Реклама / Ads
13| 13049 |10.06.2010 ПОЛИТИКА

Адвокат гяволе изповядва Сергей

.
Росен Карадимов изкара милиони от близостта си с бившия премиер
 

Сергей Станишев приютява съветническия си кръг на „Позитано” 20, научи BSPNews. Първите обзавели се със собствени кабинети в червената централа са бившият шеф на Съвета по сигурността към Министерски съвет Боян Чуков и адвокатът Росен Карадимов. Чуков, който излезе кадрови разузнавач от ДС, беше проводен при бившия премиер от Алексей Петров. През 2005-06 г. той беше изпълнителен директор на „Лев корпорация”, след което светкавично оглави свръхсекретната структура на правителството. Днес Станишев отрича да е имал вземане-даване с Октопода, но е факт, че след като по негова инициатива беше създадена ДАНС, Алексей Петров дърпаше конците на нашенското ФБР, а Петко Сертов беше обикновена марионетка. В медиите причината за тези зависимости бе обяснена с наличието на секскомпромати, чрез които Трактора е държал Серьожката на къса каишка. Записите разкривали романтичните отношения на Станишев с Азер Меликов и Росен Карадимов.

По времето на тройната коалиция Карадимов бе назначен на граждански договор за съветник на министър-председателя. Бързо обаче последният шеф на Димитровския Комсомол се превърна в душеприказчик на бившия премиер. „Карадимов

беше хипнотизирал Сергей


Нито един документ не можеше да влезе на „Дондуков” 1, без адвокатът да го е взел в ръка. Никой не можеше да се срещне и с премиера без ходатайството на Росен,”, разказа бивш министър в кафенето на НС.
Наскоро мистерията разпръсна и бившата шефка на ДАМС Весела Лечева. „Най-парадоксалното и най-тъжното е, че някои от съветниците вземаха решенията в държавата. Лошото е, че го разбрах много късно. Мислех, че решенията се бавят поради тежката администрация, поради голямото напрежение, поради ангажираността на премиера и т.н. През последните 7-8 месеца нито едно от моите предложения – стратегията за спорта, законът за младежта и други – не стигаха до Министерския съвет. Чудех се защо. Може и предложенията ми да не са били сполучливи, но трябваше да бъдат обсъдени… Оказа се, че съм попаднала в кръга съветници, всеки от които си има своите съображения. И отговорът на моите предложения е трябвало да чакам от тях, а не от премиера”, обясни бившата световна шампионка по стрелба. Според Лечева двама души са управлявали държавата в края на мандата - Делян Пеевски и Росен Карадимов.
„Много от моите проекти спираха при Карадимов. И там си оставаха. Обаждам се, звъня, настоявам – глас в пустиня”, оплака се тя. Сивият кардинал на миналия кабинет успя да остане в сянка. Тук таме в медиите са се покрадвали откъслечни данни за многомилионните далавери, които бившият кадър на Евролевицата въртеше пред благодарния поглед на Станишев.

Една от грандиозните афери


беше т.нар. голф-стратегия В началото на 2008 г. кабинетът обяви, че ще привлича инвестиции в строежа на голф-игрища. Споменати бяха цифри, надхвърлящи 2 млрд лв., държавата искаше да създаде дружество "Голф развитие”, където да налее 9,2 млн. и 50 хиляди дка около Балчик. Междувременно Росен членуваше в борда на „Голф клуб Блексийрама" заедно с дружките си Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Красимир Гергов. В крайна сметка далаверата пропадна заради съпротивата на коалиционните партньори ДПС и НДСВ.
Името на адвоката беше забъркано и в други скандали. Яне Янев и Сашо Томов го обвиниха, че е прокарвал интересите на Гриша Ганчев на най-високо държавно ниво. Други го посочиха като мотор на скандалните заменки на гори, от които намазаха ред родни олигарси.

Най-едрата му рожба


обаче е Българският енергиен холдинг /БЕХ/. Правителството на Станишев през 2008 г. събра под една шапка мини "Марица Изток", НЕК, Булгаргаз, АЕЦ "Козлодуй" и други енергийни гиганти с общ капитал над 10 миларда лева и годишни приходи от 4 милиарда. Уставът на БЕХ беше написан от адвокатската кантора на Карадимов. С неговото ходатайство беше назначена и шефката на холдинга Галина Тошева. Само застрахователния договор на БЕХ за 5 години, сключен с „Енергия” без конкурс, е на стойност 300 милиона лв.
Карадимов нашумя и покрай скандалния доклад на ДАНС за игрите на странния консултант Стефан Гамизов. Оказа се, че Карадимов е бил топлата връзка на Гамизов със Станишев и Петко Сертов. Адвокатът е натискал най-силно и за проекта, според който фирма на Гамизов да обезпечи кадровата реформа в ДАНС. Оказа се, че именно след среща с Росен в МС, „консултантът по порочни практики” започна с бомбастичните си изявления в медиите срещу президента Първанов и гаданията за кървава политическа война у нас.
Бившият зам.-шеф на ДАИТС Тошо Недялков пък разказа пред „Труд” друг поразителен случай. Докато е бил съветник на премиера, Карадимов продължавал да е адвокат на различни големи фирми. През октомври 2005 г. в Министерството на финансите било свикано заседание, на което се обсъждала целесъобразността на отпускането на държавен заем от 15 млн. лева за фирмата “Хюлет Пакард”. Карадимов попаднал на заседанието като адвокат на “Хюлет Пакард”. „Разбирате ли безумието на ситуацията – действащ съветник да участва като адвокат на фирма, която трябва да получи държавна помощ от 15 млн. лв.”, възмути се Тошо Недялков.

Преди година лидерът на БСП наложи силово любимеца си за мажоритарен кандидат-депутат в Добрич, след като не успя са го уреди за водач на нито една листа. Засметка на това Сергей бе получил уверението на ДПС, че ще гласуват за Карадимов и ще го класират служебно в парламента. Упражнението обаче се провали – Росен остана извън законодателния храм, а соцлидерът силно се разстроил от провала на неговото протеже. Затова и сега, когато Станишев не си говори с почти никой от ръковството на БСП, настанил душеприказчика си в съседен кабинет на „Позитано”.

Димитър Благоев
bspnews.net
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 13181 |09.06.2010 Треска сред елита за рождения ден на Бойко Борисов, поръчват се ками, икони и пури . 14| 8287 |07.06.2010 Сезонът на абсурда . 66| 13128 |03.06.2010 САЩ резервирани към Първанов, той бесен, че го подминават . 56| 9857 |03.06.2010 Р. Петков: Премиерът лъже, да подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads