даниела Доковска, защитавала Тодор Живков, e значима фигура в адвокатския съвет преди да бъде решено коя фирма да шие униформите.

Свързахме се с "Жени стил", като искахме да ги попитаме колко адвокати са си получили тогите и оше няколко въпроса, но от там отказаха да ни дадат каквато и да е информациа за адвокатските униформи.

Няма кой да нахлузи тогата на адвокатите, става ясно от разговора ни с няколко от водещите защитници. Някои от тях искат чекмеджета, други казват, че се изпотяват от черния плат, а майсторки в професията не слагат униформата, за да могат да изкушават арбитрите с минижупи. Основният проблем обаче била такса от 200 лева, която адвокатите трябвало да заплатят, за да започне да им се прави униформа, ни светна адвокат, който помоли да не му пишем името, за да не го нагънат колегите.

За около 3 седмици след като броиш исканата за изработка сума, можеш да получиш новата черна униформа, ни разкрива друг адвокат - Ваня Траянова, която си купила даже две тоги.
„В цяла Европа защитниците са в черно, там ги пускат не с адвокатска карта, а с тога. Не можеш да влезнеш в съда, ако си без униформа”, казва Траянова.

Все пак адвокатските съвети в някои части на България са безмилостни, като не позволяват на защитата да влиза в зала без униформа. Най-стриктни в това отношение били адвокатите, бачкащи в Окръжният съд в Шумен, където без тога няма влизане в зала. Съдиите в провинцията ставали все по-жестоки в изискванията си към защитниците – да се явяват с тоги, научи frognews.bg. Кюстендил, Кърджали и Хасково са градовете, където се оказвал най-тежък съдийски контрол.

Съдиите не можели да оставят подсъдимите без защита, но можели да отлагат заседанията заради адвокат без тога. Нещата стояли добре и в Пазарджик, където обаче само местните адвокати носили тоги. „Имах едно дело там, но не ме задължиха”, разказва пред сайта ни популярният адвокат Иван Груйкин. Той не носи униформа, но е категоричен, че щом се изисква в закона, трябва да се спазва. Все пак неприятно било да се оказва контрол от съдията по дадено дело, защото ако изгони защитник без тога, то той нарушава правото на подсъдимия и го остава без възможност за отбрана, разсъждава популярният адвокат.

„Трябва да имаме специални шкафчета, за да си носим униформите”, смята един от най-марковите адвокати Марин Марковски. Той подхожда с чувство за хумор към внушителните си размери „Аз не нося униформа, защото доста плат трябва, за да ми бъде направена”, казва с усмивка шегаджията. „Все пак да не ми се сърдят, ама има колежки, които предпочитат вместо с тога да ходят с къси поли и да разсейват съдиите”, казва Марковски. Това също било адвокатска стратегия за печелене на дело.


Марин Марковски

Според адвокат Марковски, ако се осигурят помещения в съда, където защитата да се преоблича, то тогава съдията би трябвало да има право да гони колегите му без униформа. „Нужни са и промени в законите”, разсъждава адвоката.

Сред отличниците, които не свалят тогите от гърба е адвокат Георги Дилков – Лорда. „За мен е въпрос на уважение към съда да нося униформата”, категоричен е той. Много негови колеги обаче го бъзикали с майтапи, че се явявал по тога.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 11362 |26.07.2009 Скандалът в УНСС вдигна цените на изпитите . 6| 25618 |23.07.2009 Фантоми доставят оръжие в нета . 26| 8601 |17.07.2009 Американци, руснаци и турци решават българските дела . 1| 14972 |17.07.2009 Гърци любили родните проститутки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads