Реклама / Ads
4| 5170 |16.01.2016 ПОЛИТИКА

И АБВ иска ревизия на коалиционното споразумение

.
Пресконференция
АБВ има политическо споразумение с ГЕРБ. В политическата декларация се изброява какво трябва да прави правителството. Не се вълнуваме какво се договарят ГЕРБ и РБ, ако това не засяга правителството, заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след заседание на Националния съвет на АБВ.
 
Очаква се следващата седмица ГЕРБ и реформаторите да подпишат анекс към коалиционното споразумение, в което да се изброят конкретни реформи и срокове. С АБВ партията на премиера Борисов в началото на мандата беше подписано двустранно споразумение за партньорство.

"Смятаме, че независимо от отношенията им, има теми, които трябва да се поставят и политическата декларация да се преразгледа още веднъж. В това правителство коалицията е съставена, защото на последните избори избирателят изпрати 8 партии в парламента. Участието ни в изпълнителната власт беше отчетено като полезно в социалната сфера, пенсионната реформа, политиката за деца", обясни Калфин. По думите му, България е страната от ЕС, която е на първо място по растеж на работните заплати и на второ по спад на безработицата. "Това, което не ни удовлетворява от миналата година е, че някои мерки не са започнати. Има значим нов фактор, който предполага преглед на цялостното споразумение за управление. Свързан е с променената обстановка около България. Нямахме темата за бежанците, напрежението в Близки Изток, нямахме процесите, които текат в ЕС преди една година. Приоритетни трябва да бъдат въпросите по сигурността, както и външната политика. Основна тема за нас ще бъде демографията", припомни още веднъж Калфин.

За "Южен поток" вицепремиерът допълни, че никой не може да обясни защо да купуваме от Турция газ. "Критиките, които имахме досега към управлението са аргументирани и уместни. Държим това управление да произвежда политики. Не би било добре поддържането на управление, което не произвежда политики", категоричен бе Калфин.

Говорителят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова заяви, че те са на трето място по активност в парламентарния контрол. "Бяхме много активни в промените в сектор "Сигурност", както и по темата за промените в Конституцията и достигането до "историческия компромис". Важно е да бъде приет антикорупционния закон. За съжаление, Меглена Кунева пред нас представя само елементи от него, а не цялостния законопроект", обясни Тодорова. Тя подчерта, че ще се произнесат едва когато видят закона в неговата цялост. "Ще активираме отново закона за допитванията. Първите сме, които дадохме идеята за формирането на комисията за състоянието на енергетиката. Пак ние не я оглавихме, но ще следим дейността й. Ще следим дебата по президентските избори. Ще искаме отчет и за държавния дълг", заяви още Мариана Тодорова.
Заместник-председателят на партията Румен Петков допълни, че са финализирали решенията за провеждане на пълна отчетно-изборна кампания в партията. "Обща е констатацията, че се нуждаем от нов устав, който да позволи АБВ да се изгражда като лидер в лявото", каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5482 |16.01.2016 Карадайъ иска цялостен вот на недоверие към кабинета . 12| 5726 |11.01.2016 Станишев: Искам повече опозиционност в БСП . 8| 5050 |17.12.2015 Радан Кънев иска оставката на финансовия министър . 3| 5463 |26.11.2015 Румен Гечев и БСП искат спешно закон за висшето образование

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads