Реклама / Ads
2| 5441 |22.04.2018 ПОЛИТИКА

”Афис”: 55 на сто от българите се страхуват, че напрежението между Запада и Русия расте

.
Българските страхове, че новата студена война може да прерасне в гореща, се изострят. Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните от последното национално представително изследване на Агенция „Афис“, която е собственост на Юрий Асланов, активист на БСП.
 
На обратното мнение – че ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.
На въпроса „Кой, според Вас, се стреми към подобен конфликт?“, 44% отговарят, че „главно Западът“ желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор – „главно Русия“.

Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия, посочват анализаторите.
Политическият и медийният дебат у нас протичат в отсечката между отговорите единствено на въпроса – трябва ли България да вземе страна в противоборството на световните сили? Този дебат е затворен в тревогите на едва 11% от българските граждани и не се доближава дори и на половин крачка до доминиращите обществени страхове и настроения, отбелязват от „Афис”.

Промяна в електоралните нагласи няма. Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива.
Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието регистрираме спрямо Европейския съюз и Българската армия , а ръст има в  доверието в президентската институция.

От друга страна, като най-адекватна и близка до позицията на мнозинството от хората се възприема позицията на трима от политическите лидери – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада, посочват анализаторите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 11523 |03.04.2018 Русия и Запада в битка за сърцата на българите . 1| 5357 |20.02.2018 Евробарометър: Българите не харесват родната си икономика, а само тази на ЕС . 2| 5683 |31.01.2018 ”Тренд”: Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а) . 4| 4735 |30.01.2018 Барометър: българите са против Истанбулската конвенция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads