Реклама / Ads
31| 10266 |13.08.2013 ЪNDERGROUND

Зелени мафиоти се показват от сделката за фонд "Доверие"

.
След като през последните няколко години десетки милиони от един от най-големите пенсионни фондове у нас - "Доверие", потънаха в проектите на енергийния олигарх Иво Прокопиев за строителство на ВЕИ-та „възобновяеми енергийни източници“, сега средствата на осигуряващите се в дружеството българи са на път да бъдат прилапани от поредните съмнителни бизнесмени с апетити в бизнеса със зелена
 

Зад купувача на "Доверие" - United Capital PLC, който е на път да придобие 92 % от фонда, стоят офшорни компании, зад които лъсват скандален български бизнесмен също със сериозни апетити към бизнеса със "зелена" енергия, както и руски банкер, показва проверка на "Телеграф".

Това са бившият шеф на фалиралата "Агробизнесбанк" Румен Нанов и руснакът Сергей Мастюгин, който е член на надзора на руски трезор с едва 3,3 млрд. лева активи. За сравнение активите, управлявани от "Доверие", са в размер на около 1,5 млрд. лева.

Скандалните данни, излизащи от търговските регистри у нас и в чужбина, показват, че сделката за закупуването на основния пакет акции в пенсионното дружество не само няма да изчисти схемите, прилагани досега от Прокопиев и компания, а може дори да ги задълбочи.


На 15 юли "Виена иншуранс груп" (VIG), собственик на 92 % от капитала на "Доверие", обяви, че е приключила преговорите за продажбата на дела си с регистрираното във Великобритания дружество United Capital PLC. Няколко дни след съобщението, "Ройтерс" разкрива, че английската компания не е листвана на фондовата борса, няма интернет страница, нито телефон, а според информацията за финансите й, подадена през 2012 г. разполага само с 14 паунда в брой.

United Capital PLC е създадена през май 2007 г. от английската фирма Fletcher Kennedy, специализирани в регистрирането на компании в офшорни зони, която се оттегля три месеца по-късно от управлението й. На нейно място управители на дружеството стават българката Камелия Здравкова и австриецът Гюнтер Рор, които се оказват партньори и у нас. Акционери във фирмата пък през годините са били общо пет юридически лица с офшорен произход, но с устойчиви връзки с България и по-специално с родния бум на фотоволтаиците, а също и с Русия.

В момента основният капитал на United Capital PLC се държи от "Риджънт кепитъл" АД, регистрирана в България и Asia Trade Management LTD (регистрирана в Хонгконг), акции има и Regen Pacific Foundation, а доскоро с дялове са били и Claton Group S.A. (регистрирана в друга офшорна зона - Панама) и Nord Investment Inc (регистрирана в Щатите).


Създадена през октомври 2007 г. - пет месеца след регистрирането на United Capital PLC, "Риджънт кепитъл" АД е с трима управляващи, един от които е Румен Нанов, бивш шеф на фалиралата "Агробизнесбанк". Нанов е в бизнес отношения с Рор и Здравкова, които заедно са управители в две фирми, свързани с него.

Отделно Здравкова е управител на 21 компании за фотоволтаици с общо име"Соларленд" и обща майка "Солар холд" ЕАД, в чиито борд на директорите отново е Нанов.

"Солар холд" се оказва и свързващото звено между двама от петимата акционери в United Capital PLC - "Риджънт кепитъл" АД и Nord Investment Inc. Второто дружество е било собственик на компанията за фолтоволтаици при създаването й, но впоследствие е замесено като едноличен акционер от регистрираната в Швейцария фирма"ПВ дивелъпмънт" АГ.

Справка в швейцарския регистър показва, че тя се управлява отново от хора от обкръжението на Нанов. Камелия Здравкова е заличена като управител на United Capital PLC на 11 юли 2013 г., точно 4 дни преди обявяването на постигнатата договорка за фонда.

Рор обаче продължава да е в управлението на английското дружество заедно с още трима нови директори - американската адвокатка Дебора Стърман и живеещите във Виена Хайнц Русвурм и Слободан Ристич.

В другия основен акционер на купувача на "Доверие" - Asia Trade Management LTD мажоритарен собственик е руският банкер Сергей Мастюгин. Той е в Надзорния съвет на позиционирания в Москва трезор "Инвестбанк", който според отчета си от 1 юли 2013 г. разполага с активи за 3,3 млрд. лева.

Началото на порочните схеми за финансирането на рискови проекти с парите за пенсии бе положено от олигарха Иво Прокопиев, пише "Телеграф". Фалиралият бизнесмен е усвоил чрез сови фирми около 100 млн. лева от парите за втора пенсия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 47371 |28.05.2013 Алексей Петров в Топ-10 на световните мафиоти . 47| 27647 |24.04.2012 Кремъл следи 60 руски мафиоти в България . 29| 8512 |13.08.2011 Зеленият октопод

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads